Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kirjoja lukevat ihmiset ovat onnellisempia kuin muut

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen
Nainen tutki kirjatarjontaa Helsingin Kirjamessuilla viime viikolla.
Nainen tutki kirjatarjontaa Helsingin Kirjamessuilla viime viikolla. Kuva: Vesa Moilanen

Kirjoja lukevat ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin ne, jotka eivät kirjallisuutta lue, selviää juuri valmistuneesta Rooman Tre-yliopiston teettämästä tutkimuksesta. Onnellisuutta ja myönteistä suhtautumista elämään arvioitiin asteikolla 1–10.

Kirjoja lukevien ihmisten onnellisuusindeksi oli 7.44, kun taas ei-lukevilla se jäi lukemiin 7.21. Mediaani oli 7.3.

Lukijoista peräti 73 prosenttia piti lukemista äärimmäisen palkitsevana. Kaiken kaikkiaan lukijat pitivät Italiassa lukemista neljänneksi palkitsevimpana harrastuksena. Sitä suosituimpia olivat vain urheilu, musiikin kuuntelu ja osallistuminen kulttuuritapahtumiin. Kirjojen lukijat katsoivat myös televisiota vähemmän kuin ne, jotka eivät kirjallisuutta lukeneet.

Lukijoista noin 18 prosenttia seurasi televisiota, sen sijaan lähes 26 prosenttia ei-lukijoista vietti aikaansa tv:n äärellä. Lukuharrastuksen syntyyn vaikuttivat eniten omat vanhemmat ja koulu. Ystävien vaikutus oli vain puolet vanhempien antamasta esimerkistä. Lukemisella havaittiin olevan myös yhteys elämänhallinnan tunteeseen.

Mitä enemmän ihminen luki, sitä paremmin hän tunsi pärjäävänsä arjessa.

Tutkimus osoitti myös, että lähes 60 prosenttia italialaista ei ollut lukenut yhtään kirjaa viimeisen vuoden aikana. Määrä on koko ajan kasvussa. He olivat tyytymättömämpiä elämään kuin ne, jotka lukivat kirjoja.

Kirjoja lukevilla italialaisilla oli myös kielteisiä tunteita vähemmän kuin niillä, jotka eivät lukeneet. Ylipäänsä lukeminen houkutteli myös muihin harrastuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat