Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teininä sissitaistelija, sitten vuosia pakolaisena ja nyt loistoelokuvan pääroolissa

Uutuuselokuva Dheepanin tamilitaistelija tuli pakolaisena Ranskaan – aivan kuten pääosan esittäjä itse

Kulttuuri
 
Cinema Mondo
Dheepan kertoo pakolaislumeperheestä. Isä-Dheepania esittää Antonythasan Jesuthasan ja hänen tytärtään Claudine Vinasithamby.
Dheepan kertoo pakolaislumeperheestä. Isä-Dheepania esittää Antonythasan Jesuthasan ja hänen tytärtään Claudine Vinasithamby. Kuva: Cinema Mondo

Näyttelijäksi ison luokan elokuvaan on vaikea päästä. Tamilitaustaisen Antonythasan Jesuthasanin nousu eturivin elokuvatähdeksi on yksi poikkeuksellisimmista.

Tavallista tarinassa on vain se, että hänet löysi casting director eli roolittaja, joka tarjosi Antonythasania ranskalaisohjaaja Jacques Audiardille.

Loppu on historiaa.

Elokuva Dheepan voitti toukokuussa yhden elokuvamaailman suurimmista palkinnoista, Cannesin kultaisen palmun. Dheepanin pääroolissa nähdään täydellinen tuntemattomuus, Antonythasan Jesuthasan. Hän näyttelee tamilitaistelijaa ja pakolaista, joka saapuu Ranskaan.

Antonythasan on itse entinen tamilitaistelija, joka on aloittanut uuden elämän pakolaisena Ranskassa.

Filmimaailman valot olivat kaukana, kun Antonythasan syntyi Sri Lankassa tamiliperheeseen vuonna 1967. Maassa käytiin veristä sotaa singaleesienemmistön ja tamilivähemmistön välillä. 16-vuotiaana Antonythasan liittyi aseelliseen LTTE-kapinallisryhmään, tamilitiikereihin. Antonythasan sanoo, että hän ei liittynyt ryhmään perhetaustan vuoksi.

"Perheeni ei ollut mukana eikä kärsinyt", Antonythasan sanoo, kun tapaamme elokuvan maailmanensi-illan jälkeen toukokuussa Cannesissa.

Nuorukainen oli kuitenkin nähnyt tamilien vainon.

"Liittymiseen vaikutti lähinnä kaksi isoa tapahtumaa. Ensinnäkin vuonna 1981 armeija poltti Jaffnan kirjaston. Se vaikutti todella."

Antonythasan oli kotoisin Jaffnan alueelta. Toinen kimmoke oli vuonna 1983 tapahtunut etninen joukkomurha, kun colombolaisessa vankilassa tapettiin 53 tamilivankia. Mitta tuli täyteen. LTTE:n toiminnassa Antonythasan oli mukana nelisen vuotta. Liikkeen vasemmistolainen ideologia veti puoleensa.

"Sri Lankalla on pitkä trotskilaisuuden perinne. LTTE:llä oli pohjalla sosialistisia ja kommunistisia aatteita. Ideana oli myös saada sorretulle tamilivähemmistölle itsenäinen valtio."

Sissijoukossa taistelut olivat jokapäiväisiä, Antonythasan sanoo. Millaisissa yhteenotoissa hän oli teinisotilaana mukana, sitä Antonythasan ei tässä haastattelussa kerro. Sanoo vain ettei ollut "kovin rohkea, vähän pelkuri oikeastaan".

"Jätin LTTE:n, kun liikkeen aatteellinen pohja katosi ja liikkeen johtajat kääntyivät mielivallan suuntaan."

Sissivuosien kokemuksiensa pohjalta Antonythasan on kirjoittanut salanimellä Shobasakthi romaanin Guerilla, joka julkaistiin Ranskassa 2001. Se kertoo LTTE-lapsisotilaasta.

Antonythasan kantaa muistoa menneistä vuosista kropassaan. Minua on tikattu satakunta kertaa, entinen kapinallistaistelija sanoo. "Arvet ovat perua vankila-ajoista."

Hän on virunut telkien takana omien sanojensa mukaan Sri Lankassa sekä Bangkokissa Thaimaassa, Singaporessa sekä Malesiassa. Ranskaan hän saapui 1993.

"Elokuvan tarinassa ja minun tarinassani on samankaltaisuuksia, mutta tapa selvitä on erilainen. Minulla oli väärä passi, ei viisumia, kun tulin. Ranskassa hain heti turvapaikkaa."

Elokuvassa pakolaismies Dheepan päätyy Ranskassa kansakunnan pohjalle. Koti löytyy kerrostalolähiöstä, jota hallitsee huumeliiga. Antonythasan sanoo, että hänen alkunsa oli vielä kurjempi kuin mitä elokuvassa kuvataan. Hän kuvailee muun muassa ahtaita väliaikaisasuntoja, joissa neljäkin ihmistä asui yhden hengen huoneessa.

Hän korostaa, että elokuvan käsikirjoitus oli jo valmis, kun hän tuli mukaan elokuvantekoon. Antonythasan auttoi elokuvantekijöitä nimissä, päivämäärissä ja tamilikielessä.

Antonythasanin oma tarina on jatkunut onnekkaammissa merkeissä. Ranskassa hänestä kuoriutui tuottelias kirjailija. Guerillan jälkeen hän on julkaissut useita tekstejä.

Yhden kirjan aiheena on ollut vuoden 1983 vankilakapina Colombossa ja sitä seurannut joukkomurha.

Elokuvantekokaan ei ole hänelle vierasta. Muutama vuosi sitten hän oli jo tekemässä tamilielokuvaa Sengadal. Antonythasan sanoo rakastavansa elokuvia, sillä "kaikki tamilit rakastavat elokuvia, se on tamileilla veressä".

Hänen mielestään jokainen elokuva on poliittinen.

Jo sissijoukoissa Antonythasan näytteli, hän oli mukana katuteatterissa, teki propagandaa.

Elokuvassa tamilien tarina kerrotaan ranskalaisin voimin, sekä ohjaaja että käsikirjoittajat ovat ei-tamileja. Se ei ole Antonythasanin mielestä ongelma.

"Kaikki aiemmat tamilien tilannetta sivuavat hyvät elokuvat ovat srilankalaisten tekemiä, sortajien tekemiä."

Elokuvasta voi lukea lisää Nyt-liitteen arvostelusta täältä.

Dheepan elokuvateattereissa 23. lokakuuta.Haastattelu on tehty Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa.

Yves Herman Reuters
Antonythasan Jesuthasan
Antonythasan Jesuthasan
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat