Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

13 kertaa Suomi: Näin ulkomaiset stand up -koomikot meistä vitsailevat

Kulttuuri
 
Ali Jahangiri, keksi vitsi Rosatomista
Ali Jahangiri, keksi vitsi Rosatomista
Stand up -komiikka on jälleen tapetilla, mutta miten kuivista asioista saa revittyä huumoria? Helsinkiläisklubilla esiintyvä Ali Jahangiri visioi vitsit Ruotsin sukellusvenejahdista, Sunny Car Centeristä ja Rosatomista. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS

Kotimaista ja ulkomaista lavakomediaa esittelevä Arctic Laughs -festivaali on täydessä käynnissä Helsingissä, ja huumoria revitään vallitsevasta maailmantilanteesta yli 50 koomikon voimin.

Täysin englanninkielinen festivaali antaa loistavan mahdollisuuden katsella Suomea ulkomaalaisen perspektiivistä, sillä suuri osa koomikoista on ulkomaalaisia – joko festivaalin takia tänne tulleita tai jo aiemmin Suomeen muuttaneita.

Esityksissä käsiteltäneen myös kolmen ässän hallitusta, sillä festivaalin järjestäjä, iranilaistaustainen stand up -koomikko Ali Jahangiri sanoo ulkomaalaisesiintyjien jo etukäteen kyselleen Suomen poliittisesta tilanteesta esityksiään varten.

Politiikkaa hän pitää stand up -komiikkaa ajatellen loistavana.

”Totta kai tämä on herkullisin mahdollinen tilanne, jos ajattelee yhteiskunnallista materiaalia”, Jahangiri sanoo ja nauraa pitkään päälle.

”Varsinkin viime aikoina komedia on kirjoittanut taas itse itsensä. Ei ole kuin tarvinnut avata lehti ja tehdä muistiinpanoja.”

”Ajatellaan vaikka Sebastian Tynkkystä (ps). Kaveri on ollut BB-talossa, ja nyt hänet häädetään persuista... Kyllä siitä halutessaan pystyy repimään mitä tahansa.”

Kysyimme ulkomaalaisesiintyjiltä heidän tietämystään Suomen poliittisesta tilanteesta ja pyysimme esimerkkiä Suomi-aiheista vitsistä.

Sen ei tarvinnut olla hyvä.

A-P Hakanen
Koomikko Ray Zambino
Koomikko Ray Zambino

1. Ray Zambino

Käytän esityksessäni suomalaisista joitain epäreiluja stereotypioita, kuten hiljaisuus. Yritän kuitenkin välttää liiallista Suomen käsittelyä, koska yleisöstä on tylsää kuulla niitä samoja huomiota kuin kaikki muutkin ulkomaalaiset ovat vuosien ajan tehneet.

2. Elijah Nelson

Olen tietoinen Suomessa vallitsevasta poliittisesta ilmastosta. En kuitenkaan kalifornialaisena viitsi sotkeutua esityksessäni täkäläiseen politiikkaan vaan tyydyn ylistämään esimerkiksi suomalaista kulttuuria, kieltä tai geeniperimää. Muualta tulleena voin tehdä sen vapaasti, mutta jos olisin suomalainen, minua pidettäisiin ehkä rasistina. Ihmiset täällä suhtautuvat äärimmäisen epäilevästi ajatukseen, että kalifornialainen voisi pitää Suomesta.

Vitsi: terapeuttini sanoi, että olen bi-polaarinen. Pitäisikö minun siis harrastaa seksiä sekä miesten että naisten kanssa lumessa?

A-P Hakanen
Koomikko Liz Miele
Koomikko Liz Miele
3. Liz Miele

Olen superamerikkalainen enkä osaa sijoittaa Suomea edes kartalle. On siis parempi säästää yleisö tietämättömyydeltäni. Puolustuksekseni voin sanoa, etten tiedä paljon mitään omankaan maani politiikasta. Kerään kuitenkin kustakin vierailemastani maasta tietoa paikan päällä, ja käytän kokemuksiani esityksessä.

4. Nigel Williams

Viljelen usein poliittista huumoria esityksissäni Belgiassa, ja toivon pystyväni tekemään sen täälläkin. Kuten muuallakin Euroopassa, pelko ja nationalismi näyttävät vahvistuvan täälläkin. Minulla on vitsi siirtolaisuudesta: ”Alunperin lajimme homo sapiens on kotoisin Afrikasta, joten sieltä tänne tulevat ihmiset eivät oikeastaan ole siirtolaisia… He ovat vain myöhässä.”

5. David Fagerudd

Tässä vitsi: Miksi suomalainen ylitti kadun? Hän näki naapurinsa tällä puolella.

A-P Hakanen
Koomikko Al Pitcher
Koomikko Al Pitcher
6. Al Pitcher

En käsittele juurikaan politiikkaa, maailmassa on surullisia uutisia muutenkin riittävästi. Asun Ruotsissa, ja olen käynyt Suomessa aiemmin muutaman kerran. Tiedän lähinnä sen, että kurkku vihanneksena ja ihmisen anatomisena osana ovat sama sana. Aion käyttää esityksessäni joitain juttuja täältä. Suomalaiset ovat huomattavasti hauskempia kuin arvaavatkaan.

7. Thiago Chaves de Oliveira Horta

Olen seurannut uutisia pakolaiskriisistä, mikä selvästikin jakaa ihmisten mielipiteitä. Olisin kiinnostuneempi tietämään, kuinka monta siirtolaista Suomi pystyy integroimaan yhteiskuntaansa kuin kuinka moni ylittää rajan. Itse pyrin välttämään politiikkaa, moni muu koomikko tekee sen paremmin. Ehkä tällä kertaa kuitenkin tungen poliittista kommentointia paremmin testattujen penisvitsieni väliin.

Perussuomalaiset on kiehtova puolue. Suurin osa tuntemistani ihmisistä rakastaa vihata sitä. Toisaalta puolueessa tuntuu vaikuttavan hyvinkin pragmaattisia poliitikkoja, ja toisaalta sieltä löytyvät kaheleimmat tapaukset. Toivon puolueen jakautuvat kahtia, jotta sen rationaalisempi osa voi osoittaa tervehenkisempää nationalismia.

Brasilialaisena minulta kysytään usein, miksi kestän kuumuutta huonommin kuin suomalaiset. Vastaan, etten olekaan viettänyt aikaani huoneessa, jonka lämpötila vastaa veden kiehumispistettä. Monesti petänkin suomalaisten odotukset: en pelaa jalkapalloa, en harrasta capoeiraa enkä kuuntele sambaa.

Koomikko pukisi Lahden Ku Klux Klanin Tom of Finland -lakanoihin
Koomikko pukisi Lahden Ku Klux Klanin Tom of Finland -lakanoihin
Jamie MacDonald on transsukupuolinen stand-up-koomikko, jolla on ajatuksia ravisteleva näkökulma suomalaiseen yhteiskuntaan. Helsingin Sanomat kävi tutustumassa MacDonaldiin kalliolaisella Comedy Idiot -klubilla, jota hän isännöi yhdessä Aatu Raitalan kanssa. toimittaja: Joonas Kuisma, kuvaus ja leikkaus: Sami Kero
8. Jamie Macdonald

Yritän lukea mahdollisimman paljon uutisia suomalaismedioista, vaikka usein toivon, etten olisi edes yrittänyt. Järjetön kieli vaatii minulta ponnisteluja, ja usein huomaan lukeneeni juttua, jossa joku oikeistolainen teini-ikäinen väittää naisilla olevan elämässään liian helppoa. Tai sitten siinä kerrotaan maidon hinnankorotuksista.

Tulee tunne, että uutiset kertovat joko ruuan hinnoista tai myötähäpeää aiheuttavista rasisteista.

Ihminen elää kuitenkin vain noin 80 vuotta tällä planeetalla. Miksi hukata aikaansa pelkäämällä esimerkiksi tummia, köyhiä tai homoja?

9. Joe Eagan

Minulla on tapanani pohtia, millainen elokuva syntyisi, jos E.T. laskeutuisikin johonkin muuhun maahan kuin Yhdysvaltoihin. Suomeen laskeutumisesta syntyisi kolmen tunnin synkkä draama metsästä ilman minkäänlaista dialogia. Lopussa suomalaismies nimeltä Teemo astuisi esiin ja sanoisi syvällä äänellä: ”Sauna-aika, E.T.!”

Paras kuulemani Suomi-vitsi on norjalaiskollegaltani Jørund Larsenilta: Enoni on suomalainen, mutta valitettavasti hän on jo juonut itsensä hengiltä. Tai kuollut luonnollisen kuoleman, kuten Suomessa sanotaan.

A-P Hakanen
Koomikko Peter Sapiano.
Koomikko Peter Sapiano.
10. Peter Sapiano

Olen asunut Suomessa jo 20 vuotta. Suurin osa materiaalistani käsittelee elämääni Suomessa ja Kanadassa. Vitsi: Kanadassa masennusta pidetään sairautena, mutta Suomessa se vaikuttaa olevan elämäntapa.

A-P Hakanen
Koomikko Paul Westlake.
Koomikko Paul Westlake.

11. Paul Westlake

Minulla on joitain vitsejä perussuomalaisista ja heidän suhtautumisestaan pakolaisiin. Suomessa on paljon, mistä tehdä pilaa, esimerkiksi sääennustukset kieli ja ihmiset.

12. Tiernan Douieb

Suomen politiikassa näyttää olevan pinnalla pakolaiskysymys, kuten Britanniassakin. Pidin pääministerinne elettä tarjota asuntoaan pakolaisille hienona eleenä, kunnes katsoin, missä Kempele sijaitsee. Siellähän täytyy olla 30 astetta pakkasta talvella. Että se siitä vieraanvaraisuudesta.

Minulla on joitain vitsejä muun muassa avantouinnista. Aion myös valottaa sitä, kuinka hyvin teillä edelleen menee Britanniaan verrattuna.

Vitsi: On ollut hieno kuulla, että tutkimuksen mukaan onnellisuus jakautui vuonna 2015 Suomessa tasaisimmin maailmassa. Vai tarkoittaako se, että kaikki ovat täällä yhtä onnettomia?

13. Petrie Art

Tavoitteeni on nostaa ihmiset hetkeksi arkipäiväisen elämänsä yläpuolelle, joten en halua masentaa heitä politiikalla. Jos siis käsittelisin esityksessäni Suomea jollain tavoin, kiinnittäisin huomiota valoisiin puoliin. Suomi on kotini ja rakastan sitä. Maa on ottanut minut hienosti vastaan, ja minusta on ärsyttävää kuulla muiden koomikoiden haukkuvan sitä. Voin rehellisesti sanoa, että synnyinmaassani Australiassa asiat ovat paljon huonommin, vaikka sitä aurinkoisena paratiisina pidetäänkin.

Oikaisu 31.10.2015 kello 10.05: Ali Jahangiri on iranilaistaustainen, ei syyrialaissyntyinen.

A-P Hakanen
Koomikko Liz Miele
Koomikko Liz Miele
Eleanor Saitta / ella@dymaxion.org
Koomikko Jamie MacDonald.
Koomikko Jamie MacDonald.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat