Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen punkkari Vesala

Kulttuuri
 
Leif Rosas
Paula Vesala näyttelee Selma Vilhusen uudessa elokuvassa säveltää musiikin yhdessä Jori Sjöroosin kanssa.
Paula Vesala näyttelee Selma Vilhusen uudessa elokuvassa säveltää musiikin yhdessä Jori Sjöroosin kanssa. Kuva: Leif Rosas
Kuka?

Paula Vesala

 33-vuotias laulaja, muusikko, lauluntekijä, tekstittäjä, näyttelijä ja dramaturgi.

 Muodosti Mira Luotin kanssa PMMP-yhtyeen, joka teki seitsemän albumia.

 Vesalan laulutekstejä ovat levyttäneet muiden muassa Jenni Vartiainen, Antti Tuisku, Samuli Edelmann, Anna Abreu, Johanna Kurkela ja Vesa-Matti Loiri.

 Asuu miehensä, muusikko Lauri Ylösen ja lapsensa kanssa Santa Monicassa Yhdysvalloissa ja opiskelee näytelmäkirjoittamista UCLA:ssa.

Runsas vuosi sitten yhtyeen toinen solisti ja tekstintekijä Paula Vesala muutti pois Suomesta, mutta ei häntä ole unohdettu vanhassa kotikaupungissa Helsingissä.

Ohikulkijat tunnistavat kahvilan pöydässä haastatteluja tekevän Vesalan, käyvät tervehtimässä ja ottamassa kimppaselfieitä.

Nyt pelkällä sukunimellään omaa musiikkia tekevän Vesalan ensimmäinen soololevy valmistuu keväällä. Viime viikonloppuna ilmestynyt Lana Del Rey -henkinen ensisingle Tequila herätti jo runsaasti huomiota ja nousi Spotifyn Suomen kuunnelluimpien kappaleiden listalla kakkoseksi.

Itse albumi on vielä monena keskeneräisenä palasena Vesalan tietokoneella ja muistiinpanoissa. On vaikea sanoa, miltä se tulee kuulostamaan, mutta moni vertaa sitä varmasti PMMP:n tuotantoon.

”Totta kai se kuulostaa PMMP:ltä, jos mä laulan ja siinä on mun sanat.”

Jotakin vanhaa on silti jäänyt matkan varrelle, ainakin PMMP:n musiikissa voimakkaasti taustalla vaikuttanut punk.

”Ei punk ole menettänyt mulle merkitystään. Syntyessään se oli oikeasti vaarallista, mutta nykyään sen estetiikan imitoiminen on viihdettä. Itselle vaara on nyt muualla. Nykyään uskaliainta musaa tekevät esimerkiksi Kendrick Lamar ja James Blake.”

Vesala sanoo kuuntelevansa suuremmalla mielenkiinnolla uutta popmusiikkia, jota luodaan tuottajaryhmissä. Niissä musiikkia tehdään ryhmätyönä, mutta ilman vanhan rockbändiajattelun painolastia.

”Pidän juuri nyt rockmusiikkia ihan vitun surullisena. Varsinkin Los Angelesissa se on överimpää, se jengi, joka päivystää ja odottaa Rainbow-klubilla Lemmyä.”

Vesalan sooloura kiinnostaa monella tasolla, muun muassa siksi, että tällä kertaa Vesala laulaa myös omia sävellyksiään. PMMP:llä säveltäjänä toimi tuottaja Jori Sjöroos.

Säveltäjänä Vesala on tätä ennen ehtinyt antaa monenlaisia näyttöjä. Hän on tehnyt teatterimusiikkia ja säveltänyt popkappaleita muun muassa Vesa-Matti Loirille ja Jesse Kaikurannalle.

”Olen joskus saanut viestejä, joissa sanotaan, että ethän sä ole koskaan mitään säveltänyt ja että Laurihan ( Ylönen, Vesalan aviomies ja The Rasmus -yhtyeen laulaja) ne biisit tekee. Mutta ei sillä ole väliä”, Vesala sanoo.

Huomattavasti pidempi tehtyjen töiden lista Vesalalla on toki sanoittajana, vaikka hänellä on Sibelius-Akatemiasta saatu musiikin ammattilaisen koulutus, kun taas tekstittäjänä hän on itseoppinut.

Viime vuosina Vesala on saanut korkeatasoista koulutusta myös kirjoittamisessa. Hän aloitti dramaturgian opinnot Teatterikorkeakoulussa vuonna 2011, ja syksystä 2014 lähtien hän on opiskellut näytelmäkirjoittamista Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa.

”Nuorena halusin olla näyttelijä, niin kuin melkein kaikki muutkin sen ikäisenä, mutta en mä tiennyt mitä dramaturgi tekee. Vasta myöhemmin tajusin, että jokuhan myös kirjoittaa ne näytelmät.”

Paula Vesala sanoo lähteneensä Yhdysvaltoihin sillä mielellä, että selviäisi ensimmäisestä kouluvuodesta. Tavoitteen hän ylitti reilusti, sillä hänen kirjoittamansa lyhytnäytelmä English Lesson valittiin Theater Masters -näytelmäkilpailun kahdeksan parhaan joukkoon. Kilpailussa oli mukana osallistujia kaikista Yhdysvaltain teatterialan koulutusohjelmista.

English Lesson kertoo suomalaisesta äidistä, joka opettaa kymmenvuotiaalle pojalleen englantia, Alzheimerin tautia sairastavasta puertoricolaisesta naisesta ja heidän kohtaamisestaan.

Theater Mastersin parhaat lyhytnäytelmät julkaistiin näytelmä- ja musikaalitekstejä levittävän yhdysvaltalaisen Samuel French -kustantamon kautta. Vesalan näytelmä esitettiin tammikuussa Aspenissa teatterifestivaaleilla ja huhtikuussa New Yorkissa.

Syksyn aikana Paula Vesalaa vetävät takaisin kotimaahan soololevyn valmistelun lisäksi myös näyttelijäntyöt.

Alli Haapasalon tulevassa Syysprinssi-elokuvassa hän on pienessä sivuosassa, mutta pian alkavat Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan kuvaukset, joissa Vesalalla on toinen pääosa.

Varpua esittää 12-vuotias Linnea Skog, Vesala esittää tytön yksinhuoltajaäitiä.

”Varpun vanhemmat ovat vähän epäkelpoja tai eivät ainakaan ihan aikuisia. Lapsen ja äidin roolit on keikahtaneet toisin päin”, Vesala kertoo.

Selma Vilhunen tunnetaan parhaiten lyhytelokuvastaan Pitääkö mun kaikki hoitaa, joka oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014. Tyttö nimeltä Varpu on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa.

Elokuvan yhtenä teemana on isän etsiminen. Vesala kertoi viime vuoden Vain elämää -sarjassa omasta isästään, joka kuoli ennen Paulan syntymää. Myös isäpuoli kuoli, kun Vesala oli parikymppinen.

”Olisko tää mun elämän vakavin rooli”, Vesala sanoo hetken mietittyään.

Kun elokuvat on kuvattu, edessä on oman levyn julkaisu ja keikkailua Suomessa ensi kesästä syksyyn.

Sen jälkeen Paula Vesalan on pakko mennä takaisin opiskelemaan. Suomeen palaamisesta hänellä ei ole suunnitelmaa.

Ennen kesän kiertuetta hän tekee Los Angelesissa töitä teatterin lippukassan myyjänä.

”Siellä yliopisto toimii niin. Mä rahoitan osani toiminnasta sillä.”

Vesalan mukaan näyttämötaiteen opiskelussa korostetaan alusta asti sitä, kuinka teatterintekijät turvaavat toimeentulonsa.

Kantaa ottavien ja kunnianhimoisten näytelmien kirjoittaminen ei ole kultakaivos.

”Teatteri on taidetta, jolla kukaan ei elä, paitsi Broadwaylla.”

Käsikirjoittajan leipä tulee tv- ja elokuvakäsikirjoituksista tai kouluissa esitettävistä lastennäytelmistä. Vahvojen näytelmien tekijät pääsevät kiinni rahakkaampiin töihin tv- ja elokuvamaailmassa.

Leif Rosas
Paula Vesala näyttelee Selma Vilhusen uudessa elokuvassa säveltää musiikin yhdessä Jori Sjöroosin kanssa.
Paula Vesala näyttelee Selma Vilhusen uudessa elokuvassa säveltää musiikin yhdessä Jori Sjöroosin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat