Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jani Leinonen valmistelee elokuvaa parannuksen tekevistä yritysmaskoteista – trailerissa Kellog'sin Toni Tiikeri yllyttää itsemurhaan

"Tarkoitukseni ei ole provosoida, vaan etsiä ratkaisuja ja avata solmuja", taiteilija sanoo

Kulttuuri
 
Arttu Luhtala / HS
Jani Leinonen
Jani Leinonen Kuva: Arttu Luhtala / HS

Kuvataiteilija Jani Leinonen katsoo saaneensa "isot voimat liikkeelle" Kellogg'sin muromainosten Toni Tiikeri -hahmoa käyttävillä videoilla, joilla animaatiohahmo kannustaa prostituoidun ahkeroimaan, poliisin pamputtamaan siviiliä ja itsemurhapommittajan räjäyttämään itsensä ja ympärillä olevat muroannoksen voimalla.

"Taideprojektiini liittyvät Instagram-, Facebook- ja Twitter-tilit suljettiin 12 tunnissa", Leinonen kertoo HS:lle.

Talous-Sanomat kirjoitti, että asialla olisivat olleet Kellog'sin lakimiehet.

"Facebook-tilin sulkemisilmoituksessa Kellogg's mainittiin selkeästi. Enkä keksi muita tahoja, joilla olisi kiinostusta soittaa 12 tunnissa läpi Fabebookin, Twitterin ja Instagramin läpi."

Kellogg'sin pääkonttori ei keskiviikkona vastannut HS:n kommenttipyyntöön.

Ovatko "isot voimat" liikkeellä, kun kolme tiliä suljetaan?

"No Twitter-tilin sulkeminen oli yllätys, koska se profiloituu sananvapauden edistäjänä. Tämähän ei ole iso asia. Jos asia olisi vakavampi, olisin kuitenkin huolestunut siitä, miten nopeasti tilit saa torpedoitua."

Videot liittyvät "Corporate Mascots" -projektiin, jonka lopputuotteeksi kaavaillaan pitkää elokuvaa vuodeksi 2017.

Toni Tiikerin lisäksi Leinonen kaavailee mukaan muidenkin yritysten "maskottilemmikkejä" Hello Kittystä, Nesquickin Bunnyyn ja Disney-hahmoihin. Suomesta mukaan kaavaillaan ainakin Raision Eloveena-tyttöä ja Rovion Angry Birds -hahmoja.

"Mukaan tulee ehkä 7–8 maskottilemmikkiä, jotka tulevat tunnontuskiin ja alkavat bisneksen ja mainostamisen sijasta puhua yritysetiikasta, ihmisoikeuksista ja ympäristökysymyksistä", Leinonen kaavailee.

Projektin verkkosivulle etsitään myös tarinoita ihmisistä, jotka työskentelivät aikaisemmin yritysmaskottien vetimissä ja kyllästyivät sitten lasten manipulointiin.

Leinonen joutui vuonna 2010 oikeuteen vietyään luvatta Ronald McDonald -nuken McDonald's -ravintolasta ja laitettuaan verkkoon videon, jossa pellepatsas uhattiin teloittaa, ellei pikaruokaketju vastaisi ryhmän kysymyksiin ruuantuotannon alkuperästä. Hän sai tempauksestaan päiväsakkoja.

Haluatko taas oikeuteen saadaksesi julkisuutta projektillesi?

"Nämä asiat on tsekattu lakimiesten kanssa, eikä ongelmia pitäisi olla. Minähän olen käyttänyt Ronaldia ja muita hahmoja taiteessani vuosia ilman suurta kohua. Mutta kun videot tulivat taidekontekstista ulos verkkoon, se on hätkähdyttänyt yrityksiä."

Kolme ensimmäistä videopätkää Toni Tiikeristä liittyi myös Kiasmassa olevan Tottelemattomuuskoulu-näyttelyn ideaan.

"Nehän kertovat mitä tapahtuu, jos tottelee sokeasti auktoriteetteja. Toni Tiikeri tulee myöhemmässä vaiheessa ymmärtämään tämän itsekin."

Leinonen sanoo, että hänen tarkoituksensa on eettinen.

"Teos käsittelee sitä mitä mainostetaan ja mikä yritysten etiikka on. Lopulta kyse on meidän kaikkien vastuusta teoistamme. Lopputuloksen on tarkoitus olla voimauttava: mitä voisimme tehdä yhteisille ongelmillemme."

Leinonen korostaa, että maskotteja ei valita vain hänen mielestään epäeettisistä yrityksistä.

"Kellogg's ei ole kaikkein suurin roistoyritys, Nestle olisi siinä mielessä otollisempi kohde. Rovion immateriaalinen pelimaailma ei tuonut maailmaan hirveästi krääsää, mutta Angry Birds -muovikrääsän tuottaminen on aika mullistava muutos. Siinä mielessä Supercell on toistaiseksi toiminut eettisemmin."

Peiliinhän on aina syytä katsoa: onko projektissa itsessään eettisiä sudenkuoppia?

"Omassa elämässäni sellaisia on paljon. Haluaisin osata elää eettisemmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat