Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuri kuolee ja taide elää

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Stiftung für Kunst und Kultur
Anselm Kiefer: Niin kauas kuin yötä riittää (2002, öljy, emulsio, sekatekniikka ja lyijy kankaalle).
Anselm Kiefer: Niin kauas kuin yötä riittää (2002, öljy, emulsio, sekatekniikka ja lyijy kankaalle). Kuva: Stiftung für Kunst und Kultur

Anselm Kieferin (s. 1945) valtavat maalaukset kaatuvat päälle. Olen onnellinen. Näemmä pidän yhä raskaista teemoista.

Totisessa ja kaiken tietävässä teini-iässä taisin olla suorastaan hulluna niihin, sillä liki mikään ei ravistellut samoin kuin saksalaisen esikuvien romahtamisen, syyllisyyden ja kitkuttelevan eloonjäämisen romaanitaide. Sitä tarjosivat etenkin Heinrich Böll, Günter Grass ja Siegfried Lenz, toisen maailmansodan poikaset.

Mäntässä Serlachiuksen suuri Gösta-museo täyttyy oikeastaan vain muutamalla teoksella. Viiniköynnösrangat pellon kokoisella kankaalla yhdistyvät koulupojan lukukokemusten perusteella heti hävitykseen, keskitysleiririvistöihin ja hautakivikenttiin, vaikka Kieferin kirjallinen keskustelukumppani onkin minulle etäiseksi jäänyt runoilija Paul Celan.

Kankaiden päälle kiinnitetyillä sotakoneilla kuormitetut maalaukset huokuvat ihmisen tuhoisuutta itselleen ja kulttuurin kuolemaa. Samaan aikaan maalaukset ovat uskomattoman kauniita. Juuri siksi niitä lumoutuu tuijottamaan.

Kyse ei ole rappion romantiikasta vaan siitä, että sielu asuu jossain musertavan raskauden sisällä. Ymmärrän, jos joku kokee ahdistusta Kieferin taiteen äärellä. Itse puhun silti vapautumisesta: Kiefer muuttaa voimattomuuden näkyväksi ja antaa sille hahmon. Tunsin pääseväni etäämmälle ja voimistuvani.

Mäntän uudisrakennuksesta pääsee lasisiltaa pitkin museon vanhalle puolelle ja kotimaisten klassikoiden pariin. Malli ja hullu kuvailija tarjoaa muun muassa Gallén-Kallelaa, Schjerfbeckiä ja Simbergiä.

Kai ensimmäisen kerran elämässäni juutun lukemaan maalauksiin liittyviä tekstejä seiniltä. Yhden jälkeen luen toisen, ja sitten jo ihan kaikki.

Me joudutaan seisomaan paikallamme kamalan kauan. Kädet väsyvät, mutta Simperi vaan maalaa. Äiti käski pukea siisteimmät vaatteet, mutta Simperi määräsi meille nämä. Pikkuveljen takki on vähän väljä. Simperi käskee olemaan surullinen. No en minä iloinenkaan tässä kylmässä ole. Vatsakin kurnii. Eikö Simperi huomaa miten me täristään?

Kerrankin mallit pääsevät ääneen! Taide on vain elämää.

Viimeisen huoneen viimeiseltä seinältä luen, että tekstit on kirjoittanut Riikka Ala-Harja.

Kiitos. Ilahduin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat