Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjamessuista tuli lasten temppurata

Torstaina ja perjantaina koululaiset valtasivat Helsingin kirjamessut. Yli 3 000 neliön messualueesta tuli lasten tehtävä- ja temppurata, mutta välillä pitää keskittyä myös olennaiseen.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Lukas Leskinen, 7, lukee Kadonneen ristin arvoitusta Helsingin kirjamessujen lasten alueella.
Lukas Leskinen, 7, lukee Kadonneen ristin arvoitusta Helsingin kirjamessujen lasten alueella. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Helsingin kirjamessuilla ensimmäinen vastaan tuleva kirja on Sofi Oksasen Norma. Teoksista on rakennettu näyttävä keko Otavan ja Liken myyntipisteen etukulmaan, heti sisääntuloaulan eteen. Ensimmäisiä messuvieraita Norma ei kuitenkaan voisi vähempää kiinnostaa. Heitä kiinnostaa kirpeä omena ja banaani, mansikka, päärynä ja noitapilli.

Peruskoululaiset, joita bussit kuljettavat messuille aamuisin satoja, ryntäävät sekä torstaina että perjantaina ensimmäisenä sisääntuloportaiden vasemmalla puolella olevalle metrilakupisteelle.

Myyjä Hellevi Botska lappaa värikästä nauhaa pusseihin. Vasta namit saatuaan lapset tutkivat muistilappujaan, joihin on merkitty opettajien heille antamat tehtävät, ja singahtavat messualueelle.

Arkena lapset ovat Helsingin kirjamessujen kiistattomia valtiaita. Kirjailijat, näytteilleasettajat ja messuvieraat väistelevät koululaisia, jotka vyöryvät leveinä ja tiiviinä ryhminä pitkin käytäviä kohti tehtävänantojen heille määräämiä kohteita.

Outi Pyhäranta HS
Olli Ruokojoki on yksi niistä peruskoululaisista, joita bussit kuljettavat messuille aamuisin.
Olli Ruokojoki on yksi niistä peruskoululaisista, joita bussit kuljettavat messuille aamuisin.

Jotkut suunnistavat osastolta toiselle ständien numeroiden avulla. Toiset koettavat löytää tietyn kirjailijan kirjoittaman tai tiettyä genreä edustavan teoksen.

Suomenlinnan peruskoulun opettaja Jani Kiiskilä päästää kahdeksan viidesluokkalaistaan irti.

Heidän täytyy etsiä ja haastatella Kariston kustannustoimittaja Satu Laatikainen.

"Lapset liikkuvat porukassa ja heillä on kännykät, joten en ole huolissani", Kiiskilä sanoo.

Koululaiset iskevät kaikille osastoille paitsi antikvaariselle. Metrilakun voimalla messuhallin läpi edennyt yläasteikäinen poikajoukko lähestyy lahtelaisen Aleksis K. -antikvariaatin puisia hyllyjä.

Yhtäkkiä he tajuavat minne ovat matkalla, ja pysähtyvät kuin törmäisivät näkymättömään seinään.

Pojat katsovat vakavina vanhoja miehiä, jotka liikkuvat Aleksis K:n hyllyjen väleissä ja kuljettavat etusormeaan rispaantuneita niteidenselkämyksiä pitkin.

"Mennään Viini ja ruoka -messuille", johtaja sanoo, tekee täyskäännöksen ja pojat seuraavat häntä yhdellä liikkeellä sulavasti kuin parvi lintuja.

Antikvaariselle alueelle olisi ehkä kannattanut uskaltautua pidemmälle, sillä sen kauimmaisesta nurkasta löytyy kaikkien teinipoikien aarre, Mystiikkaan ja esoteerisiin traditioihin erikoistuneen Salakirjat-kustantamon myyntipiste.

Salakirjojen pöytä notkuu painavia ja koristeellisia teoksia, joista yksi on pahamaineinen Malleus Maleficarum eli Noitavasara, vuonna 1486 ilmestynyt opas noitien tunnistamista ja noitaoikeudenkäynneistä.

Pöydän toisella puolella istuva kustantaja Jon Höllström kertoo torstaina puoleltapäivin, että toistaiseksi teosta ei ole ostettu yhtäkään kappaletta.

"Yleensähän se on todella suosittu. Turun messuilla se loppui kesken."

Outi Pyhäranta HS
Koululaisilla oli kirjamessuilla mahdollisuus kuunnella hetki satuja.
Koululaisilla oli kirjamessuilla mahdollisuus kuunnella hetki satuja.

Poikaporukka etääntyy yhä kauemmas okkultismin iloista, he ovat varmaan jo päässeet Messukeskuksen yläkertaan Viini, Ruoka & Hyvä Elämä -messuille, jonne ei tarvita erillistä pääsylippua.

Reppuselkäiset koululaiset vaeltavat ruokakojujen välisillä käytävillä. He nuuskivat sieraimet levällään italialaisia, unkarilaisia ja thaimaalaisia tuoksuja.

He miehittävät myös ruokamessuille vievät portaat. He heittävät reput kasoihin ja laskevat liukumäkeä portaiden kaiteita pitkin.

Kun aikuinen kävelee kohdalle, lapset seisahtuvat ja katsovat kattoon tai kenkiinsä, ja kun aikuinen on mennyt ohi, he hihkaisevat ja hyppäävät uudestaan kaiteelle.

Keskipäivällä koulutehtäviä suorittaviin vekaroihin iskee väsymys ja epätoivo. Yksi masentunut oppilas raahautuu keittokirjaa etsivien kavereidensa perässä ja valittaa:

"Me tultiin tänne vaan ostaan karkkia. Tässä ei oo mitään järkee!"

"Missä on seiska c? Missä on se seiska c?" joku tyttö kyselee.

Messupäivä ei ole koululaisille kuitenkaan surun päivä. Pääasia kaikille on se, ettei tarvitse istua luokassa.

Lapsille tarkoitetun Tarinalaakso-alueen metrilakupisteen myyjä, porvoolainen Carina Nieminen kertoo nuoresta asiakkaasta, joka iloitsi messuretken osumisesta juuri sille päivälle, kun koulussa piti olla ruotsia.

"Sanoin hänelle, että olen itse ruotsinkielinen, niin se meni siitä kyllä vähän hämilleen."

Iltapäivällä koululaisten keskittyminen alkaa herpaantua. Ilmaisjakelulehtitelineen luona supisee joukko poikia. He kääntyvät, ja yksi heistä on työntänyt God Morgon -mehupisteeltä saamansa kaksi pilliä nenäänsä. Sankari lähtee saapastelemaan pitkin käytävää muiden nauraessa ja seuratessa perässä.

God Morgon -mehupiste on oma lukunsa. Promoottori Riikka Äyräs tovereineen avaa tölkkejä ja kaataa mehua muovimukeihin niin nopeasti kuin pystyy, sillä koululaiset ovat janoisia ja sana ilmaisesta juomatarjoilusta on kiirinyt läpi messualueen.

Kun mehu hetkeksi loppuu, osa lapsista pyytää pelkkiä tyhjiä muovimukeja. Äyräs kohauttaa harteitaan ja jakaa mukeja.

Mehupisteen vieressä myydään Aku Ankkoja. Pieni koululainen katsoo silmät suurina taskukirja-laarien yllä roikkuvaa mainosta.

"Mitä? Oikeesti kahella eurolla?" hän huutaa.

Lapset tungeksivat laareilla.

"Tää on hyvä. Tässä on melkein viissataa sivua", toteaa yksi, joka tahtoo rahalleen reilusti vastinetta.

Outi Pyhäranta HS
Arabian peruskoulun neljäsluokkalaisten evästauko.
Arabian peruskoulun neljäsluokkalaisten evästauko.

Päivän edistyessä nuoriso kiinnostuu huonekaluosastosta. Perjantaina aamupäivällä lapsia ei vielä norkoile Unikulman sängyillä ja Boknäsin sohvilla, mutta Boknäsin myyjällä Louella Aunimolla on todisteita edellispäivältä.

"Katso! Katso!" hän sanoo, ottaa ipadin ja näyttää torstaina ottamiaan kuvia koululaisista, jotka makaavat läjissä pehmeillä tyynyillä ja virnistelevät kameralle.

"Kun näin, että nyt niitä rysähtää meidän sohvalle, menin heti tarkistamaan tilanteen, mutta ne olivatkin ihan siististi ja olivat ottaneet kengätkin pois tai pitivät jalkojaan sohvan ulkopuolella."

Louella Aunimo ei moitikaan lapsia. Hän selaa kuvia miltei ylpeänä.

"Meillä on myös moottorisänky. Eilen kaksi poikaa hyppäsi sille ja kolmas otti ohjaimen ja alkoi ränkätä sänkyä ylös ja alas. Mutta eivät ne sitä hajottaneet."

Kun koululaiset jatkavat matkaa, Aunimo käy suoristamassa päiväpeiton ja panee tyynyt taas ojennukseen.

Kirjamessut ovat täynnä hälinää ja tungosta, mutta jotkut pystyvät sielläkin syventymään olennaisen äärelle.

Lukas Leskinen, 7, lukee Tarinalaaksossa tyynykasan keskellä Mauri Laineen Kadonneen ristin arvoitusta.

Isompien lasten meteli ei näytä juurikaan häiritsevän.

"Seuraavaksi hän tahtoisi kirjan, jossa ei ole kuvia", hänen isänsä Antti Leskinen sanoo.

Kahteen mennessä suurin osa koululaisista on pakattu takaisin linja-autoihin.

Messuvieraiden keski-iän noustessa kuhina ei laantunut, mutta muuttuu tasaiseksi ja vakavaksi.

Melkein tekisi mieli törmätä johonkin pillit nenässä kulkevaan anarkistiseen riiviöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat