Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtiuudistus joka päivä

Kulttuuri
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

Mediamaailman nopean muutoksen myönteisiä puolia on se, että viestinten tuotekehityksestä on tullut jatkuva prosessi. Kun aikaisemmin sanomalehdessä tehtiin lehtiuudistuksia kerran vuosikymmenessä, nykyisin lukijoiden toiveita kuunnellaan enemmän, muutoksia puolestaan toteutetaan toiveiden pohjalta jatkuvasti.

Usein onnistunut muutos voi tapahtua ilman, että lukija asiaa edes huomaa. Lopputuloksena kuitenkin tyytyväisyys kasvaa. Eräs kollega puki tämän hyvin sanoiksi joitakin vuosia sitten: ”Helsingin Sanomissa tehdään lehtiuudistus joka päivä.”

Lehden ulkoasua viilataan jatkuvasti. Maanantaina Helsingin Sanomat teki pienimuotoisen ulkoasu-uudistuksen samaan aikaan kun toimitus siirtyi käyttämään uutta tietokoneohjelmistoa lehden ja digitaalisten tuotteiden julkaisuun.

Mikä lehdessä muuttui? Jo aikaisemmin käytössä olleita osastokohtaista värejä lisättiin jonkin verran, jotta lukijat erottaisivat aihealueet helpommin. Värien sävyt ja niiden painotekninen laatu on erikoistarkkailussamme. Säädämme niitä tarvittaessa jatkossa.

Kirjasintyypit säilytettiin ennallaan. Otsikoissa siirryttiin käyttämään ensi alkuun astetta paksumpaa fonttia, mutta ohensimme kirjasinta kahden päivän jälkeen. Tähän olivat syynä sekä palaute että painotekniset syyt. Paksumpien otsikoiden musta painoväri tahrasi monien lukijoiden lehtiä tarpeettomasti.

Suurimmat muutokset näkyvät lehden loppupuolella. Televisio- ja radiotiedoissa päädyimme lopulta suurentamaan kirjasinkokoa suuremmaksi verrattuna uudistusta edeltävään aikaan. Moni lukija oli toivonut televisio- ja radio-ohjelmatietojen siirtämistä samalle aukeamalle. Uudistus otettiinkin myönteisesti vastaan.

Olemme karsineet osan sarjakuvista, jotta kykenemme viemään painopistettä B-osan kulttuurisivujen journalistiseen sisältöön. Elokuvia ja televisio-ohjelmia käsitellään kulttuurissa aiempaa laajemmin. Sarjakuvien kokoa on lukijoiden toiveesta suurennettu jo alkuviikosta. Uuttakin on tiedossa. Tänään aloittaa Pertti Jarlan tuore sarjakuva Jäätävä spede.

Urheilutuloksia olemme tiivistäneet hieman. Rahapelien tulokset ovat listauksissa myös jatkossa.

Jotkut lukijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että artikkelit olisivat nyt lyhyempiä. Hyvä uutinen on se, että jutut ovat yhtä pitkiä kuin aikaisemminkin. Myöskään artikkelien määrää ei ole vähennetty. Lupaamme pitää tarkasti huolta siitä, että lukijan odotukset lunastetaan joka päivä.

Palaute on siis ollut tarpeellista, mistä suuri kiitos. Olemme kuulolla myös jatkossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat