Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kaukana Hullu Vakijoukkojen” – siansaksaa myydään taas suomennoksena

Kulttuuri
 
Robotti on kääntänyt Thomas Hardyn klassikon suomeksi.
Robotti on kääntänyt Thomas Hardyn klassikon suomeksi.

Tukesin eläköitynyt pääjohtaja Seppo Ahvenainen koki elämänsä kirjallisen yllätyksen etsiessään Thomas Hardyn klassikkoromaania Far from the Madding Crowd verkkohaulla.

Kaukana Hullu Vakijoukkojen: Far from the Madding Crowd (Finnish Edition), luki AdLibriksen sivuilla. Hinta olisi vain alle 15 euroa. Olisiko kirjasta siis saatavilla suomennos?

Kirjan nimi epäilytti, mutta ”vakijoukkojen” oli sentään ä-kirjaimella kirjan kansikuvassa. Ahvenainen tilasi klassikon, mutta hämmentyi uudelleen avatessaan kirjan.

Ensimmäisen luvun nimi on ”Kuvaus Maanviljelijä Tammi-Tapaus”. Luku alkaa seuraavasti: ”Kun maanviljelijä Tammi hymyili suupieliä levisi kunnes ne olivat sisällä merkityksetön etäisyydellä korviaan, hänen silmänsä vähenivät kaivosten, ja toisistaan poikkeavat ryppyjä ilmestyi pyöreä ne ulottuvat hänen kasvonsa kuin alkeellisia luonnos nouseva sun.”

”Se on siis konekääntäjän siansaksaa”, Ahvenainen kertoo.

”Yhdysvaltalainen Onyx Translations mainitaan copyrightin haltijaksi, mutta muut taustatiedot ISBN-koodia lukuun ottamatta ovat tyhjiä.”

AdLibris vahvistaa, että Ahvenainen on ottanut heihin yhteyttä ja että he ovat valmiit palauttamaan rahat.

”Meillä on kymmenen miljoonaa nimikettä myynnissä. Tämä näyttäisi olevan Book-On-Demand -kirja, jota painetaan, jos tilauksia tulee. Valituksia tulee hyvin harvoin, mutta näistä on hyvä ilmoittaa, jolloin sisäänostajamme tarkistaa, tuleeko kirja poistaa valikoimistamme”, AdLibriksen asiakaspalvelun esimies Maria Kanlid kertoo.

Verkkokeskustelujen perusteella Onyx Translations on ennenkin jäänyt kiinni konekäännöksistä. Käännöstuotanto on laajaa. Esimerkiksi Amazon-palvelussa Onyx Translations -haku tuo yli 800 nimikettä, esimerkkinä "MacBeth (Chinese Edition) by William Shakespeare and Onyx Translations".

Kimberly Miller Onyx Translationsin asiakaspalvelusta vastaa Helsingin Sanomien tiedusteluun sähköpostilla ja kertoo yhtiön olevan häpeissään tapahtumasta.

"Jos meillä ei ole kyseisen kielen taitajaa henkilökunnassamme, otamme yhteyttä ulkopuolisiin kääntäjiin ja vaadimme, että käännös ei ole automaattikäännös. Tällä kertaa luottamuksemme on petetty."

Miller kertoo Onyxin toimivan Print on Demand -perusteella ja poistavansa suomennoksen valikoimista. Hän arvelee, että suomennos saadaan poistetuksi Amazonin hauista parissa päivässä ja kolmansien osapuolien, kuten AdLibriksen, sivuilta mahdollisesti vähän hitaammin.

Amazon itse jäi viime vuonna kiinni konekäännöksistä. Silloin kyse oli sähkökirjoista, ja kääntäjiksi oli mainittu keskittyjä nimiä. Esimerkiksi Arthur Conan Doylen Memoirs of Sherlock Holmes sisälsi lauseita, kuten ”ja niin kävi, että tunnin verran myöhemmin löysin itseni nurkassa ensimmäisen luokan kuljetus lentää pitkin matkalla Exeter, kun taas Sherlock Holmes, hänen terävä, innokkaita kasvoja kehystävät hänen korvaansa-läpällinen matkustaminen-lippis, kastetaan nopeasti osaksi nippu tuoretta papereita, jotka hän oli hankittu Paddington”.

Thomas Hardy puolestaan huipentaa klassikkoaan konekäännöksessä vastaansanomattomasti: ”että parannus tulee wi kuluttua, sanoo jan, voimistelu hänen silmänsä”.

Ahvenaisen johtopäätös on ilmeinen.

”Ostan kirjan alkukielellä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat