Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Annie Leibovitz palaa naiskuviin

Kulttuuri
 
Danny E. Martindale
Anni Leibovitz peilaa itseään puhelimestaan ennen pressitilaisuutta Lontoon Somerset Housessa.
Anni Leibovitz peilaa itseään puhelimestaan ennen pressitilaisuutta Lontoon Somerset Housessa. Kuva: Danny E. Martindale

Lontoo

Kun maailmankuulu valokuvaaja Annie Leibovitz (s. 1949) otti loppukesällä perhekuvan itsestään, kolmesta tyttärestään ja koirastaan, oli hän lopputulokseen sangen tyytyväinen.

”Ajattelin, että mahtavaa, näytän todella laihalta”, Leibovitz vitsaili lehdistötilaisuudessa Lontoossa keskiviikkona.

Joku oli toppuutellut, että kuvaa ei voi julkaista, Leibovitz näyttää liiankin laihalta. Tämä ei kuitenkaan pidätellyt kuvaajaa. ”Perhekuvat ovat aina hyvin tärkeitä.”

Amerikkalainen Leibovitz vieraili keskiviikkona Lontoossa julkistamassa uuden yhteishankkeen sveitsiläisen UBS-finanssiyhtiön kanssa. Leibovitz palaa vuoden 1999 naiskuvien sarjaan, jotka hän julkaisi myös kirjassa yhdessä edesmenneen kumppaninsa, kulttuurivaikuttaja Susan Sontagin kanssa.

Kuusitoista vuotta sitten kuvasarja tunnettiin ytimekkäällä nimellä Women (Naiset). Jatko-osa on nimeltään Women: New Portraits (Naiset: Uudet muotokuvat), ja myös siinä on tarkoitus tutkia naisen eri rooleja.

Leibovitzin naiskuvien näyttely kiertää ensi vuonna kymmenessä kaupungissa. Kiertue alkaa Lontoosta.

”Halusin palata naisiin ja valita aiheita, jotka todella kiinnostavat minua”, Leibovitz kertoi.

Runsaassa viidessätoista vuodessa on muuttunut paljon. 1990-luvun lopulla Leibovitzilla oli vaikeuksia löytää sopivia naisia malleiksi. Nyt kuvattavia löytyy alalta kuin alalta.

Parasta palautetta edellisistä kuvistaan Leibovitz sai eräältä tutultaan, jonka kahdeksanvuotias tytär selaili Naiset-kirjaa.

”Kahdeksanvuotias oli sanonut, että hän haluaa tulla isona naiseksi.”

Leibovitzin äiti taas ei ollut tyytyväinen omaan muotokuvaansa. Leibovitz oli kuvannut äitinsä vakavana, vaikka äiti halusi aina hymyillä kuvissa.

”Tämä kuva on yksi kaikkien aikojen suosikkikuvistani.”

Rolling Stone-, Vanity Fair- ja Vogue-lehdissä uransa tehnyt ja lukemattomat kuuluisuudet kuvannut Leibovitz ei pidä ongelmana sitä, että hän tekee naiskuvien sarjan miesvaltaisen UBS-finanssiyhtiön toimeksiannosta.

Rahavaikeuksista aiemmin kärsineen Leibovitzin mielestä UBS:lle pitää päinvastoin antaa tunnustusta siitä, että yhtiö haluaa nostaa naisia esiin.

UBS:n taidekokoelma on yksi maailman suurimmista liikeyrityksen omistamista nykytaiteen kokoelmista. Se on siroteltu ympäri maailmaa UBS:n toimitiloihin.

Leibovitz vastailee välttelevästi kysymykseen siitä, onko hän itse kokenut seksismiä uransa aikana: ”Todennäköisesti. . .”

Hän myöntää kuitenkin, että uransa alkuaikoina häneen suhtauduttiin usein niin kuin häntä ei olisi ollut olemassakaan.

Nyt Leibovitz on kuuluisa siinä missä julkkismallinsakin. Naissarjaansa hän haluaa kuitenkin valita malleja, joita hän aidosti ihailee.

Muotokuvissa luovuutta ja liikkumavaraa voi käyttää eri tavalla kuin esimerkiksi kuvajournalismissa. Hän ei lähde kuitenkaan muokkaamaan muotokuviaan digitaalisesti.

Lehtien kansikuvia Leibovitz ei edes pidä perinteisinä valokuvina.

”Kansikuva on kansikuva.”

Kansikuvan tarkoitus on myydä.

Women: New Portraits, Wapping Hydraulic Power Station, Lontoo, tammikuu 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat