Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton Abbey -jaksoarvio: Henry Talbot teki vaikutuksen

Kulttuuri
 
Yle
Henry Talbot (Matthew Goode) on ihanampi kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää.
Henry Talbot (Matthew Goode) on ihanampi kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää. Kuva: Yle
Jaksoarvio, osa 4/10.

Tämä on arvio Downton Abbeyn päätöskauden neljännestä jaksosta. Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kauden jokaisesta jaksosta julkaistaan arvio aina sarjan esityksen jälkeen keskiviikkoisin osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Olipas sähäkkä ja tunteikas jakso. Neiti Baxter joutui tekemisiin menneisyytensä kanssa (ennustan onnellista loppua) ja Annan raskaus mutkistui (toivon onnellista loppua – onhan lääkärikin ”varovaisen toiveikas”).

Leskikreivitär kimpaantui päivällisellä (olipa se kiehtovaa katsottavaa) ja Barrow avautui Baxterille (mikä kaunis, koskettava kohtaus).

Robert-jaarlin kipukohtaukset jatkuivat, ja se on pelottavaa. Mikä jaarlia oikein vaivaa? Hän pitelee vatsaansa, joten sydän se ehkä ei ole. Onko se joku akuuttia hoitoa vaativa tulehdus, jossa Downtonin vanhanaikainen sairaala ei pystykään auttamaan, Robert joutuu vaaraan, ja leskikreivitär joutuu lopulta pyörtämään mielipiteensä sairaalahankkeessa?

Mahdollista, kunhan jaarli vain toipuu. Muuta ratkaisua emme tottavie kestäisi!!!

Herra Masonin tapaus taitaa olla nyt taputeltu – ja hyvä niin. Vaikka hienosti oli Daisyn kohtaus kohtaukselta kasvava viha ja katkeruus toteutettu. Kun raivopää-Daisy lopulta lähti yläkertaan kreivitär Coraa läksyttämään, syke oli jo korkealla kotikatsomossakin. Älä nyt hyvä ihminen...!

Onnellinen pitää tietysti olla herra Masonin asioiden järjestymisestä ja Daisyn mielenrauhasta. Ehkä Daisylle on tapahtumassa muutakin mukavaa. Ainakin olin havaitsevinani pitkähkön katseen miespalvelija Andyn ja Daisyn välillä, sen jälkeen kun kaupunkilaispoika Andy oli sanonut haaveilevansa elämästä maaseudulla. Siitäkö Yew Treen tilalle uusi nuoripari? Tämä seurantaan.

Maryn Skotlannissa tapaama Henry Talbot palasi estradille, ja sitähän me olimme jo odottaneet. Harmi vain, että kahden viilipytyn, Maryn ja Talbotin, kohtaamiset ovat kautta linjan tuntuneet aika kalseilta – varsinkin kun muistelee sitä kiihkeää palvontaa, jota lordi Gillingham Marya kohtaan osoitti. (Kyllä, myönnän, kuuluin lordi G:n vankkoihin tukijoihin.)

Mutta onneksi saimme nähdä tapaamisen Kuninkaallisella autokerholla. Osoittautui, että parin välillä on sittenkin kemiaa, ja Henry Talbot on pikemminkin ujo kuin arrogantti. Ooh, tästä saattaa sittenkin tulla jotain hyvää ja kaunista.

Kohtaus autokerholla päättyi nokkelaan sanailuun, ja se tuntui olevan nelosjakson dialogissa kantavana teemana muutenkin.

”Äiti on vanha juonittelija ja käyttää taitavasti niin kyyneliä kuin kauhua”, Robert-jaarli kuvaili leskikreivitärtä.

Rouva Hughesin uusi sukunimi sai lady Rosamundin parahtamaan: ”Rouva Carson! Ihan kuin Jane Eyrea sanottaisiin rouva Rochesteriksi. En totu tähän koskaan.”

Hauska oli myös rouva Patmore komentaessaan herravihaa puhkuvaa Daisya: ”Voisiko Karl Marx vihdoin viimeistellä maksapateen.”

Koskettava sen sijaan oli Baxterin ja Barrow’n mielipiteenvaihto jaarlin nuhteiden jälkeen. ”Olet itse itsesi pahin vihollinen”, Baxter sanoi Barrow’lle. ”Jos olenkin, minulla on monta kilpailijaa”, Barrow vastasi.

Onko tilanteesta mitään ulospääsyä – varsinkin kun Barrow ei tunnu pääsevän itsesäälistään ja pystyvän hillitsemään terävää kieltään?

Vaikea sanoa. Jakson lopussa Barrow ja Carson kohtasivat harvinaisen ystävällisissä merkeissä. Toivottavasti se oli lupaus tulevasta.

Lue kauden jaksojen aiemmat arviot täältä.

Yle
Entinen sisäkkö Gwen (Rose Leslie) vieraili kartanossa ja yllätti kaikki.
Entinen sisäkkö Gwen (Rose Leslie) vieraili kartanossa ja yllätti kaikki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat