Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen ehdokasta

HS:n kirjallisuuspalkinnon finalistit esittäytyvät kirjamessujen Aleksis Kivi -lavalla sunnuntaina kello 13

Kulttuuri
 
Laura Oja HS
Viime vuonna esikoiskirjapalkinnon voitti Pajtim Statovci.
Viime vuonna esikoiskirjapalkinnon voitti Pajtim Statovci. Kuva: Laura Oja HS

Mitenköhän ne Kansallisteatterissa ratkaisevat Pajtim Statovcin romaanin kissan näyttämöllistämisen?

En tiedä, eikä tiedä viime vuoden esikoisteospalkinnon voittaja itsekään. Sillä Eva Buchwald dramatisoi ja Johanna Freundlich ohjaa Kissani Jugoslavian ihan niin kuin parhaaksi näkevät. Näillä näkymin kissan arvoitus selviää ensi-illassa vuonna 2018.

Voittaja liittyy pitkään ketjuun

 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle. Voittaja julkistetaan 18. marraskuuta.

 Palkinto – 15 000 euroa – jaetaan 21. kerran. Tunnustus jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J. H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.

 Raatia johtaa kirjallisuustoimittaja Antti Majander, ja siihen kuuluvat toimittajat Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi ja Juhani Karila, runoilija Aki Salmela sekä viime vuoden voittaja Pajtim Statovci.

Nähtävä on.

Viime vuoden kisan kärkikirjoista Tommi Kinnusen Neljäntienristeys ja Anni Kytömäen Kultarinta nousivat myös Finlandia-ehdokkaiksi. Valtavasti lukijoita saanut Kinnunen täydentää sukusaagaansa uudella romaanilla jo ensi helmikuussa.

Luettava on.

Kun J. H. Erkon palkinnot lasketaan mukaan, parasta debyyttiä etsitään nyt jo 51. kerran. Silmäys historiaan osoittaa, että useimmat voittajat ovat myös jääneet alalle, aina ensimmäisestä palkitusta Kari Aronpurosta alkaen.

Toinen silmäys nimi- ja teoslistoihin kertoo, että kovin harvoin ensimmäinen teos jää tekijänsä parhaaksi. Se käyköön kannustukseksi ihan kaikille.

Statovcin, Kinnusen ja Kytömäen lisäksi raati ihasteli viime vuonna myös Henni Kitin ja Antti Holman debyyttejä. Kovia kandidaatteja riitti ruuhkaksi asti. Se oli poikkeuksellista.

Nyt mennään tavanomaisemmissa merkeissä. Myös raadin tietoon tulleiden esikoisten määrä on pudonnut totutulle tasolle, alle kuudenkymmenen.

Tai miten vuodet ja määrät sitten lasketaankaan: Pärttyli Rinteen Viimeinen sana ilmestyi jo marraskuussa 2014, mikä merkitsi sitä, että se ehti mukaan vasta tämän vuoden kisaan.

Antti Majander
antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on palkintoraadin puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat