Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäntän Serlachius-museo osti Schjerfbeckin Ryöväri-maalauksen – Omana aikanaan poikkeuksellinen mieskuva

Kulttuuri
 
Helene Schjerfbeckin maalaus Ryöväri paratiisin portilla.
Helene Schjerfbeckin maalaus Ryöväri paratiisin portilla.

Mäntässä toimiva Gösta Serlachiuksen taidesäätiö on ostanut Helene Schjerfbeckin (1862–1946) maalauksen Ryöväri paratiisin portilla.

Teoksen välitti Serlachius-museoille huutokauppakamari Christie’s. Maalausta ei kuitenkaan huutokaupattu, vaan teos ostettiin yksityiseltä myyjältä.

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen ei paljasta uuden teoksen hintaa, mutta sanoo, että kyseessä oli ”kallis taideteos”.

Teos tulee esille Mänttään ensi kesänä.

Toinen iso huutokauppatalo Sotheby’s myy ensi joulukuussa neljä Schjerfbeckin teosta. Niistä merkittävimmän, Vaaleatukkaisen tytön lähtöhinta on 680 000–950 000 euroa. Vuonna 2008 Sotheby’s teki Schjerfbeck-myyntiennätyksen, kun taiteilijan teos Tanssiaiskengät myytiin 3,9 miljoonalla eurolla.

Museon mukaan teos täydentää onnistuneesti sen kokoelmiin kuuluvaa Schjerfbeckin mieskuvien sarjaa. Kokoelmassa on jo aiemmin ollut sarja tunnettuja Schjerfbeckin mieskuvia: Nuorukainen noin vuodelta 1882, Wilhelm von Schwerinin kuolema vuodelta 1927 ja Autoilija Måns Schjerfbeck vuodelta 1929.

Helene Schjerfbeck maalasi Ryövärin paratiisin portilla vuosina 1924–1925 juuri ennen muuttoaan Hyvinkäältä Tammisaareen. Teoksen mallina oli paikallinen maalaistalon isäntä Alku Jaakkola. Mallin kauneus sai taiteilijan suuntaamaan huomionsa pois alkuperäisestä aiheesta: Kristus-hahmo muuttui ryöväriksi, jolle paratiisin portti ei aukea.

Ryöväri paratiisin portilla oli omana aikanaan poikkeuksellinen mieskuva. Schjerfbeck maalasi sen 62-vuotiaana. Taiteilija kuvaa puolialastonta miesmalliaan ihannoiden tämän lihallista kauneutta tavalla, joka oli tuohon aikaan ainutlaatuista naistaiteilijalle.

Syksyllä 1924 taiteilija kirjoitti ystävälleen Maria Wiikille: ”Olen alkanut maalata ’Selkää’, erään täkäläisen maalaistalon isäntä on istunut mallinani jo kaksi kertaa. Miten kaunista se on, sellainen vahva lihaksikas selkä.”

Schjerfbeck mainitsi maalauksen vielä pariin otteeseen myöhemmin kirjeissään: ”Selän minä jätän harjoitelmaksi, sillä toinen päällemaalauskerta heikentää kaikkea.”

Vaikka Ryöväri paratiisin portilla kuuluu Schjerfbeckin 1920-luvun kiinnostavimpiin maalauksiin, sitä ei tunneta laajasti, sillä se oli pitkään saman suvun omistuksessa. Teos on kuitenkin ollut mukana Tukholman kansallismuseon näyttelyssä vuonna 1944 ja taiteilijan muistonäyttelyssä Helsingin Taidehallissa 1946. Teos on nähty myös Schjerfbeck-näyttelyissä Lyypekissä 1969, Helsingin taidetalossa 1980, Ateneumissa vuonna 1992 ja Frankfurtissa syksyllä 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat