Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hardingin kirja vie lukijat matkalle Snowdenin taustoihin ja kuljettaa läpi tiedustelukohun

Toimittaja Luke Harding vie vaivattomalle haastattelumatkalle verkkovakoilun häijyyksiin

Kulttuuri
 
Mikko Takkunen
Guardianin toimittaja Luke Harding on lehden entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja.
Guardianin toimittaja Luke Harding on lehden entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja. Kuva: Mikko Takkunen
Arvio: kirjat
Luke Harding: Snowden – Maailman halutuin mies. Into. 332 s.

Kaikki alkoi sähköpostiviestistä: "Olen korkeassa asemassa tiedusteluyhteisössä".

Tämä uutisvinkki muuttui 2000-luvun järisyttävimmäksi tietovuodoksi. Maailma oppi tuntemaan kirjainlyhenteen NSA ja tiedusteluyhteisön pakan sekoittaneen idealistin nimeltä Edward Snowden.

Snowden lähetti aluksi uutisvihjeen kahdelle toimittajalle, joista toinen työskenteli freelancerina The Guardian -lehdelle. Sen entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Luke Harding on koonnut tarinan kirjaksi.

The Snowden Files ilmestyi englanniksi 2014 ja Snowden – Maailman halutuin mies Inton kustantamana suomeksi elokuussa.

Harding vie lukijat matkalle Snowdenin taustoihin ja kuljettaa läpi tiedustelukohun kuukausien. Hän lainaa julkisia lähteitä, yhdistelee niihin paikkakuvausta ja on tehnyt mittavan määrän haastatteluja.

Hongkongissa toimittajat kohtasivat sähköpostin lähettäjän. Mira-hotellin huonessa 1014 nuorukainen säikähti taustatueksi matkustaneen senioritoimittajan iPhonea.

Hardingin kuvailu on vakuuttavaa, sillä siinä ei ole juurikaan kaunistelun makua. Esimerkiksi kirjeenvaihtaja Ewen McAskillia ja freelancer Glenn Greenwaldia hän kuvailee "internet-tumpeloiksi".

Aluksi vakoiluaineistojen ymmärtäminen edellytti näiltä kahdelta mieheltä ponnisteluja. Jokaisen Snowdenin dokumentteja lukeneen on helppo samastua kokemukseen.

Kun Snowdenin aineistojen parissa työskennelleet toimittajat alkoivat oppia verkkovakoilusta enemmän, he alkoivat omaksua tiedustelun toimintamalleja. "Se [toimitus] työskenteli salassa, jakautui soluihin ja käytti koodattuja sähköpostiviestejä", Harding kirjoittaa. Tiimin käytössä Guardianin talossa oli turvahuone, johon ei päästetty edes siivoojia. Niinpä siellä haisi. Lopulta lehti joutui Britannian signaalitiedustelun valvonnassa tuhoamaan tietokoneita, joilla oli Snowdenin vuotamaa aineistoa. Työtä jatkettiin Yhdysvalloissa.

Myöhemmin Harding kuvaili blogissaan, että kirjoittaessaan tätä kirjaa hänen tekstinsä pyyhkiytyi useasti itsekseen pois tietokoneen näytöltä varsinkin NSA:sta kirjoittaessa. Ensin tekee mieli nauraa vainoharhalle verkkovakoilun veijareista hattuilemassa kirjailijalle. Todellisuudessa tekstin deletointi on jekku, jota tietoturvatestaajat ovat käyttäneet jäynämielessä jo yli 2000-luvun alussa.

Kun uutismylly pyörähti käyntiin, Snowden lähti Hongkongista Moskovaan tarkoituksenaan jatkaa Kuubaan. Yhdysvallat mitätöi Snowdenin passin, eikä mies päässyt median miehittämälle lennolle Havannaan. Lähellä Snowdenin varaamaa paikkaa HS:n toimittaja Jussi Niemeläinen katseli lennolla Muppet Showta. Se sopi tilanteeseen.

Nyt Snowden on ollut Venäjän valtion vieraana yli kaksi vuotta, halusi tai ei. Hänellä on työpaikka Yandexilla ja koti Moskovassa tyttöystävänsä kanssa. Silti hän toivoo pääsevänsä vielä joskus Yhdysvaltoihin.

Harding käsittelee myös Snowdenin kyseenalaista suhdetta Venäjän tiedusteluun. Kirjassaan Mafiavaltio (Into, 2012) Harding kertoi omista kokemuksistaan FSB:n silmätikkuna Moskovassa, ja arvioi, että Venäjän presidentti on aluksi epäillyt Snowdenia Yhdysvaltojen ansaksi. Harding ja useat muut uskovat jaloihin motiiveihin, mutta totuuden tietävät vain Snowden ja Venäjän tiedustelu.

Hardingin kirja ei ole muistelmat. Se on dokumentti Snowdenin valintojen seurauksena tapahtuneista asioista, jonka parasta antia on toisten kertoma. Selkeyttä olisi parantanut liite vakoiluohjelmista, joita Harding selittää nyt tekstin ohessa.

Valtava massa teknistä dokumentaatiota nimine kuten Darcon, Remedy ja Pinwale oli hankala jopa ammattilaisille, joten kevyesti se ei lukijaltakaan käy.

Kokonaisuus on silti melko vaivaton Hardingin kirjoittajantaitojen ansiosta. Yksityiskohtia hyvin tarkasti kuvaileva Harding on myös hauska: esimerkiksi Britannian signaalitiedustelun työntekijöitä hän nimittää hobiteiksi.

Kirja Snowdenista ilman Snowdenin näkyvää omaa panosta tuntuu oudolta. Mutta ehkä Harding on halunnut päästää ääneen Snowdenin ympärillä vaikuttaneet hahmot – kuin vuotajan viesti olisi tullut jo selväksi.

Silti Hardingin kirja resonoi Hardingin kollegojen ja koko maailman hämmästystä niiden yksityisyyden loukkauksien edessä, jotka tämä nuori nörtti toi päivänvaloon. Siksi teos on paitsi viihdyttävä myös tärkeä. Keskustelu tiedustelusta, internetistä ja yksityisyydestä on vasta alussa. Eikä sitä keskustelua saa jättää käymättä.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat