Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehkä maailman rajuin eläkeikäisten bändi

Maanantaina Tavastialla soittavan Sonicsin muusikot ovat yli 70-vuotiaita, mutta ärjy äänivalli soi jykevästi

Kulttuuri
 
Merril Sutton
The Sonics perustettiin vuonna 1960.
The Sonics perustettiin vuonna 1960. Kuva: Merril Sutton

"Muistan, kun täytin 21 ja sain ostaa kaljaa. Olimme kiertueella", sanoo Rob Lind. Kuulostaa tavanomaiselta nuoren rockmuusikon muistolta ja onkin. Lindillä siitä on kulunut vähän päälle 50 vuotta.

Se, että Lind osti kaljaa, tuskin jää musiikin historiaan. Mutta vuonna 1964 hän julkaisi bändinsä The Sonicsin kanssa sinkut The Witch ja Psycho. Niistä tuli klassikoita.

Sonics aloitti Tacomassa Washingtonin osavaltiossa, Yhdysvaltain luoteisnurkassa vuonna 1960. Lind (s. 1943) liittyi mukaan pari vuotta myöhemmin. Hän oli soittanut koulussa klarinettia mutta vaihtanut sen saksofoniin, kun innostui rockista.

"Silloin oli paljon bändejä. Kaikki halusivat soittaa ja iskeä tyttöjä. Parypan veljeksillä oli Sonics. Lopulta päädyin yhteen heidän kanssaan", Lind kertoo puhelimitse kotoaan Pohjois-Carolinasta.

Lindin saksofoni viimeisteli Sonicsin ilkeän ja raivopäisen soinnin. Autotallirockin eli garagen ohella sitä on luonnehdittu esipunkiksi. Kaikista garage-bändeistä Sonicsin musiikki vaikutti laajimmin myöhempiin sukupolviin punkiin, grungeen ynnä muihin ärjyihin tyylisuuntiin.

Kapinahenkeä pursuavasta musiikista voisi arvella, että Sonics pukeutui repaleisiin kuin rock-renttujen perikuvat. Mutta 1960-luvun valokuvissa heillä on yleensä mustat puvut, kauluspaidat ja kravatit. Teepaitoja ei ainakaan näy.

"Taisi meillä alussa olla välillä farkut ja nahkatakit. Mutta me halusimme näyttää yleisölle, että todella tahdoimme olla lavalla. Siksi pukeuduimme siististi. Meillä oli kolmet tai neljät eriväriset puvut, mustien ohella ainakin siniset ja oranssit."

"60-luvulla olimme aina kovin vakavissamme."

Sonicsin rockissa kuuluu selkeä mustan musiikin vaikutus. 1960-luvun alussa kansalaisoikeustaistelussa käytiin kovimpia kierroksia, mutta musiikissa roturajat ylitettiin jo luontevasti.

"Silloin teini-idolit soittivat aika kehnoa musiikkia. Me olimme valkoisia kundeja, mutta halusimme soittaa rockia. Meidän esikuvamme olivat mustia. Tajusimme, että valkoisetkin voisivat soittaa samaa vasta, kun Rolling Stones näytti mallia – ja se tuli Englannista."

Siihen aikaan bändit soittivat illassa kolme tai neljäkin settiä. Biisejä tarvittiin paljon. Lind sanoo, että Sonics alkoi soittaa myös mustien kappaleita, Muddy Watersia, Richard Berryä ja James Brownia.

Sonics julkaisi kaksi älppäriä, Here Are the Sonics (1965) ja Sonics Boom (1966), mutta siitä ei tullut kansainvälistä tai edes maanlaajuista menestystä. Bändi keikkaili lähinnä lännessä.

Vuoden 1967 tienoilla Sonics hajosi.

Elämä vei muusikot eri teille. Lind värvättiin Vietnamiin. Lykätäkseen sotaan joutumista hän meni merivoimien lentäjäkouluun. Sittemmin hän työskenteli liikennelentäjänä yli 20 vuotta.

"Lensin vielä silloinkin, kun palasimme yhteen vuonna 2007."

Paluukeikkaa oli maaniteltu pitkään, mutta Sonics harasi vastaan.

"Kukaan meistä ei ollut soittanut vuosiin. Emme missään nimessä halunneet pilata vanhaa mainettamme. Piti opetella uudestaan sekä biisit että soittaminen. Siinä meni puolitoista vuotta."

Ensimmäinen keikka sujui niin hyvin, että bändi päätti jatkaa. Sen jälkeen Sonics on kiertänyt paljon laajemmin kuin 1960-luvulla konsanaan. Yhtye on käynyt Suomessakin pari kertaa aiemmin.

Tänä vuonna Sonics julkaisi myös uuden levyn. 48 vuoden levytystaukoa on veikattu maailmanennätykseksi. Nimessä This Is the Sonics on samaa henkeä kuin vanhoissa levyissä.

"Levy piti tehdä, koska inhosimme ajatusta, että olisimme retrobändi, joka soittaa vain vanhoja hittejään. Levy syntyi samoin kuin ennen. Teimme parikymmentä biisiä, joista valitsimme ne, jotka saimme kuulostamaan Sonicsilta."

Levy tosiaan kuulostaa kuin sen ja edellisten välissä ei olisi kulunut liki puolta vuosisataa. Ja samalta kuin ennen Sonics kuulosti myös elävänä ainakin New Yorkissa viime keväänä – äkäiseltä ja räkäiseltä. Kiertämisessä jotain on kuitenkin muuttunut.

"Nyt se on kovaa työtä ja ikuista taistelua unesta. Emme ole ihan yhtä vanhoja kuin Rolling Stones, mutta melkein. Keikan jälkeen käymme suihkussa ja painumme nukkumaan. Emme ikinä käy jatkoilla."

 

The Sonics Tavastialla ma 26.10. Helsinkiläinen The Toxics lämmittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat