Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suomennos selventää Rainer Maria Rilken elegioiden saloja

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Mary Evans Picture Library
Rainer Maria Rilken runot ovat siirtymä romantiikasta kohti modernismin uutta ilmaisua.
Rainer Maria Rilken runot ovat siirtymä romantiikasta kohti modernismin uutta ilmaisua. Kuva: Mary Evans Picture Library
Tausta

Myöhäinen romantikko

Rainer Maria Rilke syntyi Prahassa vuonna 1875. Etunimensä René hän vaihtoi Raineriksi, koska se kuulosti miehekkäämmältä. Hän saavutti mainetta vuosisadan vaihteen kokoelmillaan, joissa näkyi edelleen romantiikan ihanteita, mutta myös pyrkimys havainnollistaa runoilmaisua.

Rilkellä oli useita mesenaatteja, ja Duinon elgioita –kokoelma sai alkunsa, kun ruhtinatar Thurn und Taxis kutsui hänet linnaansa Duinoon, joka kuuluu nykyään Italiaan. Kokoelma valmistui Sveitsissä vuonna 1922, saman vuonna kuin toinen Rilken merkkiteos, Lisa Enwaldin suomentama Sonetteja Orfeukselle. Romanttisella sankari-ihanteella oli myös varjonsa: Rilke ehti kirjeissään ylistämään Mussolinia ennen kuolemaansa vuonna 1926.

Kirjat Rainer Maria Rilke: Duinon elegioita. Suom. Arja Meski. ntamo. 130 s.

Jo Duinon elegioiden syntyhetki oli jylhä. Runoilija Rainer Maria Rilke astui ulos Duinon linnasta vuonna 1912 ja kulki jyrkänteitä myrskytuulessa. Kertoman mukaan hän oli tuulessa kuulevinaan sanat, jotka jäivät elämään saksankieliseen kirjallisuuteen. ”Wer, wenn ich schriee, hörte mich aus der Engel / Ordnungen?”

Arja Meskin Duinon elegioiden uudessa suomennoksessa nuo sanat kuuluvat: ”kuuleeko kukaan, jos huutaisin, hierarkioissa enkelten?”

Enkelit ovat runoelman kymmenessä elegiassa arvotuksellinen hahmo. Muutenkaan Rilke ei tyydy tällä kertaa samanlaisiin sointuviin, taiten jäsenneltyihin ja soinnuteltuihin runoihin, joista hän nousi J. W. Goethen rinnalle tunnetuimmaksi saksankieliseksi runoilijaksi.

Elegiat kuvaavat ankaran sisäisen kamppailun: missä määrin ja miten voi tyytyä näkyvään, materiaaliseen maailmaan? Romantiikan täysverisenä perillisenä Rilke ei tyytynyt välittömään maailmaan, vaan kurkotti tuonpuoleiseen. Hän ponnisteli kaikkensa nähdäkseen muuta kuin kohteet ympärillään.

Maallisen Rilke ylitti siis enkelin hahmolla, joka – toisin kuin varhaisemmissa runoissa – jää hahmottomaksi välittäjäksi, jota korkeintaan puhutellaan. Rilke tuokin esiin erilaisia hahmoja, jotka pystyvät voittamaan tavanomaisen haikailun, kuten vaistojen varassa liikkuvat eläimet, nuorena kuolleet ja rakastavaiset, jotka elävät korkeammassa todellisuudessa.

Monesti elegioillakin on tarjota odotettuja kiteytymiä, jopa elämänviisautta: ”Näkyvin onni / tarjoutuu tunnistettavaksi vasta, kun sisimpämme sen muuntaa / Vain sisimmästään löytää rakastava maailman. Pelkkää / muuntumista on elämä.”

Muulloin lukijakin joutuu ponnistelemaan herkän runoilijamielen tuotosten äärellä. Vanhat tutut vertauskuvat eivät Rilkelle riitä, eivät mitkään sisäiset temppelit. Maailma ja tuonpuoleinen on herkeämättä ajateltava uudestaan.

Välillä saapuu avuksi romantisoitu sankari, joka ”astuu alituisen vaaransa / muuntuvaan tähtikuvioon.”

Varsinainen voimien taistelukenttä on loppujen lopuksi runoilijan mieli, minkä hedelmänä Duinon elegioissakin on uljaita sanasommitelmia. Rilke kehottaa puhuttelemaan enkeleitä, mutta hakee myös hartaampaa suhtautumista maallisiin kohteisiin.

Kun vuonna 1922 ilmestynyt Duinon elegiat – nyt nimestä on kadonnut määrätty muoto – suomennetaan uudestaan, yksi asia on varma: toisinkin olisi voinut tehdä. Rilken runokieli jättää paljon tulkinnan varaa.

Mutta Arja Meskin uusi suomennos kestää joka tapauksessa hyvin Aila Meriluodon vuoden 1974 tulkinnan rinnalla. Itse asiassa se on vanhaa suomennosta sointuvampi ja toimivampi. Niin paljon kuin Meriluodolla on ansioita runoilijana ja suomentajana, hänen Duinonsa jäivät kankeammiksi kuin muut suomennokset.

Uutuus tuottaa monta myönteistä yllätystä: näin tosiaan voi jonkin kohdan suomentaa. Kun Meriluoto suomensi ”Voi moni tähti / vaatia että sen huomaisit” niin uusi käännös tähdentää: ”moni tähti / kerjäsi huomiotasi, että ne tuntisit.”

Meriluodon mukaan: ”Yli äskeisen pysyvän talon / heittyy poikittain ajateltu hahmo, täysin / käsitteellinen, kuin yhä aivoissa kiinni. ” Ja nyt Meski: ”Missä kerran oli pysyvä talo, / sen paikalle heittyy mielikuva – poikin – vain ajatusmaailmaan kuuluva.”

Alkuperäisten runojen rakennetta on väliin tarpeettomastikin muokattu, mutta melkein aina tilalle saadaan hyvin sointuvaa kieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat