Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kirjaston viikon kirja Huopaaminen karnevalisoi työelämää – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Antti Leikas
Antti Leikas Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Satiiria niin työyhteisöstä kuin lapsiperheen kotioloistakin tehnyt romaani Melominen (2011) oli oululaisen Antti Leikaksen huomiota herättänyt esikoisteos. Ura jatkui jo kaksi vuotta myöhemmin. Huopaaminen heittää kaksi patentti-insinööriä tekemään kauppoja slaavilaiseen valtioon.

Leikaksen Huopaaminen on nyt HS Kirjaston viikon kirja, ja luettavissa ilmaiseksi, jos tilaajalla on painetun lehden lisäksi verkkotilaus tai HS Verkko Plus -tilaus.

”Meininki on pitkälti tuttua, koska insinöörit muistuttavat vaikkapa Mikko Rimmisen ja vanhempienkin kotimaisten veijariromaanien luuhaajia”, Jukka Koskelainen luonnehti Huopaamista arviossaan (HS 24.2. 2013).

Leikaksen kirjan jonnekin todellisen maailman tuolle puolen joutuneet insinöörit astuvat kertaheitolla pois suurten suunnitelmien maailmasta. Yhteistä kieltä ei kaupungin väen kanssa ole, mutta se ei estä heitä tutustumista kioskityttöön, Jeesukseen, korppiin ja muihin paikallisiin asukkeihin.

Huopaamisessa siirrytään siten tämän hetken ja paikan ulkopuolelle, iättömään maisemaan. Välillä puheenvuoron saa vanha mies, joka elää yhä uudestaan vanhoja aikoja. Liikutaan Jaroslav Hašekin Kunnon sotamies Šveikin maisemissa, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Ivaa irtoaa kunnolla, kun insinööriparivaljakon tekemisistä tehdään tiliä työpaikalla kotimaassa. Pomo saa luettavakseen saman kuin romaanin lukija, ja sen pohjalta pidetään tietysti palautekeskustelu ja kootaan loppuraporttia.

”Leikas kirjoittaa kekseliäästi ja vetävästi”, Koskelainen kiittää. ”Hän luo jopa hienon kuvauksen kaupungin halki virtaavasta joesta. Hän liikkuu paikoin enemmän klassikkojen kuin iskevän nykykerronnan jäljillä.”

Koskelainen mukaan romaanin huumori on ennen kaikkea sovittaa, ei purevan kitkerää: ”Sanomana voisi olla, että turha hutkiminen sikseen. Huopaaminen riittää, kun virta vie.”

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

Näin HS kirjasto toimii
Näin HS kirjasto toimii
Yksityiskohtainen video esittelee, miten HS kirjasto toimii ja miten sen kautta voi lukea kirjoja. HS Kirjasto on HS:n avaama sähkökirjapalvelu, jonka kautta voi lukea sähkökirjoja HS:n tablettisovelluksissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat