Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä hyökkää Suomeen

Ilkka Remes kuvittelee karmivan skenaarion Suomen lähitulevaisuudesta

Kulttuuri
 
Milla von konow
Ilkka Remes
Ilkka Remes Kuva: Milla von konow
Arvio: kirja
Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti. WSOY. 412 s.

 

Edellisessä jännitysromaanissaan Horna (2014) Ilkka Remes kuvitteli tilanteen, jossa Ruotsi olisi liittymässä Natoon ja Venäjä alkaisi pelotella Suomea, jottei tämä tekisi samoin.

Uutuudessaan Jäätyvä helvetti Remes korottaa panoksia. Romaani on suora jatko Hornalle, ja siinä Venäjä tekee Suomeen sekä massiivisen kyberhyökkäyksen että lamaannuttavia sabotaasi-iskuja. Taustalla on vallanvaihto Venäjällä: Vladimir Putin on astunut syrjään ja presidentiksi tulee kiihkokansallinen hourupää.

Sähköt ja radiolähetykset katkeavat, öljyjalostamot ja polttoainevarastot räjähtävät ja Suomen kansa joutuu kärsimään talvella 20 asteen pakkasessa.

Koko maa on täynnä sinne solutettuja venäläisiä erikoisjoukkojen sotilaita, joiden tehtävänä on järjestää sabotaasi-iskuja.

Hornasta tuttu Puolustusvoimien tiedustelupalvelun ex-agentti Lari Vuori kutsutaan takaisin töihin pysäyttämään Venäjän hyökkäys, joka tähtää jäätyneen konfliktin synnyttämiseen sekä Hangon ja Ahvenanmaan valloitukseen Venäjän tukikohdiksi.

On aina ikävää, kun jännityskirjailijalla on Suuri Sanoma. Sellainen tekee kirjoista usein liioittelevia, opettavaisia ja raskaan saarnaavia. Toiminnallisten riviensä välissä Jäätyvä helvetti on kaikkea tätä.

Remeksen sanoma Suomen valtionjohdolle, poliitikoille ja kansalle on tämä: Venäjä on todellinen uhka ja Suomen kyberturvallisuus on surkealla tasolla. Asioita on muutenkin hoidettu liian sinisilmäisesti ja luottavaisesti itänaapurin suuntaan.

Muu osa kirjasta onkin sitten standardisoitua ja sovinnaista länsimaista jännitysviihdettä, jossa puolustetaan perhettä ja ollaan kunnian miehiä, historian muistaen. Venäjän hyökkäyksen torjumiseen tähdätyt kooditkin otetaan viime sotiemme koodikirjasta.

Naiset jäävät tarinassa täysin sivuosaan, olemaan puolisoita ja lapsista huolehtijoita.

Remeksen ainoat todelliset ansiot jännityskirjailijana ovat huolellinen taustatyö ja ammattimaisen kioskikirjailijan kyky kuljettaa tarinaa joustavasti ja vauhdikkaasti.

Valitettavasti siihen liittyy myös toivottoman kliseinen kielenkäyttö: ollaan tulisilla hiilillä, sydämet hakkaavat, kylmät väreet käyvät selkäpiissä ja niin edelleen.

Henkilöhahmot edustavat enemmän tiettyjä inhimillisiä ominaisuuksia kuin oikeita ihmisiä.

Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö Remeksen paisuttelevissa skenaarioissa olisi usein totuuden siemen. Hän ottaa aiheensa nykytodellisuudesta, ja mikäpä tänä päivänä olisi epävarmempaa kuin se.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat