Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isää etsimässä

Palkitun nuortenelokuvan argentiinalainen ohjaaja Matias Lucchesi vierailee Cinemaissí-festivaalilla

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Matias Lucchesi kertoi Helsingissä tekevänsä jo kolmatta elokuvaa.
Matias Lucchesi kertoi Helsingissä tekevänsä jo kolmatta elokuvaa. Kuva: Markus Jokela HS

Argentiinalaisen Matias Lucchesin pitkä esikoisohjaus Natural Sciences (2014) voitti Berliinin elokuvajuhlilla nuortenelokuvien Generation Kplus -sarjan ja on napsinut muutaman muunkin palkinnon maailman festivaaleilla.

Elokuva kertoo 12-vuotiaasta maalaistytöstä. Lucchesi itse on kaupunkilaispoika, syntynyt vuonna 1980 Cordobassa, jossa on 1,3 miljoonaa asukasta. Elokuvan eksoottiset maisemat olivat kuitenkin Lucchesille entuudestaan tuttuja.

Tästä on kyse

 Latinanalaisen Amerikan elokuvafestivaali Cinemaissí järjestetään nyt 10:ttä kertaa.

 Neljän päivän aikana 22.–25. lokakuuta neljässä elokuvateatterissa nähdään 41 elokuvaa 20 maasta.

 Vuoden erikoisuus on Cinemaissí x 10 -sarja Kino Engel 2:ssa. Siinä esitetään festivaalin historian suosituimmat elokuvat.

 Ohjelma osoitteessa www.cinemaissi.org

"Kiertelin nuorena paljon kaupunkia ympäröiviä vuoristoseutuja. Monet lapset kävivät siellä sisäoppilaitoksia, koska matkat olivat pitkiä. He joutuivat ratsastamaan kouluihin kuusikin tuntia", Lucchesi muistelee.

Niille vuorille Lucchesi lähti hengittämään raitista ilmaa, kun tärkeä elokuvahanke oli jumittanut jo vuoden. Upeissa maisemissa alkoi kehittyä ajatus Natural Sciences -elokuvasta.

"Päätin pysyä Champaqui-vuorella, kunnes keksin yksinkertaisen tarinan, jonka voin kuvata nopeasti ja halvalla odotellessani sen toisen elokuvan toteutumista. Näin siellä naisen ja pikkutytön. Se laukaisi tarinan liikkeelle", Lucchesi selittää.

Lucchesi ja Gonzalo Salaya saivat käsikirjoituksen valmiiksi parissa kuukaudessa. Natural Sciences tehtiin nopeasti ilman julkisia tukia, mikä on myös Argentiinassa poikkeuksellista. Ainakaan sellaiset elokuvat eivät yleensä lähde maailmalle keräilemään palkintoja.

Argentiinassa tehdään Lucchesin arvion mukaan jopa 150 elokuvaa vuodessa.

"On hyvä, että elokuvantekijöillä riittää töitä, mutta laatu ei usein ole kovin hyvä. Monet elokuvat saavat vain 500 katsojaa."

Natural Sciences kertoo Lilasta ( Paula Hertzog ), joka haluaa tavata isänsä. Hän ei ole koskaan nähnyt isäänsä eikä edes tiedä hänen nimeään. Tarve on niin kova, että matkaan pitää päästä keinolla millä hyvänsä.

Lucchesi kertoo haluavansa kirjoittaa elokuvia liikoja miettimättä, kuin vaistonvaraisesti. Hän ei esimerkiksi ajatellut tekevänsä elokuvaa nuorille ja sanoo yllättyneensä, kun se valittiin Berliinin lastensarjaan.

"Yllätyin myös siitä, että lapsiyleisö näytti vaikuttuvan kovasti elokuvastani."

"En myöskään miettinyt ollenkaan, miksi valitsin päähenkilöksi tytön. Mutta ehkä se oli hyvä, koska heidän aikuistumisensa etenee selvemmin", Lucchesi sanoo ja viittaa Lilan ensimmäisiin kuukautisiin.

"Aikuistuessa herää kova tarve selvittää, kuka oikeastaan on, määritellä oma identiteetti", Lucchesi sanoo.

Lähihistoriakaan ei käynyt Lucchesin mielessä Natural Sciencesia tehdessä, vaikka Argentiinassa moni miettii lapsuuden identiteettiään.

Vuosina 1976–1983 hallinneen sotilasjuntan pahamaineisimpia temppuja oli vangita raskaana olevia naisia ja antaa vauvat adoptoitavaksi suosikeilleen. Tapauksia oli satoja. Monet äideistä tapettiin.

"Se ei edes käynyt mielessäni", Lucchesi parahtaa. Mikään Lilan tarinassa ei muistutakaan sotilasdiktatuurin ajasta. Mutta ehkä silloiset tapahtumat ovat antaneet kaikupohjaa Natural Sciencesille.

"Diktatuuri on kyllä jättänyt syvät arvet Argentiinaan. Kotona minulta on kysytty usein varastetuista lapsista elokuvani yhteydessä", Lucchesi myöntää.

Lucchesi saa pian valmiiksi sen ison elokuvan, jonka odottelemiseen hermostuessaan teki Natural Sciencesin. Uusi elokuva kertoo isän ja pojan suhteesta rikostarinan kehyksessä.

Lucchesi kirjoittaa myös jo seuraavaa elokuvaansa. Se kertoo pojasta, joka selvittää kuolleen isänsä kohtaloa.

Kaikki kolme käsittelevät siis tavalla tai toisella lasten ja vanhempien suhteita. "En kyllä tiedä miksi", Lucchesi huudahtaa. "Alan vain kirjoittaa mieleen tulevien kuvien perusteella. En halua, että se on liian tietoista!"

 

Natural Sciences to klo 18 Andorrassa.(Matias Lucchesi vastaa yleisön kysymyksiin) ja su klo 18.00 Kino Sherylissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat