Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkä auki konserttiin

Hollantilainen Johan Idema haluaa viedä taulut teatteriin ja avata ihmisten kännykät konserteissa. Taiteessa ei ole vikaa, mutta sen esitystavat pitäisi uudistaa, hän sanoo.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Johan Idema
Johan Idema Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Ensin hyvät uutiset. Taide ei ole rikki. Mutta sen esitystavoissa olisi paljon korjattavaa.

Hieman kärjistäen, ongelma tulee tässä. Taiteen eristäminen museoon, eli steriiliin valkoiseen kuutioon on samalla eristänyt taiteen myös yhteiskunnasta. Museoista on tullut laboratorioiden kaltaisia tiloja, joissa pitää hiiviskellä hiljaa ja esittää älykästä. Konserteissa taas on jähmeä meno. Ihminen, joka ei tunne klassista musiikkia, on niukan käsiohjelmatekstin varassa. Esityksen jälkeen lähdetään kiireesti kotiin. Taiteesta olisi niin paljon enempään!

Tätä mieltä on hollantilainen Johan Idema, taide-entusiasti, konsultti, kirjoittaja ja innovaattori. Idema kävi lokakuun alussa puhumassa Sibelius-Akatemiassa. Ideman mielestä taide kannattaa yhä kokea livenä. Mutta sen ei tarvitse tapahtua perinteisin tavoin, sillä ne eivät sovi kaikille. Pahimmillaan ne jopa pilaavat taiteen.

Viime vuosina erilaiset verkkopalvelut ovat lisänneet mahdollisuuksia kokea kulttuuria kotikoneelta. Orkesterikonsertteja voi katsoa ja kuunnella suorana verkossa. Maailmankuulujen oopperatalojen esityksiä näytetään elokuvateattereissa ja museot perustavat verkkogallerioita.

Mutta. Kaikki nämä kokemisen tavat erottavat katsojan ja taideteoksen fyysisesti toisistaan. Sitä paitsi, diginäyttö muokkaa maalauksen värejä, eikä orkesterin sointi kuulosta koskaan samalta äänentoiston kautta.

Miten taiteen ja katsojan kohtaamista voitaisiin edistää? Monelle taidekokemus on syvimmillään, kun vastassa on fyysinen teos tai esiintyvä taiteilija.

Idema on kirjoittanut paljon klassisesta musiikista, sillä hänen mukaansa juuri se kaipaa kipeimmin uutta yleisöä. Hollannissa klassiselta musiikilta on viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan kadonnut vuosittain prosentti yleisöstä. Suomessa konserttikävijöiden määrä on ollut jopa hieman nousussa, mutta yleisöpohja voisi täälläkin olla paljon laajempi.

Idema ei ole kuoppamassa konserttiperinnettä, vaan liputtaa uusien esitystapojen saamiseksi vuosisatoja pitäneen salikonsertin rinnalle. Kirjassaan Rethinking Live Classical Music Idema esittelee 40 uutta ja testattua tapaa esittää klassista musiikkia. Sitä voi olla Šostakovitšin jousikvartetto multimediashow’na teatterissa, Händelin Vesimusiikki historiallisessa uimahallissa tai uutisaiheista sävelletty miniooppera, joka esitetään televisiossa prime timella. Kaikki eivät halua vain istua konserttisaliin klo 19.

Idema ei ole vain provokaattori, vaan myös innovaattori. Hän suunnittelee ja testaa uusia esitystapoja pelkän kritiikin sijaan. Klassisiin konsertteihin hän on yhdessä mm. Amsterdamin Muziekgebouwn kanssa tuonut Wolfgang-mobiilisovelluksen.

Se on radikaali kokeilu, sillä sovellus vaatii, että kännykkä on päällä konsertissa. Klassisen musiikin maailmassa se on suuri synti. Äänet toki sammutetaan, sillä sovellus perustuu tekstiin. Himmeälle näytölle ilmestyy tekstitys musiikkiin. Se kertoo, mitä tapahtuu, ja neuvoo, mihin kannattaa keskittyä.

Osa sovellusta käyttäneestä yleisöstä on ollut innoissaan, osa kauhuissaan. Ja niin on hyvä.

Museoissa Idema on huomannut, että ihmiset näyttävät hämmentyneiltä. Se on hänestä merkki siitä, ettei taide kosketa eikä mene perille. He vain vilkaisevat teoksia ja vaappuvat sitten eksyneen oloisina eteenpäin. Jos teatterissa käynyt ihminen referoi yhteiskunnallista näytelmää sanomalla, että ”oli se ihan hieno”, jossakin on vika. Täytyy olla kyse enemmästä.

Idema uskoo yhä lujasti taiteeseen. Vika piilee tarjoilussa. Museot, teatterit ja muut taidelaitokset kyllä useimmiten osaavat itse tuotannon, mutta epäonnistuvat usein sen esiintuomisessa houkuttelevasti.

Museokäynti tuottaa monille ongelmia. Jalat väsyvät, keskittymiskyky ei riitä, eikä tietoa tule tarpeeksi. Museot tarjoilevat taiteen tavalla, joka puhuttelee vain entusiasteja, Idema sanoo. Teoksia selitetään teknisesti, vähän kuin automalleja autokaupoissa. Museot lähestyvät taidetta liikaa objektien ja liian vähän yleisön näkökulmasta. Suhteet taidehistoriaan ja yhteiskuntaan jäävät liian löysiksi. Taiteesta voi kertoa myös hauskasti ja informatiivisesti.

Moni kuraattori rakastaa taidetta niin syvästi, ettei osaa asettua sellaisen ihmisen asemaan, jolle taide on yhdentekevää. Hänelle kaikki pitää perustella. Ideman mukaan yleinen ajatusvirhe on, että yleisölähtöinen työtapa tuottaisi heti populaaria, siis helppoa ja viihteellistä ohjelmistoa.

Idema on jo mm. tuonut kuvataiteen teatteriin. De Grote Kunstshow eli Suuri taideshow -esityksessä yleisö istuu katsomossa, kun teoksia tuodaan lavalle. Puolessatoista tunnissa teoksia näkee vähemmän kuin museossa, mutta intensiivisemmin. Niitä taustoittavat erilaiset asiantuntijat kirjailijoista historioitsijoihin. Teatterin yhteisöllisyys tulee kuvataiteeseen.

Joitakin voi rauhoittaa, että esitys kestää määrätyn ajan, eikä valintoja tarvitse tehdä itse, toisin kuin museossa. Museum Minutes -projektissa puolestaan kuvataiteen teokset tuodaan yleisön eteen, joka katsoo niitä, kyllä, juoksumatolla kävellen.

Taiteen kuluttajien pitäisi vaatia parempaa. ”Jos ravintolan ruoassa on vikaa tai ostetusta puserosta irtoaa nappi, ihmiset ovat hyvin kärkkäitä antamaan palautetta. Ihmisten pitäisi vaatia rahansa takaisin, jos museo ei ole onnistunut selittämään asiaa tarpeeksi hyvin”, Idema sanoo.

Ideman tarkoituksena ei ole räjäyttää koko taidekenttää. Mutta kutistuvan julkisen rahoituksen Euroopassa kävijöiden houkuttelu ja kävijäkunnan monipuolisuus on elinehto.

Paljon hyvää tapahtuu jo nyt, Suomessakin. On kotikonsertteja, ja esimerkiksi Ateneumin Cartier-Bresson -näyttelyn ohjelmaan kuuluu konsertteja näyttelyssä. Valokuvataiteen museossa on joogattu. Mutta silti konsertti ja näyttely pysyvät.

Hallituksen säästöt leikkaavat täällä myös kulttuurilta, joskin suhteessa huomattavasti maltillisemmin kuin esimerkiksi opetuksesta. Säästöuutisten kanssa kipuileville museoille Idemalla on yllätysuutisia. Hollannissa kulttuurista on säästetty viime vuosina todella rajusti, jopa kymmeniä prosentteja. Moni taidelaitos on joutunut supistamaan toimintaansa, moni pienempi ryhmä jopa lopettamaan kokonaan.

Säästöillä oli kuitenkin myös positiivista vaikutusta. Laitokset skarppasivat toimintaansa kun niiden oli pakko. Talousjohtajia palkattiin lisää, ja markkinointiin panostettiin.

Raha- ja aikapulan sijaan kyse on valinnoista, Idema toteaa. Tuotantoa on enemmän kuin tarpeeksi. Idema ehdottaa, että sitä pitäisi vähentää 25 prosentilla. Vapautuva aika, raha ja energia tulisi käyttää yleisön houkutteluun. Museoiden kävijämäärät eivät Hollannissa Ideman mukaan edes juuri vähentyneet, vaikka näyttelytarjonta kaventui. Sama tuotto pienemmällä panoksella siis. ”Jos neljästä teatterinäytöksestä karsisi yhden, tulisivatko salit täyteen?”

Taide voi antaa meille vielä paljon enemmän kuin nyt tapahtuu. Taidetta ei tarvitse muuttaa, mutta kääreet pitää välillä päivittää.

Kuvakaappaus Wolfgang-mobiilisovelluksen kotisivuilta.
Kuvakaappaus Wolfgang-mobiilisovelluksen kotisivuilta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat