Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ostoskeskus kuohuttaa Tallinnassa

Kiistelty alue sijaitsee kahden matkustajaterminaalin välissä

Kulttuuri
 
Arkkitehtuuritoimisto Chapman Taylor
Tallinnan matkustajasataman luona sijaitsevan Admiraliteetin altaan alueen arkkitehtuurikilpailun voittotyötä on arvosteltu siitä, että se peittää näkymän vanhaankaupunkiin.
Tallinnan matkustajasataman luona sijaitsevan Admiraliteetin altaan alueen arkkitehtuurikilpailun voittotyötä on arvosteltu siitä, että se peittää näkymän vanhaankaupunkiin. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Chapman Taylor

Suomalaisille tutun satama-alueen uudistus kuumentaa tunteita Tallinnassa. Rakennusprojekti muuttaisi kaupungin olemusta ja sen arkkitehtikilpailun tuomarien pätevyydestä kiistellään.

Kiistelty alue, Admiraliteetin altaan ympäristö, sijaitsee kahden matkustajaterminaalin välissä. Sieltä turistit kävelisivät suunnitelmien mukaan ostoskeskuksen läpi vanhaankaupunkiin.

Uusi liike- ja toimistokeskus, Porto Franco, peittäisi näkymän satamasta vanhaankaupunkiin, arvostelee Viron arkkitehtien liiton puheenjohtaja Peeter Pere. Lisäksi alueen arkkitehtuurikilpailuntuomariston jäsenistä on epäselvyyttä.

Yksitoistajäseniseen tuomaristoon on merkitty esimerkiksi Tuomas Hakala Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Hän ei edes tiennyt kilpailun toteutumisesta. Rakennuttajayritys Porto Franco ja Viron arkkitehtien liitto ovat eri mieltä myös siitä, kuinka moni tuomariston jäsenistä on arkkitehti ja pätevä arvioimaan kilpailutöitä.

"Annoin keväällä suostumukseni tulla tuomariston jäseneksi. Sen jälkeen en ole kuullut mitään", sanoo Hakala.

"En saanut kutsua yhteenkään kokoukseen. Oletin, että kilpailu on ehkä siirtynyt. En tiedä asiasta mitään."

Samantapaisesti kävi tuomariston jäseneksi nimetylle Riian kaupungin pääarkkitehdille. Rakennuttajayrityksen, Porto Francon, mukaan tuomariston jäsenet oli selkeästi kirjattu ja sovittu ennakkoon.

Kolmelle tuomariston jäsenelle oli sovittu vaihtoehdot, sanoo Porto Francon toimitusjohtaja Aldo Dapon sähköpostitse.

"Tuomariston kokouksiin ja töitä arvioimaan kutsuttiin vaihtoehtoisiksi jäseniksi nimetyt henkilöt", Dapon sanoo.

Näin ollen Hakalan tilalla tuomaristossa oli virolaiskanadalainen arkkitehti Tõnu Altosaar, jota Viron arkkitehtien liitto pitää myös pätevänä arvioitsijana.

Sen sijaan Riian pääarkkitehdin vaihtoehto tuomaristossa ei tyydytä Viron arkkitehtien liittoa.

"Miksi salattiin, ettei hän ole työskentelevä arkkitehti ja että hän työskentelee Pietarissa yrityksen palveluksessa, jolla on kytkökset Porto Francon omistajaan?" Peeter Pere Viron arkkitehtien liitosta arvostelee.

Toimitusjohtaja Daponin mukaan kyse on tutkinnon suorittaneesta arkkitehdista, jolla on arkkitehtuurin lisäksi kokemusta kaupankäynnistä ja rakentamisesta.

Arkkitehtuurikilvan voitti lontoolaisen arkkitehtitoimisto Chapman Taylorin ehdotus, ja toiseksi tuli virolaisen toimiston, Kadarik Tüür Arhitektid, ehdotus.

Skandaalin seurauksena Dapon on ilmoitanut Viron lehdistölle, että suunnittelua jatketaan kilvassa toiseksi tulleen arkkitehtivoimiston kanssa. Arkkitehtuurikilpailun uusimista Dapon ei lupaa.

Admiraliteetin altaan ympäristöä sanotaan Tallinnan merelliseksi portiksi, sillä sitä kautta kaupunkiin enimmäkseen saavutaan.

Viikkolehti Eesti ekspress paljasti keskiviikkona, että Porto Francon suuromistaja ja Viron hallituspuolueiden suurrahoittaja Hillar Teder oli onnistunut vaikuttamaan lainsäädäntöön niin, ettei kaupungin peruskaavaa tarvinnut ottaa huomioon. Admiraliteetin altaan alueelle olisi kaavoituksen mukaan pitänyt rakentaa puolet pinta-alasta asunnoiksi. Porto Francossa on kuitenkin vain liike- ja toimistotiloja.

Kilpailu ratkesi viime viikolla, mutta nosturit ovat jo töissä. Admiraliteetin altaan alueella rakentaminen aloitettiin niin aikaisin, että kilpailuun osallistujien oli otettava huomioon jo rakennettava maanalainen parkkialue.

Kaja Kunnas
Tallinna

Marko Mumm
Kiistelty Admiraliteetin altaan alueen rakennus on alkanut.
Kiistelty Admiraliteetin altaan alueen rakennus on alkanut.
Kadarik Tüür Arkitektid
Toiseksi jäänyt suunnitelma ei olisi peittänyt näkymää.
Toiseksi jäänyt suunnitelma ei olisi peittänyt näkymää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat