Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kustantaja Irina Prohorova haluaa Venäjästä kulttuurin ja koulutuksen suurvallan

"Demokratiasta pitäisi puhua käyttämättä demokratia-sanaa", kustantaja Irina Prohorova sanoo

Kulttuuri
 
Arthur Bondar
Venäjän kulttuurilla on aina ollut sosiaalinen ulottuvuus, sanoo kustantaja Irina Prohorova.
Venäjän kulttuurilla on aina ollut sosiaalinen ulottuvuus, sanoo kustantaja Irina Prohorova. Kuva: Arthur Bondar

Helsingin kirjamessujen teemamaan Venäjän henkistä ilmapiiriä aletaan käsitellä heti tänään avajaispäivänä. Venäjän delegaation puheenvuoron avajaisissa esittää kirjailija Andrei Bitov, sananvapausjärjestö PENin pitkäaikainen Venäjän-puheenjohtaja.

Torstaina messuilla puhutaan niin Dostojevskista ja Putinista kuin suomalais-ugrilaisesta runoudesta, turvallisuuspolitiikasta ja naiskirjallisuuden tarpeesta Venäjällä. Kaikkiaan messuilla esiintyy yli 30 venäläiskirjailijaa.

Iltapäivällä sananvapauden ja tietokirjallisuuden roolista keskustelevat kustantaja Irina Prohorova, kirjailija Roman Sentšin ja toimittaja-kirjailijat Artemi Troitski ja Kalle Kniivilä.

Tallinnassa asuva Troitski on rocktoimittaja ja tietokirjailija, siperialaissyntyinen Sentšin liki dokumentaarisia romaaneja kirjoittava, kansallismielistä oppositiota edustava kirjailija.

Irina Prohorova (s. 1965) on puolestaan yksi Venäjän merkittävimpiä kustantajia. Hän vastaa myös New Literary Observer -kulttuurilehdestä ja on mukana pikkuveljensä Mihailin nimeä kantavan kulttuurisäätiön toiminnassa.

Mihail Prohorov kuuluu Venäjän varakkaimpiin ihmisiin: talouslehti Forbesin mukaan hän oli 2014 maan kymmenenneksi rikkain kahdeksan ja puolen miljardin euron omaisuudellaan. Se on peräisin muun muassa kulta- ja nikkelikaivostoiminnasta.

Irina Prohorova kävi syyskuussa Helsingissä, pohjoismaisessa kulttuuriseminaarissa. Silloinkin hän puhui tiedonvälityksestä Venäjällä ja siitä, miten hallinto ja sitä myötäilevä media lähestyvät kansaa.

Hänen mukaansa Venäjän poliittisessa puheessa yleistyi 1990-luvun alussa liberaali retoriikka, joka myötäili humanistisia arvoja ja enteili uudenlaista tapaa elää.

"Kun elämä ei sitten muuttunutkaan tai jopa vaikeutui, ihmisten turhautuminen kytkeytyi juuri eurooppalaisuuteen ja sen arvoihin", Prohorova analysoi.

"Tätä Vladimir Putinin hallinto on koko ajan käyttänyt hyväkseen. Eurooppalaisesta arvomaailmasta puhuminen on saanut vastenmielisen sävyn ja menettänyt lopulta uskottavuutensa kokonaan."

Tämä on puolestaan vaikuttanut siihen, että uudistusmielisyys on Venäjällä vastatuulessa, oli kyseessä sitten valistus ja tiedonvälitys, yhteiskunnalliset reformit tai Neuvostoliiton menneisyyden rehellinen käsittely.

"Tilalla ovat kulttuurinen konservatismi, Venäjän sotilaallisen historian ja myös uhrimielen korostaminen", Prohorova sanoo. "Eivät venäläiset Neuvostoliittoa haikaile, mutta turvallisuuden tunteesta on pulaa."

Tasapuolista, demokraattista tiedonvälitystä ei Irina Prohorovan mukaan Venäjällä tällä hetkellä juuri ole.

Hänestä tarvitaan ylipäätään uudenlaista kieltä politiikkaan ja tiedonvälitykseen. "Demokratiasta pitäisi puhua käyttämättä sanaa demokratia", hän luonnehti syyskuussa.

Sellaista kieltä voisi löytää taiteesta, etenkin kirjallisuudesta: "Kirjallisuus on aina käsitellyt Venäjällä yhteiskunnallisia kysymyksiä, kulttuurilla on aina ollut sosiaalinen ulottuvuus."

Kansa myös kuuntelee kirjailijoita – kunhan he eivät käytä ideologioiden ja poliitikkojen kieltä.

"Krasnojarskin kirjamessuilla Itä-Siperiassa (joita kulttuurisäätiömme tuki), oli 50 000 kävijää. Siellä keskusteltiin konkreettisista asioista kuten koulutuksesta ja sen puutteista. Kirjallisuuden kautta voi lähestyä myös vaikeita psykologisia ja poliittisia aiheita."

Prohorova haluaisi uudistaa myös venäläisten käsityksiä suurvalta-asemasta.

"Tarvitsemme uudenlaista kansallista identiteettiä. Suuruus pitäisi määritellä uudelleen: voisimme olla kulttuurin ja koulutuksen supervalta", hän sanoo.

 

Tietokirjallisuuden, kirjailijan ja sananvapauden asema Venäjällä. Keskustelemassa to 22. 10. klo 16 kirjamessujen Aino-lavalla kustantaja Irina Prohorova sekä kirjailijat Artemi Troitski, Kalle Kniivilä ja Roman Sentšin. Haastattelijana Maria Pettersson.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat