Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätoimijat vastaavat kapellimestari Sakari Oramon kritiikkiin: ”Musiikkitalo ei ole vajaakäytössä”

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Musiikkitalon ison konserttisalin käyttöaste oli viime marraskuussa lähes 99 prosenttia.
Musiikkitalon ison konserttisalin käyttöaste oli viime marraskuussa lähes 99 prosenttia. Kuva: Rio Gandara / HS

Musiikkitalo ei ole vajaakäytössä, Musiikkitalon palveluyhtiön toimitusjohtaja Katja Leppäkoski katsoo.

Hän vastaa kapellimestari Sakari Oramon kritiikkiin, jonka mukaan Musiikkitalossa on päätoimijoilta (Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri ja Sibelius-Akatemia) vapaaksi jäävinä iltoina liian hiljaista, paitsi Juhlaviikkojen aikaan.

Musiikkitalon palveluyhtiö voi lähinnä yrittää myydä tyhjiä iltoja ulos kaupallisille toimijoille, kun Tukholman Konserthusetilla on samaan tarkoitukseen oma ohjelmabudjetti.

”Se liittyy tehtyihin poliittisiin päätöksiin ja liiketaloudellisiin realiteetteihin”, Leppäkoski sanoo.

Musiikkitalon säätiön piti tuoda lisäresursseja, mutta toistaiseksi niillä ei ison salin ohjelmistoa lisätä.

”Säätiön pienet resurssit eivät tällä hetkellä sitä mahdollista. Alkuvuodesta apurahat menivät tahoille, jotka tuottavat ohjelmaa pienemmissä saleissa ja lämpiötiloissa”, Leppäkoski kertoo.

Isossa konserttisalissa oli viime vuonna yleisötilaisuuksia 251 lähinnä iltaisin. Päivisin päätoimijoiden harjoituksia ja tallennuksia oli yhteensä 249.

Muissa tiloissa (harjoitussali Paavo, lämpiötilat, ravintola, Black Box, Camerata-sali) oli yleisötilaisuuksia yhteensä 238. Harjoituksia oli yhteensä 300, lähinnä harjoitussalissa.

Viime vuoteen osui kuitenkin peräti 114 iltaa, jolloin isossa konserttisalissa ei ollut konserttia.

”Laskuista voi heti jättää pois pääsiäisen, juhannuksen ja joulun. Muista konsertittomista päivistä suurin osa on sunnuntain ja tiistain välillä”, Leppäkoski kertoo.

Sunnuntai on haastava henkilöstökulujen tuplaantumisen takia. Kaupalliset tapahtumajärjestäjät puolestaan vieroksuvat alkuviikkoa.

Vuonna 2014 ison konserttisalin käyttöaste oli noin 77 prosenttia ja marraskuussa lähes 99 prosenttia. Leppäkoski pitää lukuja ”erittäin korkeina”.

”Toki erityisesti viikonloppuisin voisi olla enemmänkin konsertteja”, Leppäkoski katsoo.

Vaikka käyttöaste olisi hyvä, sisältö ei kuitenkaan vastaa Oramon toiveita.

”On totta, että ulkomaisia huippukokoonpanoja niin klassisen kuin kevyen musiikin saralla voisi olla enemmän”, Leppäkoski myöntää.

Musiikkitalo yrittää parantaa tilannetta kumppanuuksilla.

”OP Pohjola on mahdollistanut isossa salissa esimerkiksi Musiikkitalon lastenviikkojen päätöskonsertin sekä joitakin muita tilaisuuksia.”

Samaan aikaan päätoimijat ovat hyvin tyytyväisiä: yleisöä riittää kaikille selvästi enemmän kuin ennen Musiikkitaloa. Mutta kuka antaisi lisäpanostusta Musiikkitalon omaan ohjelmabudjettiin?

Yleisradio kustantaa jo Radion sinfoniaorkesterin toiminnan Musiikkitalossa, eikä sen toimintaan kuulu muun riskipitoisen konserttitoiminnan rahoittaminen. Niinpä Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie vetoaa sponsori- ja säätiöpohjaisiin rahoittajiin, jotta Oramon mainitsemat puutteet paikattaisiin.

”Tukholman Konserthusetin malli on ihan hyvä. Tarvittaisiin lisää orkesterivierailuja, pianoresitaaleja ja mielellään myös jazz-konserttien sarja”, Sarotie visioi.

Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Gita Kadambi muistuttaa, mitä kaikkea Helsingin kaupunki jo nyt tekee turvaamalla kaupunginorkesterin konserttitoiminnan ja Juhlaviikkojen toiminnan.

Ja kolmannen päätoimijan eli Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen muistuttaa, että Sibelius-Akatemia järjestää vuodessa noin 500 konserttia ja tapahtumaa Musiikkitalossa.

”Ne usein unohtuvat, kun talon käytöstä keskustellaan”, hän muistuttaa.

Sibelius-Akatemian pienemmissä saleissa käyttöasteet ovat Organossa noin 90 prosenttia, Cameratassa ja Sonoressa noin 86 prosenttia, mutta kokeelliseen musiikkiin sopivassa Black Boxissa vain noin 74 prosenttia.

”Black Boxissakin käyttöaste on kova, kun ottaa huomioon kokeellisen musiikin vaatimat tekniikan huolto- ja rakennusajat”, Auvinen muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat