Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilija taistelee venäjän kielestä

Lev Rubinstein käy ironista kielipeliä manipulaattoreita vastaan

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Lev Rubinstein jatkaa Helsingistä matkaa Tukholmaan, jossa hän esiintyy Rosa Liksomin kanssa.
Lev Rubinstein jatkaa Helsingistä matkaa Tukholmaan, jossa hän esiintyy Rosa Liksomin kanssa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Assad on Moskovassa, Moskova on Assadissa. Kun Syyrian presidentti tiistaina vieraili Kremlissä, runoilija Lev Rubinstein kiirehti Twitteriin.

Vitsi on siinä, että Assad ääntyy venäjäksi samalla tavalla kuin sana piiritys. Ja nyky-Venäjä tuntee yhä useammin olevansa vihollisten piirittämä.

Kuka?

Lev Rubinstein

 Vuonna 1947 syntynyt Lev Rubinstein on moskovalainen runoilija, esseisti ja käsitetaiteilija.

 Esittää livenä tekstejään ja 30-luvun neuvostoiskelmää.

 Opiskeli kielitiedettä.

 Työskenteli 70-luvulla kirjastonhoitajana ja pääsi lukemaan kiellettyä kirjallisuutta. Kehitti kirjastokorteista oman taiteenlajin.

 Teoksia julkaistu saksaksi, ranskaksi ja suomeksi.

Twiitti oli tyypillisen ilkikurista Rubinsteinia. 68-vuotias moskovanjuutalainen runoilija on erikoistunut avantgardistisiin kielipeleihin, jotka kulkevat usein jambi- tai trokeemitassa.

"Sosiaalinen media on minulle kuin uudet kirjastokortit", sanoo kirjamessuilla eilen torstaina esiintynyt Rubinstein.

Kirjastokortit viittaa Rubinsteinin keksimään kirjallisuudenlajiin. Neuvostoliitossa undergroundrunoilijalla ei ollut toivoa saada julkaistuksi kirjaa, joten hän alkoi kirjoittaa runojaan kirjaston hakemistokorteille.

Syntyi uniikkeja taideteoksia, hilpeitä litanioita, joita Rubinstein esittää livenä. Korttisarja saattaa esimerkiksi koostua valokuva-albumin kuvateksteistä tai kuvata kirjan kirjoitusprosessia. Korttipakkoja voi lukea Tomi Huttusen suomentamana ja Poesian julkaisemana kokoelmana.

Enemmän Rubinstein kirjoittaa nykyään esseitä, joita julkaistaan verkossa. Niissäkin häntä kiehtoo kielenkäyttö. Uusin essee käsittelee sanakirjoja: samalla tavalla kuin Neuvostoliitossa, myös nyky-Venäjällä sanoilla on kaksoismerkityksiä. Esimerkiksi "täytyy ratkaista kysymys" tarkoittaa, että pitää tappaa joku.

"Tärkein kamppailu Venäjällä käydään kielestä, ja siinä taistossa voin olla mukana."

Rubinstein on presidentti Vladimir Putinin vastustaja, joka ei hyväksy maansa Ukrainan-politiikkaa. Hän puhuu avoimesti. Kun häneltä kysyy mielipidettä Venäjän kulttuuriministeristä Vladimir Medinskistä, vastaus on ytimekäs: idiootti.

"Mutta kyse ei ole hänestä. Aina on ollut hänenlaisiaan, mutta ennen he eivät olleet ministereitä. Hän on esimerkki siitä, miten rakennetun menneisyyden ihailusta on tullut uusi ideologia."

Kun neuvostoretoriikka puhui tulevaisuudesta, nyt katsotaan taaksepäin. Tärkeää on erityisesti puhe sotavoitoista.

Rubinsteinille on arvoitus, miksi nyky-Venäjällä ihmiset niin herkästi omaksuvat virallisen totuuden.

"Neuvostoajan lopun propagandistit olivat aika tehottomia, mutta nämä nykyiset ovat hyvin taitavia manipulaattoreita, jotka ottavat vaikutteita sieltä täältä."

Hän on kirjoittanut maastaan Neuvostoliittona Iphonien ja supermarkettien kera. Sama valta on palannut uusissa kuoseissa.

Venäjän ja Ukrainan kriisissä on hänestä kyse Euroopan ja Neuvostoliiton yhteentörmäyksestä.

"Minusta Venäjän olisi tultava osaksi länttä. Venäjällä on eurooppalainen suunta, ei muuta. Kaikki puheet Euraasiasta tai Venäjän omalaatuisuudesta ovat vailla sisältöä. 1700-luvulta lähtien kulttuuri ja tiede on ottanut kaikki vaikutteensa Euroopasta."

Yksi Rubinsteinin oman identiteetin ristiriitaisia kulmakiviä on juutalaisuus.

"Vanhemmissani ei ollut mitään juutalaista, eivätkä he koskaan puhuneet juutalaisuudesta kotona. Vasta kadulla opin, että olen juutalainen. 50-luvulla elettiin uutta antisemitismin aaltoa, ja asiasta muistutettiin usein."

Haastattelun lopuksi Rubinstein kysäisee, "olemmeko jo puhuneet tarpeeksi artikkelia varten" ja paljastaa taas venäjän kielen rikkauden.

Artikkeli on venäjässä sama sana kuin artikla, ja ainakin neuvostoaikana oli mahdollista puhua tarpeeksi artiklaa varten – eli joutua vankilaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat