Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viipuri uhatuimpien kulttuurikohteiden listalla

Kulttuuri
 

Yksityinen, kansainvälinen kulttuurisäätiö World Monuments Fund on listannut maailman uhanalaisimmat kulttuuriperintökohteet. Lokakuun puolivälissä julkaistulla listalla on viisikymmentä kohdetta ympäri maailmaa, 36 maassa.

Euroopasta on mukana seitsemäntoista kohdetta, ja Suomea lähinnä on Viipurin historiallinen keskusta.

Säätiön mukaan sen suojelua ja entisöintiä on tuettava paremmin ja saatava ne tiukemmin lainsäädännön piiriin.

”Venäjän valtio määritteli 2010 Viipurin historialliseksi kaupungiksi, mutta sen tulevaisuus ei ole turvassa”, WMF:n lausunnossa sanotaan.

”Moni historiallinen rakennus on hylätty ja raunioina. Kaupungin yleiskaava on sekava, eikä voimassa olevia suojelulakeja noudateta.”

Rohkaisevana esimerkkinä nostetaan esiin Alvar Aallon suunnittelema kaupunginkirjasto. ”Samalla tavalla pitäisi sitoutua suojelemaan Viipurin muutakin rakennushistoriaa.”

Muita kohteita WMF:n listalla ovat mm. maanjäristyksen runtelema Nepal, kreikkalainen Pavlopetrin vedenalainen kaupunki, Santiagon kirkot Kuubassa, keskiaikainen suahilikaupunki Tansaniassa ja Beirutin rantakatu Libanonissa.

Viisikymmentä vuotta toiminut World Monuments Fund julkaisee listansa joka toinen vuosi. Suurimpiin rahoittajin kuuluu American Express -yhtiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat