Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinia vastustava dekkaristi haluaa nyt valaista Venäjän historiaa

Boris Akuninin luoma dekkarihahmo Erast Fandorin seikkailee jo 40 kielellä. Kirjailija hylkää dekkarit, koska hän haluaa selvyyden Venäjän historiasta.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen HS
Boris Akunin on taitelijanimi, joka tulee japanin sanasta pahantekijä.
Boris Akunin on taitelijanimi, joka tulee japanin sanasta pahantekijä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Yksityisetsivä ja valtioneuvos Erast Fandorinin seikkailut 1800-luvun lopun Moskovassa ovat tulleet tutuksi yli 40 kielellä. Suomeksi on julkaistu viisi nidettä, ja kuudes, Erikoistehtäviä, on juuri ilmestynyt Innon kustantamana.

Nyt Fandorinin taival alkaa olla loppusuoralla, sillä dekkarit eivät enää kiinnosta kirjailija Boris Akuninia.

"Olin alun perin päättänyt, että sarjaa tulee 16 osaa. Nyt on vielä luvassa yksi, siihen se päättyy", sanoo Helsingin kirjamessuilla vieraileva Akunin.

Akunin on Venäjän tuotteliaimpia ja käännetyimpiä kirjailijoita. Häneltä on ilmestynyt noin 70 teosta, joita on myyty 25 miljoonaa kappaletta.

"En keksi muutakaan ajanvietettä, joten kirjoitan. Se on tapani yrittää hahmottaa elämää."

Akunin ei ole pelännyt kokeilla eri kirjallisuudenlajeja: jännäreitä, esseitä, historiateoksia ja historiallisia romaaneja, viihderomaaneja ja vakavaa proosaa, novelleja ja näytelmiä.

Nyt hän aikoo keskittyä kahteen tyylilajiin.

"Kirjoitan sarjan vakavia, filosofisia romaaneja, jotka sijoittuvat 1920-luvun Moskovaan. Ne ovat olleet monille lukijoille pettymys, mutta en välitä siitä, koska ne kiinnostavat itseäni."

Toinen suuri aihe on Venäjän historia, josta Akunin aikoo kirjoittaa 20-osaisen sarjan. Se tulee käsittämään sekä esseistisiä tietokirjoja että historiallisia romaaneja. Kolme osaa on jo ilmestynyt.

"Ammattihistorioitsijat eivät enää tartu tällaisiin aiheisiin, koska ne ovat tutkijalle liian suuria ja heidän on tehtävä uusia löytöjä ja teorioita. Kirjailijana tehtäväni on kirjoittaa niin kiinnostavasti, että ihmiset tarttuisivat kirjaan, vaikkei historia heitä kiinnostaisikaan. Kirjailijat ovat tehneet tätä jo monissa maissa, esimerkiksi Isaac Asimov ja Peter Ackroyd."

Tärkein motiivi Akuninilla on selvittää itselleen, mitä todella tiedetään siitä, mitä Venäjällä on kullakin aikakaudella tapahtunut.

"Historiaan on aina suhtauduttu Venäjällä valtionideologian instrumenttina. Nytkin kirjoitetaan yhtenäistä historian koulukirjaa. Haluan tietää, mikä on myyttiä ja mikä faktaa. Yritän antaa poliittisten näkemysteni olla vaikuttamatta tähän", sanoo Akunin, joka on tunnettu liberaali ja presidentti Vladimir Putinin vastustaja.

Nyt sarja on ehtinyt 1600-luvun alkuun. Suurin löytö Akuninille itselleen on ollut Iivana III (1440–1505), Iivana Julman isoisä, joka yhdisti Venäjän Moskovan alaisuuteen.

"Iivana loi Venäjän valtion perustan, eikä hänellä ollut paljon esikuvia. Bysantti oli juuri luhistunut, Liettualla meni kehnosti, Britannia, Saksa ja Ranska olivat hajallaan. Niinpä hän otti mallia tataarien Ordasta, Tšingis-kaanin perillisistä."

Akunin opiskeli Aasian-tutkimusta sekä japanin ja englannin kieliä, mikä laajensi hänen horisonttiaan jo neuvostoaikana. Hän on tehnyt käännöksiä japanista ja toiminut japanin kielen simultaanitulkkina.

Kirjailija hänestä tuli nelikymppisenä. Hän on viehtynyt salanimiin. Akunin kirjoitti romaaneja nimellä Anatoli Brusnikin, koska halusi luoda kirjailijahahmon, joka olisi patriootti mutta suvaitsisi myös muita maita. Nimellä Anna Borisova hän taas kirjoitti hipsteriromaaneja.

"Salanimi vapauttaa kirjoittamaan eri tavoilla. Aikoinaan Japanissa ihminen saattoi vaihtaa nimeään, kun tajusi muuttuneensa."

Myös Boris Akunin on salanimi, joka tulee japanin pahantekijää tarkoittavasta sanasta.

Akuninin oikea nimi on Grigori Tšhartišvili. Hänen isänsä oli georgialainen ja äiti juutalainen, mutta Akunin itse tuntee lähinnä olevansa moskovalainen.

"Tunnen olevani kotonani suuressa, bensiininkatkuisessa kaupungissa."

 

Boris Akunin esiintyy Helsingin kirjamessuilla tänään kello 15 ja 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat