Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Mattila kerää taidetta, vaikka ei edes pidä ostamisesta

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
”Olen vahvasti väri-ihminen”, sanoo professori Pekka Mattila kotinsa keittiössä Helsingin Bulevardilla. Taustalla näkyy Panu Ruotsalon maalaus Kala II.
”Olen vahvasti väri-ihminen”, sanoo professori Pekka Mattila kotinsa keittiössä Helsingin Bulevardilla. Taustalla näkyy Panu Ruotsalon maalaus Kala II. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Pekka Mattila rakastaa taidetta ja kerää sitä, vaikka inhoaa teosten ostamista.

Markkinoinnin ja johtamisen professorin on vaikea katsoa vierestä monien suomalaisten taiteilijoiden ”kaupallista avuttomuutta”. ”Jos ostaa suoraan taiteilijalta, se on hirveää venkoilua”, hän sanoo.

Huutokaupassa asiakaskokemusta ei Mattilan mielestä ole suunniteltu lainkaan. ”Kun teosta menee hakemaan, siellä ne ovat kauheissa läjissä kuin huutolaislapset. Teoksen nouto on voimakas turn-off.”

Siksi hän kartuttaa kokoelmaansa mieluiten gallerioista, vaikka huutia saa osa niistäkin.

”Miksi galleria on kolkko tila, jonka ikkunalaudalla on taiteilijan ansioluettelo ja avajaisista jääneet kuihtuneet kukat? Kuka hullu tekee sellaisen näyteikkunan? Gallerian tehtävä on myydä teoksia”, Mattila sanoo. Ilman katsojia ja ostajia näyttely kuolee.

Kun näyttely ei myy, otetaan kaikki keinot käyttöön. ”Alkaa kuolemantanssi varakkaan oloisen asiakkaan ympärillä. Kun näkee, miten kovasti galleristi toivoo, ettei ostaja vain pakita, tuntuu kuin olisi treffeillä epätoivoisen henkilön kanssa.”

Mattilan mielestä monet galleriat eivät osaa myydä, eikä tieto näyttelyiden ilmaisuudesta mene läpi.

”Taiteen portinvartijat ovat liian usein rakukeramiikka­koruihin ja halatteihin pukeutuneita ihmisiä, jotka haluavat monopolisoida tavan kokea taidetta. He edustavat paradoksaalisesti sosiaalidemokraattista ihannetta julkisesta taiteesta, mutta pitävät samalla huolen siitä, ettei taide ole tavalliselle ihmiselle käsitettävää”, Mattila sanoo. ”Taiteen establishment on nostanut kynnyksen kor­kealle. Harvoin näkee niin varatonta ja niin elitististä alaa samaan aikaan.”

”En pidä lainkaan ostamisesta. Kun se on hoidettu, voin keskittyä kiinnostavampaan ­asiaan, eli teoksiin.”

Mieluiten Pekka Mattila ostaa taidetta, jonka värit ja pinnat puhuttelevat. ”Taiteilijan kyky rakentaa pintoja kiinnostaa, mutta ne voivat olla hyvin vähäeleisiä, kuten tuossa Panu Ruotsalon maalauksessa, jonka pinta on melkein kuin raunioitunut”, Mattila sanoo keittiössään Helsingin Bulevardilla. Valtavan puisen pöydän yllä roikkuu Ruotsalon suuri vihreä maalaus, Kala II.

Mattilan ja hänen kumppaninsa, kapellimestari Hannu Linnun taidemaut eroavat. ”Hannu piti näitä keittiön maalauksia hieman tylsinä ja tapettimaisina. Päätämme yhdessä kotiin tulevien teosten hankinnasta, työpaikka on sitten mun oma leikkikenttä”, Mattila sanoo.

”Katseeni kiinnittyy teoksiin, joissa on mielenkiintoinen pinta. Tämä on tietysti epäsofistikoitunut tapa kuvailla. Pitäisi sanoa, että teokset jotka käsittelevät polttavia yhteiskunnallisia ongelmia kiinnostavat. Mutta eivät motiivit välttämättä ole niin syvällisiä”, Mattila sanoo.

”En halua tarkoitushakuisen provosoivaa mutta pinnallista taidetta. Mieluummin luen sellaista Hesarin Karlssonin pilakuvassa”.

Mattilan kokoelmissa on noin 350 teosta laidasta laitaan, paljon muun muassa Sam Vannia, Hannu Väisästä, Riitta Nelimarkkaa, Anna Tuoria, Marika Mäkelää ja Sampsa Sarparantaa. Pienoisveistoksia on muun muassa Pekka Pitkäseltä, Pirkko Nukarilta, Pekka Kauhaselta ja Tapio Junnolta.

Päätös ostamisesta syntyy nopeasti.

”Olen kauhean käytännönläheinen ihminen. Käyn läpi tiloja ja seiniä ja kerroksia, ja järjestelen ripustusta päässäni. Teoksella pitää olla paikka. On murheellista, jos se päätyy vain nojaamaan seinään.”

Sitten keittiöön syöksähtää lemmikki, iso venäläinen kulkukoira Surik, ja Mattila alkaa leperrellä. Koiran häntä on tappelun jäljiltä pelkkä töpö. Vaikka kodissa on paljon taidetta ja designia, koira tapaa möyhentää vain Financial Times ja New York Times -sanomalehtiä.

Taiteen kerääminen alkoi vahingossa. Mattila oli kesätöissä vakuutusyhtiössä johdon mikrotukihenkilönä.

”Olin ainoa joka osasi tehdä powerpointteja, ja se oli arvokas taito siihen aikaan”, Mattila muistelee.

”Ostaa pamautin kesätyö­rahoillani Riitta Nelimarkan teoksen Galleria Uusitalosta. En ole koskaan ajatellut, että raha pitäisi jemmata.”

Nopeasti mukaan tuli muitakin taiteilijoita. Viime vuodet kokoelma on karttunut vauhdikkaasti.

”Taloudellisessa mielessä ­asiani ovat aina olleet hirveän hyvin. Meillä on kahden aikuisen suomalaisittain hyvät tulot eikä lapsia. Ei ole tarvinnut säästää tai varautua ensi kuuhun”, Mattila sanoo.

Myytti kuvataiteen kalleudesta kaipaisi murskaamista, Mattila sanoo. ”Harva taiteilija on niin kallis, ettei teos olisi tavallisen suomalaisen perheen ulottuvissa, ainakin jonkinlaisen punninnan ja säästämisen jälkeen.”

Suuri osa Pekka Mattilan taidekokoelman teoksista on hänen työpaikallaan, Aalto-yliopiston johtamiskoulussa. Aiemmin syksyllä siellä avattiin uusi laajennussiipi. Salit nimettiin taiteilijoiden mukaan. Heitä ovat Heikki Marila, Marjatta Tapiola, Jaakko Veijola, Cris af Enehielm ja Riitta Nelimarkka.

”Aallossa sadat ihmiset viettävät joka viikko aikaa teosten kanssa. Jos on kolme päivää suljettuna Marilan teosten kanssa samaan luokkaan, on aikaa tutustua niihin. Ei kukaan muista tilojen numeroita, mutta taiteen he muistavat”, Mattila sanoo.

Mattila ja Lintu ovat asuneet viime syksystä asti Helsingin Bulevardilla. Asunnossa oli tehty laadukas, mutta hieman persoonaton remontti. Siksi Mattila halusi parantaa tiloja taiteella. Esimerkiksi kylpyhuoneissa on nyt Rut Brykin ja Birger Kai­piaisen keramiikkaa.

Mutta miksi varakas ihminen haluaa sijoittaa juuri taiteeseen?

”Kiinteistön ja osakkeen voi aina myydä. Siihen ei sisälly samanlaista vaaran tuntua kuin kuvataiteeseen. On mahdollista, että nuoresta tekijästä tulee nimi joka on kaikkien huulilla. Outokummun osake voi nousta tai laskea 20 prosenttia. Taiteen kohdalla nousu voi olla nollasta sataan.”

Taiteesta puhutaan usein varmana sijoituskohteena. Ajatellaan, ettei arvo laske. Mitä sanoo kauppatieteilijä?

”Niin kauan kuin keräilijät eivät yhtäkkiä päätä realisoida kokoelmiaan, ei todennäköisesti laskekaan. Mutta jos näin kävisi, taiteen hinta romahtaisi”, Mattila sanoo.

Mattilalle teosten hintakehitys on toissijainen asia. Teosten myyminen ei ole vaihtoehto.

Oikaisu 29.10. klo 9.50: Kuvatekstissä Riitta Nelimarkan teos oli alun perin nimetty virheellisesti Cris af Enehielmin teokseksi.
Kaisa Rautaheimo / HS
Olohuoneen ruokailunurkkausta koristaa Riitta Nelimarkan teos Les enfants de la prairie bleue.
Olohuoneen ruokailunurkkausta koristaa Riitta Nelimarkan teos Les enfants de la prairie bleue.
Kaisa Rautaheimo / hs
Aneri Kärkkäisen maalaus In the Woods koristaa Pekka Mattilan pukeutumishuonetta.
Aneri Kärkkäisen maalaus In the Woods koristaa Pekka Mattilan pukeutumishuonetta.
Kaisa Rautaheimo / hs
Gunvor Olin-Grönqvistin teos.
Gunvor Olin-Grönqvistin teos.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat