Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazz-suuruus haluaa pysyä taustalla

Kulttuuri
 
Roberto Serra / Iguana Press
Carla Bley Bolognan jazz-festivaalilla marraskuussa 2014.
Carla Bley Bolognan jazz-festivaalilla marraskuussa 2014. Kuva: Roberto Serra / Iguana Press

Hän on herännyt ja keittänyt kahvit sekä ährännyt pianon ääressä puoleenpäivään mennessä jo kolmatta tuntia, kuten melkein jokaisena arkena kotonaan New Yorkin Woodstockissa.

”Tässä työssä ei kannatta eikä pidä odottaa inspiraatiota, sillä ennen kaikkea tämä on työtä”, selvittää säveltäjä, sovittaja ja pianisti Carla Bley, 79, virkkeen viimeistä sanaa painottaen.

Hänen ammattimainen asenteensa saattaa kuulostaa kovin epäromanttiselta ja epätaiteilijamaiselta, virkanaismaiselta.

Mutta tulokset puhuvat puolestaan.

Omaperäinen ja omapäinen Bley on ollut sukupolvensa keskeisimpiä jazzsäveltäjiä jo viitisenkymmentä vuotta.

Ja nimenomaan sellainen, joka ei sävellä itseään varten – loistaakseen muut varjoon jättävänä solistisena tähtenä.

”Soittaisin mieluummin mahdollisimman vähän, taustalla. Harmi vain, että se ei ole enää mahdollista”, sanoo Tampereelle sunnuntaina tuleva Bley, jonka edellinen esiintyminen Jazz Happeningissa oli 1983.

Silloin hän oli yksi johtamansa kokoonpanon kymmenestä muusikosta, nyt hän on yksi kolmesta – bassokitaristin ja saksofonistin rinnalla.

”Trioa pienemmällä kokoonpanolla en suostu silti enää esiintymään – eihän sellainen ole edes mikään yhtye.”

Bley pitää itseään poikkeuksellisen onnekkaana. Hän on saanut säveltää, sovittaa ja soittaa aina mieltymystensä mukaan – ilman ulkopuolisten tilaajien, tuottajien, julkaisijoiden ja managerien väliintuloa.

”En muista, että olisin joutunut tekemään yhtään vastentahtoisesta asiaa. Tosin olen ollut suurimman aikaa oma tuottajani, julkaisijani ja managerini.”

Kalifornian Oaklandissa syntyneen Bleyn ura säveltäjänä on lähtökohtiin suhteutettuna vielä suurempi saavutus. Hänen lapsuutensa oli kyllä musikaalinen, kiitos kirkossa urkuja polkeneen isän. Mutta pianosta innostunut Bley ei opiskellut musiikkia muodollisesti missään, vaan keskittyi rullaluisteluun ja jätti koulun kesken 15-vuotiaana.

Talvella 1955 hän muutti New Yorkiin, koska halusi kuulla klubeilla jazzin uusia lupauksia.

”Minulla ei ollut suhteita eikä rahaa, mutta keksin keinon: keplottelin itseni Birdlandiin savukkeita myyväksi tuntityöläiseksi, eräänlaiseksi kuunteluoppilaaksi”, Bley nauraa. ”New Yorkin klubit olivatkin minun korkeakouluni.”

Birdlandissa Bley tutustui ensimmäiseen mieheensä, kanadalaiseen jazzpianistiin. Paul Bley levytti myös ensimmäisenä vaimonsa sävellyksen jo 1958.

Pian niitä halusivat muutkin. Ensimmäinen Bleyn kokonaan säveltämä albumi oli vibrafonisti Gary Burtonin A Genuine Tong Funeral (1967). Nyt hänellä on niitä 30.

”Ehkä minulla oli erityinen kyky hahmottaa musiikillisia rakenteita. Tai ehkä se on isäni peruja: hän kehotti karsimaan, keskittymään olennaiseen.”

Carla Bley on karsinut nyt myös yhtyeensä yhteen trioon.

”Oman oktetin ylläpito on aivan liian kallista, isosta big bandista puhumattakaan.”

Mutta yhden ison orkesterilevytyksen hän aikoo vielä tehdä – tai on tehnytkin. Harvakseen esiintyvä maailmanpoliittinen Liberation Music Orchestra on saanut valmiiksi viidennen albuminsa, ensimmäisen ja viimeisen ilman perustajaansa, mestaribasisti Charlie Hadenia.

”Hän osallistui sen suunnitteluun, mutta ei ehtinyt sairaana enää soittamaan. Siksi Time Life tuntuu niin sopivalta nimeltä.”

Carla Bley Trio Tampereen Tullikamarilla sunnuntaina klo 17.30.

Hannele Rantala
Carla Bley Pori Jazzissa 1978.
Carla Bley Pori Jazzissa 1978.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat