Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet kustantamot antavat Venäjälle äänen

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun Helsingin kirjamessujen teemamaaksi varmistui vuosi sitten Venäjä, kuului soraääniä. Sofi Oksasen mukaan kyse oli operaatiosta, jota sponsoroivat Venäjän hallitusta edustavat tahot.

Itsekin olin skeptinen moniäänisyyden suhteen.

Alkuvuodesta kerrottiin, että WSOY käännättää antologian nykykirjallisuutta, virallisen venäläisen osapuolen aloitteesta ja tuella. Se kuulosti lähinnä paluulta suomettumisen aikoihin, jolloin kustantajamme julkaisivat vuorovuosina Neuvostokirjallisuutta-sarjaa eli lähinnä naapurin kommunistipuolueen hyväksymiä tekstejä.

Toisin kävi. Käännöksiä saatiin täksi syksyksi aika pino, kirjailijoita messuvieraiksi yli kolmekymmentä. Suurin osa tuli tosin kustantajiensa kutsumina, ei osana virallista delegaatiota.

Se mahdollisti moniäänisyyden messuilla, joilla vieraili yli 80 000 kirjanystävää. Liki sadassa keskustelussa venäläisestä kulttuurista riitti myös kriittisiä ääniä, kuten rocktoimittaja Artemi Troitskin riidellessä Putinin politiikasta ja Krimin tilanteesta kansallismielisen kirjailijan Roman Sentšinin kanssa.

Pari huomiota kattauksesta on kuitenkin pakko tehdä. Yksi on se, että venäläisen kirjallisuuden suomentamisesta vastaavat toinen toistaan pienemmät kustantamot.

Vaikka Boris Akuninia ja Mihail Šiškiniä julkaisee WSOY, Siltala, Into, Like, Poesia ja Idiootti ovat suhteessa paljon aktiivisempia. Ilman niitä emme tuntisi Ljudmila Ulitskajan reheviä romaaneja, Lev Rubinšteinin korttirunoja tai Dina Rubinan novelleja venäjänjuutalaisista.

Ne ovat yksinkertaisesti vikkelämpiä liikkeissään kuin isot talot.

Toinen huomio on se, että kirjamessuilla äänessä oli lähinnä venäläinen mieskuoro. Naisia oli vierasjoukossa vain muutama.

Huonoa onnea, kuulen. Kutsuttuina olivat myös Dina Rubina, Tatjana Tolstaja, Olga Slavnikova, Ljudmila Petruševskaja ja Alla Gorbunova, mutta kaikille tuli este.

Jos olisimme kuulleet heitä, kuvamme venäläisestä kirjallisuudesta olisi vieläkin todenmukaisempi. Niin paljon suosittuja ja arvostettuja naiskirjailijoita maassa on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat