Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henri Cartier-Bressonin näyttely Ateneumissa on matka maailman ympäri

Henri Cartier-Bressonin näyttely kattaa seitsemän vuosikymmentä ja kymmeniä maita kuvaajalegendan kameran linssin läpi nähtynä

Kulttuuri
 
Cartier-Bresson kuvasi päivystävät prostituoidut Mexico Cityssä 1934.
Cartier-Bresson kuvasi päivystävät prostituoidut Mexico Cityssä 1934.

Vaikka nimi ei muistuisi mieleen, nämä kuvat ovat maailmalle tuttuja: juokseva mies loikkaa tikapuilta peilityynen vesilätäkön poikki, ja taustalla loikataan balettimainoksessa. Isä nostaa hymyilevän pikkuvesselin ilmaan yhden käden varassa Armenian Sevan-järvellä. Muurin aukon läpi näkyvät sevillalaislasten raunioleikit.

Kaikki nämä ja kolmisensataa muuta kuvaa ovat esillä tänään perjantaina Ateneumin taidemuseossa avautuvassa Henri Cartier-Bressonin retrospektiivisessa näyttelyssä.

Kuka?

Henri Cartier-Bresson

 Syntyi 22. 8. 1908 Chanteloupissa, Ranskassa.

 Opiskeli nuorena maalausta ja kiinnostui surrealismista.

 Ensimmäinen merkittävä reportaasi oli kuningas Yrjö VI:n kruunajaiset Lontoossa 1937 ranskalaiselle Regards-viikkolehdelle.

 Perusti Magnum-kuvatoimiston 1947 muun muassa Robert Capan kanssa.

 Teki kuvausmatkoja vuosikymmeniä ympäri maailmaa Life Magazinelle ja muille kuvalehdille.

 Kuoli Provencessa 3. 8. 2004.

Materiaalia riittää, sillä viime vuosisadan merkittävimpiin valokuvaajiin kuuluva Cartier-Bresson aloitti uransa jo 1930-luvun alussa ja kuvasi vuosituhannen vaihteeseen asti.

Cartier-Bresson oli kameroineen läsnä niin monissa maailmanhistorian käännekohdissa, että Ateneumin näyttely käy historian kertauskurssista. Espanjassa hän kuvasi sisällissotaa, Intiassa maan jakoa, Kiinassa vallankumousta. Ranskassa hän kuvasi Saksan miehitystä ja vuoden 1968 kevättä. Mahatma Gandhin hän kuvasi samana päivänä, kun tämä murhattiin.

"Näyttely esittelee Cartier-Bressonin kahta puolta, valokuvaa välineenään käyttävää taiteilijaa sekä kuvajournalistia", sanoo näyttelytyöryhmään kuuluva valokuvataiteen asiantuntija Riitta Raatikainen.

Nuorena taidettakin opiskelleen Cartier-Bressonin sommitelmat lainaavat usein taidehistoriasta. Valo ja varjo luovat geometrisia muotoja ja ihmiset osuvat niihin niin hyvin, että usein hänen kuviaan on veikattu lavastetuiksi.

Mutta ei, sanoo Raatikainen: Cartier-Bressonilla oli tapana etsiä sopiva kuvauspaikka ja sitten odottaa, että jotain kiinnostavaa tapahtuu: portaikkoja, katuja, ikkunoita. Tärkeää oli löytää "ratkaiseva hetki" ja painaa silloin laukaisinta.

Maailmanhistorian suuretkin myllerrykset Cartier-Bresson kuvasi yksilön kautta, mikä tekee kuvista edelleen koskettavia. Läsnä on usein hitunen yhteiskunnallista kritiikkiä.

"Cartier-Bressonin kuvat ovat enemmän kuin pelkkiä dokumentteja", Raatikainen sanoo. "Ne kestävät aikaa ja uusia tulkintoja sukupolvesta toiseen. Se on klassikon merkki."

Yhdistelmä merkittäviä aiheita ja niiden taidokasta, humaania käsittelyä on yksi syy, miksi Cartier-Bressonista muodostui kuvajournalismin suurmies. Toinen syy on aika, sanoo Raatikainen.

"Cartier-Bressonista tuli valokuvaaja vaiheessa, jossa valokuvaus ja valokuvien levittäminen kehittyivät."

Siinä missä aikaisemmat kuvaajat olivat isoine kameroineen huomion keskipisteenä, Leican kaltaisten pienkameroiden kehitys päästi kuvaajan vetäytymään sivummalle, odottamaan oikeaa hetkeä huomaamattomasti ja kuvaamaan nopeasti.

Cartier-Bresson osasi käyttää Leicansa mahdollisuuksia hyväkseen, minkä huomasivat myös suuret kuvalehdet, jotka levittivät hänen kuvansa koko maailman tietoisuuteen.

Ateneumissa nyt esillä olevan näyttelyn on alun perin kuratoinut ranskalainen Robert Delpire, joka työskenteli yhdessä Cartier-Bressonin kanssa.

Ensimmäisen kerran näyttely oli esillä Pariisissa vuonna 2003, ja suomalaisista moni muistaa sen myös Tukholman Fotografiskasta vuodelta 2013.

Näyttelyn aikaisemmin nähneille Ateneum tarjoaa kuitenkin pienen lisäerän Neuvostoliittoa: Ateneumia varten Neuvostoliitossa kuvattujen kuvien määrää on kasvatettu muutamasta runsaaseen tusinaan. Rautaesiripun takana Cartier-Bresson kävi ensimmäisen kerran vuonna 1954, ensimmäisenä länsimaisena kuvaajana kylmän sodan alkamisen jälkeen. Tulkin kanssa matkustanut kuvaaja seurasi ihmisten työtä ja vapaa-aikaa.

Niin kuin monen muunkin historiallisen hetken suhteen, Cartier-Bressonista tuli puolestanäkijä ja -kokija: Se, mitä hän näki etsimensä läpi oli se, miten Neuvostoliiton arki länsimaissa nähtiin.

Aikaisemmin Cartier-Bressonin kuvia on nähty Suomessa muun muassa Helsingin kaupungin taidemuseon näyttelyssä Meilahdessa vuonna 2000 sekä Kuopion VB-keskuksessa vuonna 2010.

Meilahden näyttelyn aikaan Cartier-Bresson oli vielä elossa, mutta Suomeen asti häntä ei kuitenkaan saatu.

"Hän sanoi matkustavansa enää laivalla ja junalla", myös silloin näyttelyä järjestänyt Raatikainen kertoo.

Ei kohtuuton linjaus – olihan elävä legenda matkustanut siinä vaiheessa kuviensa perässä ympäri maailmaa jo seitsemänkymmenen vuoden ajan.

 

Henri Cartier-Bresson Ateneumissa (Kaivokatu 2) 23. 10. 2015–31. 1. 2016. Liput 13 euroa, alle 18-vuotiaat maksutta.

Lenin löytyi Talvipalatsin seinää koristamasta vuoden 1973 vapun jälkeen silloisessa Leningradissa.
Lenin löytyi Talvipalatsin seinää koristamasta vuoden 1973 vapun jälkeen silloisessa Leningradissa.
Martine Franck Magnum Photos
Henri Cartier-Bresson (1908–2004)
Henri Cartier-Bresson (1908–2004)
Lapsia Berliinin muurilla Länsi-Saksan puolella 1962.
Lapsia Berliinin muurilla Länsi-Saksan puolella 1962.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat