Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastentahtoinen laulusolisti loi heti erottuvan tyylin

Säveltäjäksi valmistuneen englantilaisen Laura Mvulan omat laulut ovat orkestraalisia

Kulttuuri
 
"Sävellän ja sanoitan vain lauluja, joita haluaisin itse kuulla. Ja mitä muuta voisinkaan", sanoo englantilainen Laura Mvula.
"Sävellän ja sanoitan vain lauluja, joita haluaisin itse kuulla. Ja mitä muuta voisinkaan", sanoo englantilainen Laura Mvula.

"Voi ei!!! En voi odottaa!!!" twiittasi lauluntekijä Laura Mvula viikonvaihteessa kotoaan Lontoosta valokuvaan, jossa Helsingin Musiikkitalon lavalla harjoittelee sekä suomalainen sinfoniaorkesteri, bigband että kamarikuoro.

Noin 140 muusikkoa – ja vain hänen konserttiaan varten.

Kuka?

Laura Mvula

 Englantilainen laulaja, lauluntekijä ja säveltäjä, syntyi Birminghamissa 1986.

 Vanhemmat kotoisin Karibialta, veli ja sisko myös ammattimuusikkoja.

 Opiskeli pianonsoittoa ja säveltämistä Birminghamin konservatoriossa.

 Kaksi albumia: Sing to the Moon 2013 ja Laura Mvula with Metropole Orkest 2014.

 Naimisissa oopperalaulaja ja kuoronjohtaja Themba Mvulan kanssa.

"Hetken ajattelin, että tilanne ei voi olla totta. Toisaalta, elämäni on ollut viimeiset kolme vuotta muutenkin uskomatonta ja melkein unenomaista aikaa", tarkentaa Mvula, 29, jonka tiistainen konsertti Musiikkitalon iso salissa on jo loppuunmyyty.

Kaikki 1 704 paikkaa.

Se on erinomainen saavutus vain kaksitoista omaa laulua toistaiseksi levyttäneeltä tulokkaalta, joka ei ole tuttu televisiosta, lehdistä ja listoilta saati kykyohjelmista.

Eikä laajemmin edes musiikistaan – kelluvista ja virtaavista ja orkestraalisista lauluista, joita on vaikea sijoittaa yksittäiseen tyylilajiin.

Mutta englantilaisen Mvulan oman hämmennyksen ymmärtää, sillä hän on vielä totuttelemassa taiteilijan, esiintyjän ja varsinkin tähdellisen menestyjän rooliin.

Hänen ensimmäinen albuminsa Sing to the Moon julkaistiin vasta maaliskuussa 2013, jolloin hän oli juuri jättänyt päivätyön synnyinkaupunkinsa Birminghamin sinfoniaorkesterin vastaanottoapulaisena.

"Ajattelin, että voin ainakin olla lähellä musiikkia – jos ei mitään muuta", vitsailee musikaalisessa perheessä varttunut Mvula.

Toki hänellä olisi ollut koulutusta ja kokemusta enempäänkin, paikallisessa konservatorioissa suoritettujen piano-opintojen ja sävellysopistojen jälkeen.

Mutta lapsesta saakka erilaisissa yhteyksissä soittanut ja laulanut Mvula ei keksinyt, mitä olisi voinut tehdä valmistuttuaan. Sekä varsinkin yksin ja omillaan, ujona ja esiintymiskammoisena sekä ahdistuneisuuteen taipuvaisena.

"Laulaminen on ollut minulle aina yhteisöllistä. Muiden kanssa kuoroissa ja yhtyeissä, osana suurempaa kokonaisuutta."

Varsinaiseksi solistiksi Laura Mvula rohkaistuikin vasta sitten, kun alkoi säveltää ja sanoittaa itselleen lauluja – tosin miehensä, konservatoriosta valmistuneen oopperalaulajan ja kuoronjohtajan aloitteesta.

Näistä ensimmäisistä elämäkerrallisista lauluista koottiin sitten kiitettävän vastaanoton saanut albumi Sing to the Moon. Mutta se olikin sävellyksiltään ja sovituksiltaan julkaisuvuotensa omaleimaisimpia.

Mvula listasi sen tienoilla esikuvikseen muun muassa Erykah Badun, Lauryn Hillin ja Jill Scottin, mutta albumilla ei ollut jälkiä afroamerikkalaisesta hiphopista ja neosoulista edes soinnillisesti. Eikä laulullisesti: Mvulan moniäänisiksi kerrostetut vokaaliosuudet ovat enemmänkin kuin yksi soitin, yksi soittimista.

Laulajana Mvula on vielä instrumentaalisempi toisella albumilla (2014), jonka hän teki hollantilaisen Metropole-orkesterin kanssa – ensimmäisen levyn kappaleista. Näitä entistä sinfonisemmiksi sovitettuja versioita hän esittää huomenna Helsingin kaupungiorkesterin, jazzorkesteri Umon ja kamarikuoro Ahjo Ensemblen sekä taustalaulajiensa kanssa.

Ja omasta mielestään nyt syvemmällä tavalla, kokemuksen etäännyttämänä. Hän on saanut juuri melkein valmiiksi pitkään valmistelemansa seuraavan laululevynsä, työnimeltään The Dreaming Room.

"Ensilevyn laulut ovat nyt kuin tiukaksi käyneitä vanhoja vaatteita, jotka näyttävät pienen painonpudotuksen jälkeen paljon paremmilta, paremmilta kuin koskaan", Mvula nauraa.

 

Laura Mvula tiistaina klo 19 Musiikkitalossa. Konsertti on loppuunmyyty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat