Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-filmin uusi kultakausi on täällä

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tervetuloa HS:n elokuvasivujen pariin! Tästedes ensi-iltaelokuvat arvostellaan kulttuurisivuilla, ja elokuva pääsee ansaitsemalleen paikalle muiden taide- ja kulttuurimuotojen rinnalle.

On virkistävää voida todeta, että elokuvalla menee Suomessa hyvin. Elokuvia katsotaan nyt todella paljon, ja tehdään myös: kotimainen elokuva on voimissaan.

Jo joitakin vuosia kotimaisten ensi-iltojen vuosittainen määrä on ohittanut Suomi-filmin kultakauden eli 1950-luvun tason, jolloin ensi-iltoja oli vuodessa kolmisenkymmentä. Tänä vuonna 40 kotimaisen ensi-illan raja näyttää menevän rikki.

Ehkä kultakauden määritelmä meneekin uusiksi! 2010-luvulla suomalaisissa elokuvatuotannoissa on nimittäin lisääntynyt paitsi volyymi, myös raha.

Tähän asti kalleimpia ovat Jalmari Helanderin ohjaama, kansainvälisesti tuotettu toimintaelokuva Big Game (2014), jonka budjetti oli 8,5 miljoonaa euroa ja Timo Vuorensolan tieteiskomedia Iron Sky (2012), jonka budjetti 7,5 miljoonaa euroa. Keskimääräinen suomalaisen elokuvan hinta on 1,4 miljoonaa euroa.

Ison rahan elokuvia on tulossa lisää. Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, jonka kuvaukset alkavat ensi vuonna, nielee noin seitsemän miljoonan euron budjetin. Ensi vuonna valmistuvan Angry Birds -elokuvan tuotantobudjetiksi on ilmoitettu peräti 75 000 000 euroa.

Iso budjetti mahdollistaa ammattimaisen ja komean, kansainvälisiin mittoihin yltävän tuotannon, mutta ei tietenkään takaa laatua.

Elokuvasäätiössä kuitenkin uskotaan, että kun alalla syntyy isoja hittejä, jopa kansainvälistä menestystä, se hyödyttää kaikkia tekijöitä ja viime kädessä meitä elokuvankatsojia.

Sen vuoksi Elokuvasäätiö nosti julkisen elokuvatuen enimmäissummaa peräti miljoonaan euroon, jonka elokuvantekijä voi saada sillä ehdolla, että onnistuu keräämään tuotantoon myös yksityistä rahaa useita miljoonia.

Finnkino on osannut ennustaa tästä vuodesta ennätyksellistä vuotta jo jonkin aikaa. Napapiirin sankarit 2 – kotimainen tuotanto – on ollut viime viikonlopun katsotuin elokuva ja kaikista elokuvista nyt neljäs. Lähes 300 000 suomalaista on nähnyt sen.

Tänään ensi-iltansa saava James Bond -leffa 007 Spectre on yksi loppuvuoden takuuvarmoja hittejä, ja tietyn fanikunnan vuoden kohokohta on vielä edessäpäin: seitsemäs Tähtien sota -elokuva eli Star Wars: The Force Awakens.

Hyviä hetkiä elokuvien ja HS:n elokuvajuttujen parissa!

Tarkemmat tiedot näytöksistä löytyvät edelleen Nyt-liitteestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat