Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšekkitaiteilija tuo katusoittajia ratikoihin

Kulttuuri
 
Veikko Somerpuro
Kateřina Šeda kutsuu Helsingin raitiovaunuihin muusikoita ympäri maailmaa.
Kateřina Šeda kutsuu Helsingin raitiovaunuihin muusikoita ympäri maailmaa. Kuva: Veikko Somerpuro
Kuka?

Kateřina Šeda

 Vuonna 1977 syntynyt taiteilija asuu Tšekissä, Brnon alueen maaseudulla, kotikylässään.

 Hän on valmistumisestaan lähtien työskennellyt yhteisöllisesti julkisessa tilassa, yhdessä tavallisten ihmisten kanssa.

 Šedan teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä kuten Berliinin biennaalissa vuonna 2008 ja Documenta 12 -näyttelyssä Kasselissa vuonna 2011.

 Suomessa hän työskentelee nyt ensi kertaa.

Kateřina Šeda haluaa tehdä raitiovaunuista paikkoja, joissa erilaiset, eri kulttuureista tulevat ihmiset voivat kohdata toisensa. Siinä auttaa katusoittajien musisointi.

Taiteilija kävi miehensä kanssa Helsingissä pari viikkoa ennen viime joulua valmistelemassa teosta.

”Kaikki näytti niin siistiltä, eikä mikään kaupungilla oikein pistänyt silmään. Se oli kiinnostavaa. Viimeisenä päivänä täällä huomasin ratikassa, etteivät istuimet ole aivan vierekkäin, vaan hieman lomittain. Se oli jotenkin symbolista Helsingille”, Šeda kertoo.

Šeda koki penkkien sijoittelun vahvistavan kuvaa suomalaisten sisäänpäinkääntyneisyydestä. Ihmiset asetetaan istumaan mahdollisimman erilleen.

Se edesauttaa sitä, että he saavat istua rauhassa omissa oloissaan, ei vieraiden kohtaamista. ”Eivät ihmiset kyllä Tšekissäkään juuri puhu toisilleen busseissa ja ratikoissa”, taiteilija sanoo.

Taiteilija haastatteli suomalaisia ja Suomessa asuvia tšekkiläisiä projektin taustatyönä. Se lujitti hänen käsitystään suomalaisten sulkeutuneisuudesta ja varautuneisuudesta.

Monet haastatelluista nostivat esiin sääntöjen paljouden ja tiukan byrokratian. Julkista tilaa ja sen käyttöä kontrolloivat monet viranomaiset.

Ratikkasoittajien kiertueen avulla Šeda haluaa kyseenalaistaa suomalaisuuteen liitettyjä stereotypioita.

”Toivottavasti tapahtuma saisi ihmiset juttelemaan enemmän keskenään. Esimerkiksi New Yorkissa muusikot soittavat vain hetken ja juttelevat sitten ihmisten kanssa. Teos yhdistää ihmisiä eri kaupungeista. Kyse ei ole tietenkään vain musiikista”, Šeda sanoo.

Maailmalla metroissa soittavat muusikot vaativat rahaa, joskus hieman aggressiivisestikin.

Ihmiset tietävät, että maksun aika tulee, ja luikkivat pakoon ennen kappaleen loppua. Helsingissä tästä ei tarvitse huolehtia. Tapahtuma on yleisölle ilmainen. Ihme-festivaali maksaa soittajille palkan.

Vielä ei ole selvillä, keitä muusikot ovat ja mitä he soittavat. Šedan assistentti matkustaa eri kaupunkeihin etsimään sopivia muusikkoja, ja muun muassa Suomi-instituutit auttavat soittajien haussa.

”Emme etsi parhaita muusikkoja vaan erityisimpiä soittajia ja mielenkiintoisia tyyppejä”, Šeda sanoo.

Ratikkasoittajien kiertueeseen liittyy myös kaksi kilpailua. Yleisö voi videon avulla ehdottaa katusoittajaa kiertueen esiintyjäksi. Kiertueen aikana yleisö voi videoida esiintymisiä, ja paras dokumentaatio projektista voittaa. Yksityiskohdat kilpailuista julkistetaan myöhemmin.

Šeda kutsuu mukaan erityisesti koululuokkia. Esimerkiksi musiikkitunti voisi tapahtua ratikassa.

”Olen tyytyväinen, jos helsinkiläiset muusikot saisivat jatkossa mahdollisuuden soittaa raitiovaunuissa, ja jos jotakin tämänkaltaista voitaisiin järjestää tulevaisuudessakin”, Šeda sanoo.

Vuosittain järjestettävän festivaalin liittyy myös tunnetun taiteilijan teos julkisessa tilassa. Tänä vuonna teos oli brittiläisen Jeremy Dellerin teos Saa koskea, joka toi museoesineitä julkisiin tiloihin.

Ihme-festivaalia järjestää Taidesäätiö Pro Arte.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat