Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Palkkaisin vain alkoholistien lapsia, jos minulla olisi yritys", sanoo kirjailija Susanna Alakoski

Kirjailija Susanna Alakoski haluaa läheisten äänen kuuluviin alkoholipoliittisessa keskustelussa

Kulttuuri
 
Ola Torkelsson
Susanna Alakoski kirjoittaa uudessa kirjassaan paitsi päihteiden käyttäjien läheisistä, myös yhteiskunnan suhteesta alkoholismiin. Naisten juominen on edelleen monella vähemmän ymmärrettyä kuin miesten. "Pitkään Ruotsissa ihan oikeasti uskottiin, että Gudrun Schyman oli ainoa naisalkoholisti", Alakoski sanoo nykyisestä feministipuolueen puheenjohtajasta, jonka kanssa hän teki töitä valtiopäivillä.
Susanna Alakoski kirjoittaa uudessa kirjassaan paitsi päihteiden käyttäjien läheisistä, myös yhteiskunnan suhteesta alkoholismiin. Naisten juominen on edelleen monella vähemmän ymmärrettyä kuin miesten. "Pitkään Ruotsissa ihan oikeasti uskottiin, että Gudrun Schyman oli ainoa naisalkoholisti", Alakoski sanoo nykyisestä feministipuolueen puheenjohtajasta, jonka kanssa hän teki töitä valtiopäivillä. Kuva: Ola Torkelsson

Viestejä tuli ensimmäisellä viikolla nelisenkymmentä.

Kirjailija Susanna Alakosken teos Lähimmäisen huhtikuu oli juuri julkaistu Ruotsissa. Ja oli selvää, että monella oli kerrottavanaan samanlaisia kokemuksia.

Jo kirjaa tehdessä niitä kuului kaikkialta.

Oli vanhempia ja sisaruksia, jotka sammuvat pöytien alle. Oli isiä, jotka löivät äitejä. Oli piilotettuja pulloja ja häpeän tuntoja.

Yhdessä Alakosken saamista kirjeistä lukija kertoi joulusta, jona äiti kätki isän ruokaan unilääkkeitä. Perhe saisi siten olla kerrankin jouluna rauhassa viinalta.

"Hemmetti, sehän on laitonta. Ja samalla niin ymmärrettävää. Täysin moraalitonta ja samalla hyvin moraalinen teko", Alakoski sanoo.

Alakoski kertoo tarinaa lokakuun alussa Malmön keskustassa, yhdessä niistä lukuisista konferenssikeskuksista, joissa hän on tämänkin vuoden aikana kiertänyt puhumassa.

Kalenteri on täynnä vuodenvaihteeseen saakka, sillä palautetta Alakoskelle tulee jatkuvasti paitsi viesteinä, myös esiintymispyyntöinä kaikkiin Ruotsin kolkkiin.

Tällä kertaa kyse oli kansallisista lasten terveydenhoitopäivistä, ja Alakoski puhui uusimman kirjansa teemasta: siitä, mitä on elämä ja lapsuus päihteiden käyttäjien läheisenä.

"Olen rakentanut jonkinlaisen me-kerhon. Me, jotka olemme kasvaneet päihteiden keskellä. Että tervetuloa jengiin vaan. Maailmassa meitä täytyy olla miljardi", Alakoski sanoo.

Hän pääsee haastattelun alkuun liki tunnin myöhässä puhuttuaan jälleen monien kanssa.

Vastikään suomeksi julkaistu Lähimmäisen huhtikuu jatkaa siitä, mihin

Kuka

Susanna Alakoski

 Susanna Alakoski (s. 1962) on ruotsinsuomalainen kirjailija, joka löi läpi ruotsalaista luokkayhteiskuntaa kuvaavalla esikoisteoksellaan Sikalat (Svinalängorna) vuonna 2006. Alakoski voitti teoksella merkittävän August-palkinnon. Hän on voittanut myös useita muita palkintoja työstään.

 Päiväkirjateos Köyhän lokakuu (Oktober i Fattigsverige) ilmestyi suomeksi vuonna 2013. Uusin teos, niin ikään päiväkirjamuotoinen Lähimmäisen huhtikuu (April i anhörigsverige) on ilmestynyt vastikään suomeksi. Ruotsissa on juuri julkaistu myös Alakosken tuorein lastenkirja, kuningasparin Ystadin-vierailusta kertova Hej Kungen! Teokset on suomentanut Katriina Huttunen (ent. Savolainen).

 Toiminut uransa aikana muun muassa entisen vasemmistopuolueen puheenjohtajan Gudrun Schymanin lehdistöavustajana. Alakoski luennoi laajasti ympäri maata, kirjoittaa kolumneja ja muun muassa vetää kirjoituskursseja.

 Alakoskelle myönnettiin hiljattain kunniatohtorin titteli Malmön korkeakoulun terveyden ja yhteiskunnan tiedekunnassa.

 Alakoski on naimisissa runoilija Mats Söderlundin kanssa. Pariskunnalla on kolme aikuista lasta.

Alakoski jäi edellisissä teoksissansa.

Hän löi läpi vuonna 2006 esikoisromaanillaan Sikalat (Svinalängorna), joka voitti Ruotsissa paikallisen Finlandian, August-palkinnon. Teos täytti aukon elävän ruotsalaisen luokkayhteiskunnan kuvauksessa.

Alakosken omaan lapsuuteen nojaava romaani oli paitsi karu, myös lämmin tunnelmaltaan.

Saman huono-osaisuuden kuvaaminen jatkui Alakosken edellisessä kirjassa Köyhän lokakuu. Omaelämäkerrallinen teos paljasti Sikaloita ankeamman tarinan.

Väkivalta ja juopottelu Alakoskien kodissa kävi paljaasti ilmi todellisista potilaskertomuksista.

Lähimmäisen huhtikuussa Alakoski käyttää jälleen päiväkirjamuotoista kerrontaa. Nyt hän keskittyy ennen muuta päihteiden käyttöön läheisen näkökulmasta.

Miksi vielä yksi teos saman vaikean taustan innoittamana?

Alakosken ajatuksena oli kirjoittaa ihan muu kirja. Edellisten teosten jälkeen kokemuksia läheisten tuskasta kuului kuitenkin yhtäkkiä niin lapsuudentovereilta, kirjailijapiireistä kuin tuttavilta.

"Lopulta kävelin ympäriinsä yhdenlainen elämäntarinoiden kuorolaulu päässäni. Ja sitä mukaa kun äänien voimakkuus kasvoi, tunsin olevani vähemmän yksin. Silloin oli myös mahdollista sukeltaa aiheeseen ja yrittää tutkia, mikä on hinta sille, että on kasvanut väärinkäytön kanssa", Alakoski sanoo.

"Hinta oli hyvin kova."

Alakoski itse kasvoi Ruotsin Ystadissa suomalaisten vanhempien lapsena. Vanhemmat olivat alkoholisteja. Veli käytti huumeita.

Isä pahoinpiteli äitiä. Äiti teki itsemurhan.

Perheessä ei ollut tavallista elämää, johon kuuluisi syöminen, nukkuminen ja yhdessä oleminen, Alakoski kuvaa. Aina joku oli päihteiden vaikutuksen alaisena.

"Miksi annoit minun elää", äiti kysyi, kun hän heräsi sairaalassa epäonnistuneen itsemurhayrityksen jäljiltä.

Kokemuksista kirjoittaminen ja niiden ajatteleminen on edelleen kivuliasta, Alakoski sanoo. Ennen muuta sen myöntäminen, ettei äiti halunnut elää.

Kirjoitusaikana Alakoski sairastui fyysisesti ja joutui jättämään tekstin aika ajoin.

"Kirja vastusti minua koko ajan, ja minä päätin, että voitan tekstin. Olisin mieluusti jättänyt tämän teoksen väliin."

Vaihtoehtoa ei kuitenkaan tuntunut olevan.

Alakoski ruotii kirjassaan muun muassa lähimmäisen roolin vääjäämättömyyttä: Ihminen ei synny alkoholistiksi tai narkomaaniksi, vaan tulee sellaiseksi. Läheiseksi sen sijaan synnytään, ja läheisenä pysytään.

Läheiset korjaavat jäljet, kun isä oksentaa pöydän alla. He pelkäävät, kun äiti ajaa humalassa. He selittelevät parhain päin, kun oma silmäkulma on mustelmilla.

Kaikesta tästä seuraa elämän perusteita määrittelevä häpeä.

Alakoski kuvaa häpeää kuin suojakuorena, joka vaalii kuvaa rakastettavasta äidistä tai isästä. Siitä, joka tämä on päihteiden käytön välillä.

Moni alkoholistin tai narkomaanin läheinen myös uskoo ainakin jossain vaiheessa, että toisen riippuvuus on oma vika. Alakoskellekin se on tuttua, muttei enää.

"Minulla ei ole enää mitään sellaista."

Hän kokee selvinneensä läheisen kovassa roolista pitkälti opintojen, onnen ja myös Ruotsin hyvinvointijärjestelmän ansiosta. Hän sai opintolainan ja asunnon. Tapasi oikeita ihmisiä. Alakoski selvisi tekemällä töitä, olemalla tunnollinen. Kunnes hän romahti nelikymppisenä ja joutui sairaalaan.

"Se oli totaalinen romahdus, joka toi minut polvilleni. En halua millään tavalla sanoa, että selviäminen olisi ollut yksinkertaista. Sitä se ei ole ollut. Itkin joka ikinen päivä puolentoista vuoden ajan."

Jos läheisille kuitenkin annetaan tilaisuus parantua, he ovat suuri voima, Alakoski uskoo.

"Olen sanonut, että palkkaisin vain alkoholistien lapsia, jos minulla olisi yritys. He ovat niin kyvykkäitä."

Häpeä ja hiljaisuus päihteiden ympärillä tarkoittaa myös, ettei läheisillä ole ääntä poliittisessa keskustelussa.

Ruotsin alkoholitilastoista vastaava CAN kertoo, että yksinomaan Ruotsissa noin 450 000 ihmistä on jonkinasteisesti riippuvaisia alkoholista, liki 130 000 on ongelmakäyttäjiä. Suomalaisista 1–2 prosenttia on THL:n mukaan alkoholisteja. Kaikilla näillä on joukko läheisiä.

Alakoski miettii, lieneekö kukaan koskaan kysynyt tämän joukon mielipidettä, kun puhutaan alkoholipolitiikan uudistuksista. Näin pitäisi aina tehdä, hän sanoo.

"En ole koskaan kuullut, että joku läheinen ihminen toivoisi huumausaineiden myynnin vapauttamista. En ole koskaan kuullut, että joku alkoholistin omainen toivoisi vapaampaa alkoholipolitiikkaa, tai että kannabis olisi vapaata."

Lähimmäisen huhtikuun päiväkirjamerkinnöissä juodaan toki aina silloin tällöin viiniä. Alakoski ei rummuta täysraittiutta. Häntä päihteet eivät ole houkuttaneet, kuten läheisiä.

"En vain pidä siitä, että päässä pyörii, se on niin yksinkertaista. Toivon, että kaikki olisivat kuin minä, silloin kukaan ei olisi humalassa."

 

Susanna Alakoski esiintyy Helsingin kirjamessuilla sekä torstaina 22. 10. että perjantaina 23. 10

OLA TORKELSSON
Susanna Alakoski käveli Malmön rannalla lokakuun alussa. Hänelle myönnettiin hiljattain kunniatohtorin titteli Malmön korkeakoulun terveyden ja yhteiskunnan tiedekunnassa.
Susanna Alakoski käveli Malmön rannalla lokakuun alussa. Hänelle myönnettiin hiljattain kunniatohtorin titteli Malmön korkeakoulun terveyden ja yhteiskunnan tiedekunnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat