Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vinksahtanut musikaali laajentaa naisten rooleja

Kulttuuri
 
Maria Gallen-Kallela
Jussi Moila aikoo tuoda näyttämölle ristiriitoja erityisesti naishahmojen kautta.
Jussi Moila aikoo tuoda näyttämölle ristiriitoja erityisesti naishahmojen kautta. Kuva: Maria Gallen-Kallela

Lasipalatsin ikkunoissa keskellä Helsinkiä mainostetaan Madonnaa.

Kyseessä ei ole Jeesuksen äiti sen enempää kuin poptähtikään vaan pop up -teatteriesitys. Julisteet on suunnitellut taiteilija Jani Leinonen.

Remonttia odottavan rakennuksen yläkerrassa saa keskiviikkona kantaesityksensä Jussi Moilan kirjoittama Madonna-näytelmä.

Teatteri Nirvanan esityksessä käsitellään sukupuolta ja vanhemmuutta musiikkiteatterin ja mustan huumorin keinoin. Oudoksi vinksahtaneeseen maailmaan tekijöitä on innoittanut Lady Gaga.

Jussi Moila (s.1981) vitsailee olevansa valkoinen heteromies, joka on päässyt vääntämään sukupuolikysymyksistä Nirvanan naisten kanssa. Moni heistä on kyllästynyt siihen, millaisia rooleja, asemia ja asentoja naisnäyttelijöille tarjotaan.

”Naiset ovat teatterissa usein joko vienoja ja hempeitä tai sitten kovia pärjääjiä ja sankareita”, Moila sanoo. ”Näytelmien miehet koetaan moniulotteisemmiksi, ja hurjat ja hullut komediaroolitkin menevät useimmiten miehille. Yritämme nyt tuoda näyttämölle ristiriitaisempaa tunne-elämää, nimenomaan naishahmojen kautta.”

Madonna on perhettä käsittelevän trilogian ensimmäinen osa. Seuraava osa, Isän maa, tulee kertomaan miehistä sekä konservatiivisista arvoista, ja kolmas osa lapsista.

”Monet teatteri Nirvanassa ovat pienten lasten äitejä, ja itsestäni tuli vastikään isä, joten tarve käsitellä perhe- ja sukupuolikysymyksiä tuntui luontevalta”, Moila kertoo.

”Lisäksi perhekäsitys on nyt voimakkaassa murroksessa. On uusperheitä, samaa sukupuolta olevien perheitä ja monikulttuurisia perheitä, mikä purkaa kuvaamme ihanteellisesta ydinperheestä. Harva meistä tunnistaa niistä perinteisemmistä hahmoista itseään.”

Nirvanan tavoitteena on kehittää uudenlaista musiikkiteatteria, ja Madonnakin on suureksi osaksi puhdasta musikaalia.

Esityksessä käytetään sekä 2000-luvun naistähtien hittejä että Pauli Riikosen ja Juho Alajuuman uusia sävellyksiä. Musikaalikoreografioista vastaa Sonya Lindfors.

Moilaa kiehtovat musikaalin ja musiikkiteatterin muodot ja niihin sisältyvä kohtuuttomuus: maailma, joka irtoaa arkirealismista ja muuttuu lauluksi.

”Sitä kautta pääsee helposti kiinni fantasiaan ja mielensisäisiin maisemiin. Olen sitä paitsi aina viihtynyt keikoillakin”, toteaa suuren osan Minä ja Ville Ahonen -bändin biiseistä sanoittanut Moila.

Madonnan ohjaa Jussi Moilan puoliso Sini Pesonen, ja suuri osa työryhmästä on naisia. Mieskirjailijan näkemystä onkin prosessin aikana kyseenalaistettu hartiavoimin, ja tätä asetelmaa avataan myös näyttämöllä.

Esityksessä on lisäksi tarkoitus avata Lasipalatsin ikkunoista levittäytyvä kaupunkinäkymä: Mannerheimintie ja ratsastajapatsas.

Madonnan epäpyhille äideille ja muille ronskeille naishahmoille se sopii kuulemma oikein hyvin.

Teatteri Nirvanan Madonna Lasipalatsissa 28. lokakuuta alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat