Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Mikkola häröilee taas – Italiaan muuttanut muusikko teki haaveidensa levyn Saimaan kanssa

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Matti Mikkola halusi tehdä jälleen jotakin aivan uutta. Hän on tulokseen tyytyväinen. ”En ole ikinä ennen sanonut mistään omasta jutustani, että tämä on mieletön juttu.”
Matti Mikkola halusi tehdä jälleen jotakin aivan uutta. Hän on tulokseen tyytyväinen. ”En ole ikinä ennen sanonut mistään omasta jutustani, että tämä on mieletön juttu.” Kuva: Mika Ranta / HS

Artikkeliin liittyvät

Matti Mikkola ja hänen luotsaamansa Saimaa-yhtye päätyivät viime vuonna tekemään osin sattumien summana Pepe & Saimaa -levyn sekä kaksi jättikeikkaa laulaja Pepe Willbergin kanssa. Yhteistyö poiki palkintoja ja herätti suurta huomiota.

Nyt se on kuitenkin ohi, ja kymmenisen vuotta sitten perustettu Saimaa on irtautunut taas omalle kiertoradalleen.

Ja taas se rata on jotakin hyvin omaperäistä.

Perjantaina ilmestyvä Matka mielen ytimeen yllättää jo pelkästään kappalevalinnoillaan. Mukana on suomalaisia klassikkomelodioita kuten Joutsenlaulu, Levoton tuhkimo, Lentävä kalakukko ja Myrskyluodon Maija ynnä liuta ulkomaisia sävellyksiä. Etnisin sävyin koristeltuna.

Sovituksellisesti luvassa on jälleen jopa vartin mittaisiksi paisuvia progressiivisia jättiteoksia jousineen ja kuoroineen.

Mikkola kertoo, että levy sai alkunsa ”erikoisista oikuista”. Taustalla on se tosiasia, että vaikka Saimaa olisi halunnut tehdä Willbergin kanssa lisää isoja keikkoja, näin ei tapahtunut ”määrittelemättömistä syistä johtuen”.

Mikkola halusi tehdä taas jotakin konseptoimatonta, ennakko-oletuksista vapaata. Edellisen levyn herättämän huomion jälkeen sellainen oli kuitenkin yllättävän hankalaa.

”Ihmiset ehdottivat kaikenlaisia nimiä vanhojen rock- ja iskelmätyyppien joukosta. Tuntui, että kohta pitää pyytää Angelin tytöt paikalle.”

Toisaalta mielessä olivat Saimaan onnistuneet keikat ja soittajien välinen poikkeuksellinen kemia. Yhteissoitto ei saanut jäädä tähän.

Mikkola päätti järjestää Saimaalle ”tyhy-päivän”, jamisession. Se sai vauhtia varsin yllättävästä suunnasta, tuhansien kilometrien päässä Suomesta.

Vuodenvaihteessa lomallaan Dominican saarella Mikkola tapasi Karibialla suomalaissyntyiseen saksofonistin ja huilistin Jussi Paavolan. Tämä kasvattaa saarella appelsiineja, myy niitä paikallisella torilla sekä soittaa keikkoja ympäri Karibiaa. Paavolan funkkaava ja juureva soittotyyli teki Mikkolaan vaikutuksen.

Kun Paavola tuli maaliskuussa käymään Suomessa, Mikkola sai jamien järjestämiseen vauhtia. Piti löytää myös soitettavaa.

”Tulikin sitten valikoitua kasa vähän pöhköjä ja ehkä vähän puhki kaluttuja teemoja”, Mikkola miettii. ”Pöhköcovereiden” lisäksi Mikkola valitsi kansainvälistä tuotantoa muun muassa Amboy Dukesilta, Roger Whittakerilta, Donald Byrdilta ja The Allman Brothers Bandilta.

Viime maaliskuussa Saimaa kerääntyi kolmeksi päiväksi Sonic Pump -studioille Helsingin Teurastamon kupeeseen pitämään hauskaa. Tarkoitus oli soittaa omaksi iloksi ja ottaa ehkä vähän Paavolan tuomaa karibialaista rommia.

”Me ei nähty lainkaan tuotantoketjun toiseen päähän”, Mikkola muistelee.

Mitään ei kirjoitettu etukäteen ylös, eikä äänityksiä juuri valmisteltu.

Seurauksena oli Mikkolan mukaan jotain niin ”häröä, ettei sellaista voisi saada aikaa tietokoneilla tai NASAn vehkeillä”.

Matka mielen ytimeen pohjautuu siis kahdeksanhenkisen Saimaan kolmen päivän aikana nauhoittamiin jameihin. Myöhemmin mukaan äänitettiin muun muassa jousia ja puhaltimia.

Solisteja levyllä on kaksi: fonisti-huilisti Jussi Paavola sekä kitaristi Timo Kämäräinen. Laulu hoituu bändiläisten voimin.

”Se on juuri osa tätä saagaa. En halunnut mukaan mitään Idols-Jakea, joka olisi vain liimattu hommaan ja jolla myytäisiin naistenlehtiä. Ja jonka potentiaalisista oikkuiluista joutuisi koko ryhmä kärsimään.”

Mikkola on itse silmin nähden täpinöissään. Tätä musiikkia hän kuuntelisi itsekin. ”Tässä on lapsuuden maisemaa, tiettyä suomalaisuutta, perinnettä, samaan aikaan musiikin monimuotoisuutta ja monikulttuurisuutta, mihin muusikkona ja ihmisenä haluan kurottaa.”

Samalla hän suhtautuu jatkoon jopa inhorealistisesti:

”Ei tämä tule myymään mitään. Ja tämä voi mennä osalta jengiä yli hilseen, arvostelijoiltakin.”

Oli miten oli, ensi talvena Saimaa pääsee vihdoin viimein toteuttamaan sen, mistä se haaveili alun perinkin: helmi–maaliskuun vaihteessa bändi lähtee kiertueelle.

Silloin myös Mikkola tulee käymään seuraavan kerran Suomessa. Lentokone on nimittäin kuljettanut hänet tätä kirjoitettaessa jo vuodeksi Italiaan.

Sen tarkemmin hän ei halua muuttoaan avata, vaan toteaa mikkolamaiseen tyyliin:

”Ei tehrä tästä ny numeroo.”

Mika Ranta / HS
Matti Mikkolan luotsaama Saimaa tekee toisen albuumin.
Matti Mikkolan luotsaama Saimaa tekee toisen albuumin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat