Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssi ja kuorolaulu rakastuvat toisiinsa

Kulttuuri
 
Joonatan kilpua
Kuva: Joonatan kilpua

Konsertti Kauniaisten musiikkijuhlat. Mikko Heiniön Ilta, 11 tanssilaulua sekakuorolle, klarinetille ja sellolle Uudessa paviljongissa. Koreografia ja ohjaus Tiina Lindfors, Key Ensemble johtajana Teemu Honkanen. Erkki Lahesmaa, sello, Henna Jämsä, klarinetti. Tanssiteatteri Eri.

Mikko Heiniö on valinnut 11 hienoa erikielistä iltahämyistä runoa laajaan Ilta-teokseensa, jossa kuoromusiikki ja tanssi ikään kuin solmivat rakkausavioliiton.

Ilman Tiina Lindforsin kekseliästä ja kuvausvoimaista koreografiaa olisi voinut olla vaikea tietää, mistä eri tanssilauluissa on oikein kysymys. Uudessa paviljongissa oli niin pimeää, että espanjan-, englannin-, ruotsin-, ranskan-, saksan- ja suomen kielisiä runoja oli mahdotonta lukea tekstivihkosesta – ellei sitten hoksannut tutustua niihin ennen esityksen alkua.

Heiniö maalailee musiikissaan rakkaudenkaipuuta ja kauneudennälkää mielikuvituksekkain ja yksityiskohtaisin keinoin. Tyylilaji on kevyesti modernisoitua myöhäisromantiikkaa. Joskus puhkeaa perinteinen romanttinen kuorolaulu kuin merkkinä iltarauhan hetkellisestä löytämisestä.

Silloin kun musiikissa on selviä tanssipoljentoja tai rytmikästä toistoa, Tanssiteatteri Erin, Teemu Honkasen johtaman Key Ensemblen, sellistin ja klarinetistin yhteistyö on kaikkein läheisintä ja tehokkainta.

Tanssijoiden liikekieli kertoo, että musiikin liikkeet ja rytmit syntyvät usein sydämen ja hengityksen rytmeistä, eleistä, kävelemisestä, juoksemisesta ja tanssista, ylipäätään sensomotorisista toiminnoista.

Kuoron Lindfors on ryhmitellyt erilaisiksi yksinkertaisiksi kulisseiksi. Se on järkevä ratkaisu, koska laulajilla on nuotit käsissään. Hyvä, että pysyvät lähellä toisiaan.

Tunnin mittainen Ilta ei ole helppo tehtävä kuorolle. Tekstiä on turhankin paljon. Jos jonkun kielen ääntäminen oli luontevaa, sointi vapautui ja yhtenäistyi ja muuttui värikkääksi.

Aleksis Kiven Kaukainen viita -runossa kuoro pääsi kuin kotiinsa. Ruotsissakin tunteet herkistyivät soinnikkaiksi.

Baudelairen vellovissa dekandenteissa vuodatuksissa ranskan ääntäminen oli epämääräistä, ja sointi kiristyi ja rakoili. Lorcan runot ovat jo valmiiksi tanssillisia, ja niiden rytmikkäät vokaalivärit soivat kirkkaasti. Saksa ja englanti sujuivat.

Teoksen hienouksia ovat sellon ja klarinetin runolliset kudelmat ja pyrähtelevät välisoitot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat