Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurirahaston apurahapotti kasvaa

Kulttuuri
 

Suomen Kulttuurirahaston taiteelle ja tieteelle apurahoina jakama rahapotti kasvaa entisestään.

Tällä hakukierroksella keskusrahaston jako nousee kaksi miljoonaa euroa eli yhteensä 25 miljoonaan euroon, ja maakuntarahastojen miljoonan eli yhteensä 11,5 miljoonaan euroon.

Keskusrahaston apurahojen viimeinen hakupäivä on perjantai 30. lokakuuta.

Kulttuurirahaston asiamiehen Juhana Lassilan mukaan rahasumman kasvattaminen ei johdu suoraan siitä, että julkinen tuki taiteelle muun muassa hallituksen tulevien säästöjen takia vähenee. Apurahoina jaettavan rahasumman tasainen kasvattaminen on ollut rahaston tavoite jo pitkään.

”Rahaston sijoitusten tuotto on ollut hyvä, joten summan nostaminen on mahdollista. Rahan tarve on suuri”, Lassila sanoo.

Julkisen tuen väheneminen näkyy Lassilan mukaan lisääntyneenä paineena säätiöissä. Hän painottaa, etteivät yksityiset säätiöt voi paikata julkisen rahoituksen jättämiä aukkoja.

Kulttuurirahasto julkaisi aiemmin tänä vuonna Rahan kosketus -nimisen selvityksen, jossa käsitellään taiteen rahoitusta Suomessa. Katsaus tuo esiin erilaisia rahoitusmalleja taiteelle sekä pohtii erityisesti yksityisen rahan roolia niissä.

Suomen Kulttuurirahasto on yksi Euroopan suurimmista säätiöistä. Sen pääoma oli tämän vuoden alussa noin 1,4 miljardia euroa. SKR tukee taiteen aloilla työskentelyä ja erilaisia hankkeita. Tieteen apurahat on suunnattu erityisesti väitöskirjatöihin ja niiden jälkeiseen tieteelliseen työhön. Yhteisöt voivat hakea apurahoja erilaisiin kulttuurihankkeisiin.

SKR rahoittaa myös erilaisia laajempia kulttuurihankkeita. Viime vuonna rahasto käynnisti maanlaajuisen Koko Suomi leikkii -hankkeen, jonka puitteissa jokaiseen Suomen kuntaan perustetaan ”Terhokerho”, eli yhteinen kohtaamispaikka lapsille ja aikuisille. Rahasto käyttää leikkihankkeeseen yli kolme miljoonaa euroa.

Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Se järjestää kursseja, luentoja ja muita tilaisuuksia sekä ylläpitää taidekoti Kirpilää Helsingissä. Kansainvälisesti tärkein tapahtuma on viiden vuoden välein järjestettävä Mirjam Helin -laulukilpailu. Rahastolla on myös merkittävä soitinkokoelma, josta lainataan instrumentteja muusikoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat