Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperalaulaja kirjoitti monologin tyttärensä kuolemasta

Kun Sauli Tiilikaisen tytär tappoi itsensä 32-vuotiaana, isä alkoi kirjoittaa. Muistiinpanojen pohjalta on nyt valmistunut uusi suomalainen ooppera.

Kulttuuri
 
Oma vika –oopperassa isä laulaa tyttären itsemurhasta
Oma vika –oopperassa isä laulaa tyttären itsemurhasta
Pyhäinpäivänä 2015 saa Turussa kantaesityksensä uusi suomalainen ooppera. Olli Kortekankaan säveltämässä monologissa on Michael Baranin libretto, jonka pohjana ovat oopperalaulaja Sauli Tiilikaisen muistiinpanot. Ne hän kirjoitti, kun Milla-tytär teki itsemurhan 32-vuotiaana. Tiilikainen myös esittää tunnin mittaisen monologin. ”Toivon, että teoksesta on apua ja tukea muillekin omaisensa menettäneille”, hän sanoo. Toimittaja: Suvi Ahola HS. Kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä

Näyttämöllä seisoo mies aurinkolaseissa, sortsit jalassa. Hän on oopperalaulaja Sauli Tiilikainen, 62. Hän esittää itseään marraskuussa 2008, saatuaan tiedon tyttärensä itsemurhasta.

Aurinkolasit Tiilikaisella on siksi, että hän on Espanjan Aurinkorannikolla, aloittelemassa eläkepäiviään Kansallisoopperan pitkän solistivakanssin jälkeen.

Laulajan lisäksi lavalla on tumma arkku. Piano, viulu, sello ja klarinetti säestävät.

”Kolmekymmentäkaksi vuotta ja seitsemän päivää”, isä laulaa.

Sen ikäinen Milla, neljän pienen lapsen äiti, oli kuollessaan.

Seitsemän vuotta sitten Sauli Tiilikainen alkoi työstää tyttärensä äkkikuolemaa kirjoittamalla sekavia muistiinpanoja tunteistaan ja muistoistaan, useimmiten öisin.

”Sitä ennen oli vain raivoa, karjumista, nyrkkien iskemistä seinään. Tuntui kuin minulle olisi laitettu käsiraudat.”

Voimattomuus oli Tiilikaiselle vieras tunne.

”Kolmen lapsen isänä olin tottunut ratkaisemaan ongelmia. Nyt olin tilanteessa, joka oli muuttanut kaiken elämässäni, mutta jota ei voinut selittää eikä selvittää.”

Muutama vuosi myöhemmin Tiilikainen valmistautui Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan kantaesitykseen. Siinä roolina oli isä, jonka tytär puhuu itsemurhasta.

Suomen lähihistoriaa luotaavan oopperan ohjasi Michael Baran yhdessä Anna Kelon kanssa.

Voikin olla, että jo tuolloin kylvettiin tänään Turun Manillassa kantaesitettävän Oma vika -monologioopperan siemenet.

”Vaikka monta vuotta meni niin, etten löytänyt mitään hyvää sanottavaa, vähitellen muistiinpanoihin tuli valoisampia sävyjä”, Tiilikainen kertoo.

”Ajattelin, että siitä voisi työstää jotain, mistä olisi apua ja tukea muillekin, joiden läheinen on tehnyt itsemurhan. Halusin myös tuoda esiin nimenomaan lapsensa menettäneen isän näkökulman.”

Tiilikainen puhui muistiinpanoistaan Kortekankaalle ja antoi 145 käsinkirjoitettua sivua Baranin katsottaviksi.

”Niiden pohjalta hän kirjoitti aikanaan libreton. Olli taas sanoi, ettei voi ajatella esittäjäksi ketään muuta kuin minua.”

Tunnin mittaisen monologioopperan ensimmäiset nuotit Tiilikainen sai laulettavakseen tämän vuoden huhtikuussa.

Säveltäjä Olli Kortekangaskin puhuu ”triosta”: hän tuntee Tiilikaisen kolmenkymmenen vuoden takaa, ja Baranin ohjaama Isän tyttö tiivisti ystävyyttä.

”Ei Sauli meiltä mitään oopperaa itselleen tilannut. Michael ja minä kuitenkin kannustimme häntä laulamaan itse, jos vain pystyy.”

Jotain johdatusta voisi nähdä vielä siinäkin, että samassa Isän tyttö -produktiossa oli mukana sopraano Päivi Nisula. Hän luotsaa nykyään Turun seudulla Saaristo-oopperayhdistystä, jonka tämän vuoden tuotanto Oma vika on.

Sen neljää Turun-esitystä on nyt harjoiteltu tiiviisti viikko Manillan vanhassa viinatehtaassa, mutta toiveissa on saada se kuultavaksi muuallekin Suomeen.

Myös Päivi Nisula on vanhempi, joka on menettänyt lapsensa. Tiilikaisen tavoin hänkin on kokenut, miltä tuntuu nähdä ystävien kaikkoavan, kun he yrittävät olla liian diskreettejä eivätkä löydä oikeita sanoja murheesta puhumiseen.

”Toivomme kaikki, että teos surutyöstä helpottaisi ahdistusta ja ehkä lähentäisi saman kokeneita toisiinsa”, hän sanoo.

Baritoni Tiilikaisella on laulun lisäksi kanttoritausta, kuten monilla oopperalaulajilla.

”Olen ollut sadoissa hautajaisissa, ja ne ovat kaikki erilaisia. Vaikeimpia ovat itsemurhaajien hautajaiset, sillä niissä jäädään kysymysten keskelle, ilman selityksiä sille, mitä on tapahtunut.”

Tiilikaisen Milla-tytärkään ei jättänyt isälleen vastausta siihen, miksi surmasi itsensä.

Lapsilleen hän kirjoitti viestit, joiden tekstiä on myös Oma vika -oopperan libretossa, ehkä sen koskettavimmassa kohtauksessa.

”Isänä etsin tietysti pitkään tyttären kuoleman syitä itsestäni, ja siitäkin syyllistin itseäni, etten ollut huomannut merkkejä tai enteitä ”, Tiilikainen kertoo.

”Sitä seurasi se, että aloin syyllistää tyttöä, rankastikin. Siitäkin tunsin vihaa, ettei minua ollut otettu lapseni sijaan. Että kuolema tuli elämään väärässä järjestyksessä.”

Oma lukunsa olivat tapahtumat kuoleman jälkeen, etenkin yhteydet viranomaisiin.

Asiakirjoja itsensä surmanneen aikuisen ihmisen kuolemasta ei välttämättä luovuteta vanhemmille. Tiilikainen vaati niitä, ja sai.

Libretossa luetellaan esimerkiksi kuolinsyylausunnossa vainajan virtsasta löytyneet lääkeaineet vahvoista kivunlievittäjistä unilääkkeisiin.

Vähitellen, terapiakirjoittamisen ja oopperaproduktion myötä, isän suhde sekä Millan kuolemaan että Millaan itseensä muuttuivat.

”Pitkään ihmettelin itsemurhaa siksi, että olin aina pitänyt häntä lapsistani vahvimpana”, Tiilikainen pohtii. ”Milla oli oman tien kulkija, lähti jo nuorena kotoa maailmalle.”

Isän mukaan tytöstä olisi tullut hyvä poliisi. Tämä valitsi kuitenkin toisen ihmisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtivan työn eli sairaanhoitajan ammatin.

Moni itsensä surmanneen lähimmäinen joutuu tunnustamaan Oma vika -libreton tavoin, että ihminen vain luulee tuntevansa puolisonsa tai lapsensa – itsestään puhumattakaan. Tosiasiassa jäämme aina toisillemme mysteereiksi.

Silti itsemurha voi liittyä pikemminkin ihmisen vahvuuteen kuin heikkouteen, Tiilikainen ajattelee nyt.

”Vain vahva ihminen toteuttaa suunnitelmansa, kun jää elämässä umpikujaan. Milla tiesi kyllä, että olisi saanut apua, mutta hän päätti toisin.”

Paitsi tyttärensä menettäneenä isänä Sauli Tiilikainen katsoo itseään myös etäämpää, yhtenä niistä tuhansista, jotka kokevat läheisen itsemurhan Suomessa joka vuosi.

Hänestä kuolema eristetään meillä edelleen liikaa hautausmaille, niin kuin sairaat sairaaloihin. Kuolemahan on luonnollinen osa elämää!

Oopperan ei silti ole tarkoitus mässäillä sillä, surulla tai ahdistuksella.

”Ollin kaunis musiikki pehmentää aiheen käsittelyä, samoin libreton runollinen, filosofinen ote.”

Kortekangas ei ole aiemmin tehnyt monologioopperaa. Teoksena Oma vika on tiivis, mutta yhdelle laulajalle iso urakka.

”Piti ajatella, että se on samaan aikaan pieni ja iso. Uutta oli sekin, ettei musiikkia voinut säveltää ajatellen eri rooleja, jotka reagoivat toisiinsa”, hän sanoo.

Libreton tavoin musiikki seuraa tyylillisesti isän mielenliikkeitä, raivosta rakkauden ja armon kokemukseen.

Vuosien kokemuksestaan huolimatta Sauli Tiilikainen ei vielä tiedä, miten hän ensi-illasta selviää. Yksin lavalla kohdevaloissa, käymässä läpi elämänsä suurinta surua.

”Harjoittelu, toistot ja pitkä ammattilaisuus tietysti auttavat, mutta silti pelottaa. En ole oikeastaan roolissa vaan itsenäni, Saulina. Miten paljon voin antaa tunteille tilaa?”

”Itku saattaa tulla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat