Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni merenneito tuo balettiin 3d-lasit ja suomuiset Abba-housut

Pieni merenneito on ensimmäinen teos Kansallisoopperassa, josta osa katsotaan 3d-laseilla

Kulttuuri
 
Sakari Viika
Suvi Honkanen, Iga Krata, Eun-Ji Ha, Claire Voss ja Stefania Cardaci ovat muuttuneet merenneidoiksi.
Suvi Honkanen, Iga Krata, Eun-Ji Ha, Claire Voss ja Stefania Cardaci ovat muuttuneet merenneidoiksi. Kuva: Sakari Viika

"Nostakaa taikalasit silmille ja tulkaa mukaan vedenalaiseen maailmaan", kehottaa kertojanääni Kansallisbaletissa. Meneillään on Pieni merenneito -baletin harjoitukset. Yleisössä istuu kuutisensataa koululaista ja kourallinen toimittajia.

Taikalasit silmille, siis. Eteen aukeaa huikea vedenalainen maailma, joka syntyy merenneidoiksi, mustekaloiksi ja muiksi mereneläviksi puetuista tanssijoista, lavastuksesta sekä näyttämön takaosaan projisoitavasta maisemasta. Pinnan alla uiskentelevat rauskut ja delfiinit.

"Siistii", huudahtaa poika katsomosta, kun kilpikonna näyttää loiskivan kohti. Vähän hirvittää, kun haikin käy lähellä aukomassa kitaansa.

Kansallisbaletissa perjantaina ensi-iltaan tuleva Pieni merenneito -kantaesitys on poikkeuksellinen. Esityksessä on kohtauksia, joissa käytetään 3d-tekniikkaa.

Projisointeja on käytetty Kansallisoopperassa aiemminkin, mutta niin, että niitä on heijastettu fyysisiin lavasteisiin. Nyt kolmiulotteisuuden illuusio syntyy siitä, että vaikutelma luodaan tasaiselle pinnalle, näyttämön taakse.

Katsojille jaetaan 3d-lasit, mutta ne päässä ei tarvitse istua koko aikaa. Kertoja vihjaisee, milloin ne asetetaan nenälle.

"Projisoinnilla haetaan vedenalaiskohtauksiin syvyyden tunnetta, jonka luominen ei muuten onnistu", kertoo videot ja 3d-projisoinnit suunnitellut Jouka Valkama.

Lavalle on vaikea tuoda vettä. Välillä projisointi toistaa sen, mitä lavalla tapahtuu, välillä jatkaa lavastusta. Esimerkiksi kuolleiden merimiesten valtakunnassa törröttävät mastot sekä oikeina lavasteina että kuvina kankaalla.

Valkama tunnetaan paremmin tanssijana, mutta hän on suunnitellut videoprojisointeja sekä omiin teoksiinsa että myös Kansallisbaletille, mm. Kenneth Greven Joutsenlampeen ja myös Susanna Leinonen Companylle.

Sukellusta harrastava Valkama kävi myös kuvaamassa vedenalaista materiaalia Palaulla, mutta sitä käytetään esityksessä vain referenssimateriaalina.

Kohtaukset vaativat lopulta staattisempaa kuvaa. Valkama myös tanssii esityksessä balettimestarin roolin.

Pieni merenneito on Hans Christian Andersenin (1805–1875) klassikko. Kansallisbaletin taiteellinen johtaja ja esityksen koreografi ja dramaturgi Kenneth Greve on tuonut tarinaan Andersenin yhdeksi henkilöistä.

Kuten monesti, sadussa kaikuu hänen oma elämänsä, ja haaveet jotka eivät toteutuneet. Andersen olisi itse halunnut tanssijaksi, mutta oli siihen liian kömpelö ja isokokoinen.

Sadussa Pieni merenneito rakastuu prinssiin. Hän luopuu äänestään jotta saisi sielun ja jalat, ja pääsisi ihmisten maailmaan prinssin luo.

Kantaesityksessä on elementtejä myös muista saduista, kuten Pienestä tulitikkutytöstä ja Rumasta ankanpoikasesta.

Merenneito ja Andersen lähtevät hakemaan noidalta apua. Merenneidon on luovuttava äänestään. Joutuuko Andersen luopumaan kyvystään kirjoittaa?

Tuomas Kantelisen säveltämä musiikki on paikoin hyvin uhmakasta, ja elokuvamaista. Sadun loppu on suruisempi kuin vaikka siitä tehdyssä Disney-elokuvaversiossa. Baletti ei olekaan erityisesti lapsille suunnattu, ikäsuositus on seitsemän vuotta.

"Andersenin saduissa on aina kaksi tasoa, lapsille ja aikuisille. Siitä voi nauttia kuka vain. Olen yrittänyt luoda aikuiselle mahdollisuuden kokea tarinassa myös Andersenin hahmoa", Greve kertoo.

Uuden koreografian, dramaturgian sekä 3d-tekniikan lisäksi poikkeuksellista esityksessä on myös ramppi, joka johtaa lavalta orkesterin yli katsomoon.

"Rampin ansiosta tanssija voi melkein koskettaa yleisöä", Greve sanoo.

Ja niin tosiaan on. Permannolla eturiveissä istuvat katsojat pääsevät näkemään hyvin läheltä, miten merenneito pyrstöineen liikkuu.

Mutta miten sen pyrstön kanssa oikein voi tanssia? Tämän ongelman on ratkaissut puvustaja Erika Turunen. Tanssijoilla on upeat, kiiltävät suomuhousut, joissa on pitkät, liehuvat Abba-lahkeet.

Kun jalkoja heiluttaa, syntyy illuusio veden väreilystä, ja kun jalat ovat yhdessä, kokonaisuus näyttää pyrstöltä. Kompastumisvaara on suuri, ja siksi tanssijat totuttelivat liehuhousuihin pitkään.

Merenneito saa hetken verran kokea liikkeen ihmeen.

"Pieni merenneito voisi olla kuka tahansa 15-vuotias tyttö, joka ei saa haluamaansa. Kaikkihan me haluamme kokea jotain, mitä emme tunne", sanoo ensitanssija Tiina Myllymäki, joka tanssii roolin ensi-illassa.

 

Pieni merenneito Kansallisbaletissa 23. 10. alkaen.

Pieni merenneito (Tiina Myllymäki, edessä), prinssi (Sergei Popov) ja itse kirjailija Hans Christian Andersen (Ville Mäki, takana).
Pieni merenneito (Tiina Myllymäki, edessä), prinssi (Sergei Popov) ja itse kirjailija Hans Christian Andersen (Ville Mäki, takana).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat