Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museoiden ja kokoelmien hovihankkija täytti sata vuotta – Mitä meillä olisi ilman Taidesalonkia?

Syntymäpäivää juhlitaan kolmessa näyttelyssä ja komealla kirjalla.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Jussi Tiainen
Viggo Wallensköldin maalausinstallaatio Taidesalongin Uudisrakennus-näyttelyssä.
Viggo Wallensköldin maalausinstallaatio Taidesalongin Uudisrakennus-näyttelyssä. Kuva: Jussi Tiainen
Fakta

Taidesalongin vuosisata

 Leonard Bäcksbacka perusti 1915 pantattuaan kultakellonsa.

 Galleriatoiminnan ohella taide- ja antiikkikauppaa.

 Juhlavuoden kunniaksi kokoelmaa esittelevät näyttelyt Taidesalongin lisäksi Helsingin taidemuseossa ja Sinebrychoffin taidemuseossa.

Kuvataide/Kirjat Taidesalonki 100 vuotta 10.1. saakka Helsingin taidemuseossa (Eteläinen rautatiekatu 8). Ti–pe 11–19. Taidesalonki 100 vuotta 10.1. saakka Sinebrychoffin taidemuseossa (Bulevardi 40). Ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. Uudisrakennus: Paavo Paunu, Tomas Regan ja Viggo Wallensköld 20.12. saakka Taidesalongissa (Bulevardi 3). Ti–la 10–17, su 12–17. Satavuotisen toiminnan jälkiä. Taidesalonki 1915–2015. Bäcksbacka ja Sanna Tuulikangas (toim.). SKS.

Bulevardin alkupäässä, korkealla katumelun yläpuolella, sijaitsee Suomen vanhin taidegalleria Taidesalonki. Pikkuruinen hissi vie neljänteen kerrokseen, ovelle joka avautuu rauhalliseen ja valoisaan näyttelyhuoneistoon.

Galleriaa nykyisin johtavan Christina Bäcksbackan taiteesta innostunut isoisä Leonard Bäcksbacka avasi taide- ja antiikkikaupan Aleksanterinkadulle lokakuussa 1915. Nykyisessä osoitteessaan galleria on toiminut vuodesta 1964.

Vaikka Taidesalonki on hieman piilossa, sen historia on komea. Sataan vuoteen mahtuu noin 950 näyttelyä. Varsinkin gallerian varhaisten vuosikymmenien taiteilijanimet kuulostavat nyt kuin Suomen taiteen Kuka on kukin -kirjasta poimituilta, mutta tuohon aikaan he edustivat uusinta uutta.

Avajaisnäyttelyn taiteilijoita olivat muun muassa A.W. Finch, Magnus Enckell ja Jalmari Ruokokoski.

Marcus Collin esiintyi Taidesalongissa usein, samoin Tyko Sallinen ja Ellen Thesleff. Myöhempien vuosien nimiä ovat olleet muun muassa Yngve Bäck, Tapani Raittila ja Rafael Wardi.

Taiteilijoiden kautta piirtyy esiin Taidesalongin ekspressionismia ja maalauksellisuutta suosiva linja, jossa on ollut tilaa myös yllätyksille. Tällainen on myös Bulevardilla parhaillaan esillä oleva yhteisnäyttely, jossa Paavo Paunu, Tomas Regan ja Viggo Wallensköld railakkaasti tuulettavat kunnianarvoisaa salonkia ja sen historiaa.

Näyttelyt ovat kuitenkin vain yksi gallerian merkityksen mittari. Taidesalongin omistajat ovat olleet aktiivisia muillakin taide-elämän alueilla.

Leonard Bäcksbacka käynnisti gallerian julkaisutoiminnan 1940-luvulla sarjalla perusteellisia elämäkertoja taiteilijoista kuten Ragnar Ekelund ja Mauno Markkula. Juhlavuoden kunniaksi julkaistu Satavuotisen toiminnan jälkiä jatkaa perinnettä.

Kirja ei ole Taidesalongin historia, vaan järeä pakkaus uutta taidehistoriallista tutkimusta gallerian eri aikoina esittämistä merkkiteoksista. Yksinomaan Timo Vuorikosken analyysi Tyko Sallisen Mirri-aiheisista maalauksista vie 74 sivua.

Leonard Bäcksbacka ja hänen vaimonsa Katarina Bäcksbacka olivat myös keräilijöitä, joiden runsaan 400 teoksen kokoelma sisältää monia 1900-luvun taiteen helmiä lähinnä galleriassa esiintyneiltä taiteilijoilta. Bäcksbackan perikunta lahjoitti kokoelman Helsingin taidemuseoon 1976.

Galleria ei kuitenkaan elä pitkään, jos sen omistaja pitää parhaat teokset itsellään.

Kahteen museoon jakautuvassa juhlanäyttelyssä voi hämmästellä sitä, miten paljon ja minkä tasoisia teoksia on tavalla tai toisella kulkenut Taidesalongin kautta. Viime kädessä tämä sinetöi sen merkityksen Suomen taiteen historiassa.

Tennispalatsiin on ripustettu osia Bäcksbackan lahjoituskokoelmasta sekä valittuja lainoja muista museoista. Vaikuttava pari on kaksi Sigrid Schaumanin maalausta, toinen vuodelta 1906 ja toinen vuodelta 1954.

Sinebrychoffin taidemuseoon on kerätty esimerkkejä vanhemmasta taiteesta sekä antiikkia ja itämaista taidetta. Osa teoksista on tuttuja museokokoelmista, mutta mukana on myös harvinaisuuksia yksityiskotien kätköistä. Tällaisia ovat esimerkiksi Gunnar Berndtsonin Laskiaistiistai (1882) sekä kokonainen huoneellinen Akseli Gallen-Kallelan maalauksia.

Leikillisesti tekee mieli sanoa, että museoiden ja kokoelmien seinät olisivat tyhjiä ilman Taidesalonkia.

Ateneum on vain yksi museo, jolla on aina ollut hyvät suhteet Bäcksbackan sukuun. Gallerian vakituisiin asiakkaisiin ovat kuuluneet myös muut merkittävät museot ja kokoelmat.

LähiTapiola
Albert Edelfelt: Nainen parvekkeella (luonnos), 1880–84.
Albert Edelfelt: Nainen parvekkeella (luonnos), 1880–84.
Apollo
Taidesalongin perustaja Leonard Bäcksbacka (1892–1963) vuonna 1919.
Taidesalongin perustaja Leonard Bäcksbacka (1892–1963) vuonna 1919.
Yehia Eweis
Rafael Wardi: Keltainen asetelma, 1969. Helsingin taidemuseo, kokoelma Bäcksbacka
Rafael Wardi: Keltainen asetelma, 1969. Helsingin taidemuseo, kokoelma Bäcksbacka
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat