Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PN:n elokuvapalkinto taas Islantiin

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Elokuvaohjaaja Dagur Kari.
Elokuvaohjaaja Dagur Kari. Kuva: Markus Jokela / HS

Islantilaisohjaaja Dagur Kári on saanut Pohjoismaiden neuvoston tämänvuotisen elokuvapalkinnon elokuvasta Virgin Mountain. Ohjaajan lisäksi palkinnon saavat myös elokuvat tuottajat Agnes Johansen ja Baltasar Kormákur. Dagur Kári on tehnyt myös elokuvan käsikirjoituksen.

Näin palkintolautakunta halusi korostaa sitä, että elokuva on taiteellisena tuotteena nimenomaan ohjaajan, tuottajan ja käsikirjoittajan yhteistyön tulos. PN:n elokuvapalkinto on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa).

Islanti sai PN:n elokuvapalkinnon myös viime vuonna, jolloin se myönnettiin Benedikt Erlingssonin elokuvalle Hross í oss (Hevosista ja miehistä).

Menestys ei tullut yllätyksenä. Virgin Mountain-elokuvan kansainvälinen ensi-ilta oli Berliinin elokuvajuhlilla aiemmin tänä vuonna, minkä jälkeen se on niittänyt suurta suosiota useilla festivaaleilla eri puolilla maailmaa. kertoo 43-vuotiaasta Fúsista, joka ei iästään huolimatta ole vielä rohjennut astua aikuisten maailmaan. Hän elää rutiinien hallitsemaa arkeaan puolinukuksissa, kunnes seuraa yllättävä hyppy tuntemattomaan.

Palkintolautakunnan mukaan ”elokuva on pelkistetty ja visuaalisesti kekseliäs kertomus hyvyyden ja viattomuuden säilyttämisestä maailmassa, joka tuntuu läpipääsemättömältä.”

Ohjaaja korostaa, että palkittu elokuva kertoo myös ennakkoluuloista. ”Fúsi on erikoisen ulkomuotonsa ja käytöksensä vuoksi työpaikkakiusattu, ja häntä pidetään vähän yksinkertaisena, jopa pedofiilinä. Hän on kuitenkin hyväsydäminen eikä tuomitse ketään ja saa lopulta muiden kunnioituksen.”

Vuonna 1999 ohjaajaksi valmistunut Dagur Kári työskentelee parhaillaan Tanskan kansallisen elokuvakoulun ohjaajalinjan johtajana. Hän löi itsensä läpi vuonna 2003 elokuvalla Nói Albiino. Hän oli ehdolla PN-palkinnon saajaksi jo vuonna 2010 elokuvasta Hyvä sydän.

Tänään tiistaina kello 22 Suomen aikaan myönnettiin myös muiden taiteenalojen PN-palkinnot. Kirjallisuuden PN-palkinnon sai norjalainen Jon Fosse, joka on viime vuosina mainittu myös mahdollisena Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajana. Ruotsalainen Svante Henryson sai puolestaan musiikin PN-palkinnon. Lastenkulttuurin PN-palkinto meni ruotsalaiselle Jakob Wegeliukselle.

Tämänvuotinen miljööpalkinto myönnettiin puolestaan färsaarelaiselle vihreää energiaa tuottavalle Elselskab SEV -yritykselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat