Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Louvren oppaasta kasvoi Pohjois-Afrikan oma Patti Smith

Kulttuuri
 
Jean Blondin / Reuters
Hindi Zahra esiintyi Marrakechissa toukokuussa 2011.
Hindi Zahra esiintyi Marrakechissa toukokuussa 2011. Kuva: Jean Blondin / Reuters

Marokkolais-ranskalainen laulajatar Hindi Zahra on maailmalla nyt niin kuuma nimi, että hänen tavoittamisensa ei ole aivan yksinkertaista. Laulajatar viilettää päivittäin maasta toiseen, eikä hänellä ole kovin montaa minuuttia vapaita hetkiä.

Mutta kun Hindi Zahran onnistuu lopulta perjantai-iltana sulkea itsensä brysseliläisen hotellihuoneensa rauhaan, kännykkä kourassa, käy ilmi, että kaikki vaivannäkö kannatti. Aah mikä persoona!

Haastattelu on yhtä vinkeää vuoristorataa: haastateltava nauraa, kiljahtelee, paasaa ja innostuu. Joka hetki.

”Minä olen vähän hippi. Haluan olla läsnä ja antaa parhaani juuri sillä kyseisellä hetkellä”, laulajatar perustelee.

Ilmankos Hindi Zahran keikkoja onkin ylistetty kautta maapallon. Hän totisesti on läsnä, on hän sitten konserttilavalla, Fatih Akinin elokuvassa tai suomalaistoimittajan parin minuutin pikahaastattelussa.

Sunnuntaina Hindi Zahran läsnäoloa päästään ihmettelemään Helsingissä Savoy-teatterin konsertissa.

Marokkolaissyntyistä laulajaa on verrattu moniin kuuluisiin laulajiin aina Billie Holidaysta Norah Jonesiin. Hänet on nimetty myös ”Pohjois-Afrikan Patti Smithiksi.”

Vertaukset ovat osuvia, mutta todellisuudessa Hindi Zahra on aivan oma persoonansa, jolle ei vertaista löydy. Musiikissaan hän yhdistelee niin soulia, bluesia, jazzia, aavikkobluesia, berberikulttuuria kuin vaikkapa kuubalaisrytmejä.

Tälle laulajalle kaikki tyylilajit istuvat luontevasti, ja se juuri tekee hänestä niin kiinnostavan.

Hindi Zahra kertoo, että monipuolisuuden takana on hänen perheensä. Hän syntyi Marokossa vuonna 1979 taiteelliseen sukuun, jossa sekoittuivat iloisesti monenlaiset musiikinlajit.

Äiti oli kotona, mutta keikkaili satunnaisesti kylien teattereissa laulajana ja perkussionistina. Isä oli töissä armeijassa, minkä vuoksi perhe muutti vähän väliä. Milloin asuttiin setien, milloin isovanhempien luona.

Melkein kaikki olivat muusikoita. Psykedeeliseen rockiin kallellaan olleet sedät järjestivät joka päivä autotallissaan jameja. Isovanhemmat edustivat berberikulttuuria. Täti oli häämuusikko, joka soitti perkussioita ja lauloi. Äiti taas rakasti Lähi-idän, Afrikan ja Intian kulttuureja.

Hindi Zahra itse rakastui jazziin, klassiseen ja vähän myöhemmin jopa oopperalauluun.

Kaikelle tälle monipuolisuudelle löytyy selitys myös Marokon maantieteestä, Hindi Zahra muistuttaa.

”Marokko sijaitsee monien kulttuurien keskellä. Siinä ympärillä ovat Afrikka, Välimeri, Eurooppa. Silkkitie meni siitä Intiasta Afrikkaan. Olin onnekas, että sain syntyä sellaiseen paikkaan.”

Teini-iässä Hindi Zahra jätti koulun ja muutti isänsä perässä Ranskaan.

Hän tiesi jo varhaisessa vaiheessa haluavansa muusikoksi. Niinpä ansiotyöksi ei kelvannut mikä tahansa toimistotyö, vaan Hindi Zahra yritti etsiä itselleen nimenomaan työtä, joka olisi yhteydessä taiteisiin.

Kävi tuuri: 18-vuotiaana hän pääsi oppaaksi Louvren taidemuseoon. Työ oli ihanteellinen taiteilijasielulle, joka sattuu olemaan vieläpä kaiken muun ohella taidemaalari.

Omia kappaleita jo 13-vuotiaasta asti tehnyt lahjakas laulaja-lauluntekijä olisi saanut helpostikin levytyssopimuksen. Sen sijaan hän päätti rakentaa muusikonuraansa ”old school” -keinolla, perinteisin menetelmin.

”Soitin baareissa ja eri muusikoiden kanssa. Jakelin demojani. En halunnut tehdä sopimusta yhdenkään yhtiön kanssa, sillä minulle oli tärkeintä työ lavalla. Ennen kuin levy-yhtiöt saisivat minun musiikkiani, minulle oli tärkeämpää hankkia yleisö, joka pitää musiikistani. Vasta sitten vastaisin yhtiöille kyllä.”

Suunnitelma toimi täydellisesti. Kun maineikas jazzlevymerkki Blue Note Records julkaisi Hindi Zahran ensilevyn Handmade vuonna 2010, se upposi valmiiksi lämmiteltyyn kuulijakuntaan kuin veitsi sulavoihin.

Tästä alkoi jopa kolme vuotta kestänyt kiertolaiselämä ympäri maailmaa. Se sopi Hindi Zahralle mainiosti.

Hänellä on kodit sekä Pariisissa että Marrakechissa, mutta kumpaankaan hän ei erityisemmin ikävöi.

”Ei ei ei ei! En ole nainen, joka ikävöi. Rakastan olla mustalainen. Kasvoin sellaiseksi”, laulajatar huudahtaa (ja huudahtaakin niin, että korvaan sattuu).

Vuosien kiertolaiselämän jälkeen Hindi Zahra muutti takaisin Marokkoon. Hän vuokrasi valtavan riadin, perinteisen marokkolaisen talon, jonka katottomassa keskipisteessä aukeaa puutarha ja tähtitaivas.

Sinne upean akustiikan keskelle Hindi Zahra sulkeutui tekemään musiikkia uudelle levylleen.

Lähtöpisteenä olivat vain ääni ja perkussiot. Siinä on kaiken musiikin ydin, Hindi Zahra sanoo.

”Niin se on kaikkialla. Juuri tämä on meille kaikille yhteistä, ja se yhteinen meidän on syytä nykyään tietää. Menetpä sitten Siperiaan shamaanien luokse tai Napoliin, niin aina siellä ovat ne kaksi samaa asiaa: ihmisääni ja rytmi. Afrikasta ei tarvitse edes puhua, me kaikki tiedämme, mikä siellä on ydin.”

Lyömäsoittimiin Hindi Zahra tuntee vetoa myös omien juuriensa vuoksi. Hänen oma äitinsä oli lyömäsoittaja, kuten Marokossa naiset perinteisestikin.

”Lyömäsoittimet ovat minun pakkomielteeni”, hän sanoo ja alkaa luetella lisää esimerkkejä.

Seuraa lyhyt esitelmä italialaisesta tarantella-kulttuurista, Norjan shamanistisesta lyömäsoitinkulttuurista, Ranskan trubaduureista, jotka kertovat tarinoitaan tamburiinien kanssa. Kaikille niille ovat yhteistä ääni ja lyömämäsoitin.

Tänä vuonna ilmestyneen Homeland-levyn syntyprosessissa oli mukana lyömäsoittimia ympäri maapallon. Hindi Zahran työtoveri kantoi tämän riadiin härpäkkeitä aina Intiaa, Irania, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

”Se oli kuin leikkikenttä. Sanoin esimerkiksi, että soitetaan marokkolaisia rytmejä intialaisilla soittimilla, ja sitten soitettiin”, laulajatar intoilee.

Yhtäkkiä hän alkaa demonstroida, kuinka homma toimii. Puhelimesta alkaa kuulua kuubalaista rytmiä – ”’kong-ko-kong-ko-kong-ko-kong” – ja seuraavaksi laulaja esittelee rytmin päälle kuin itsestään syntyneen suloisen melodialinjan. ”Tähän äänitin sitten vielä kitarat”, hän lisää.

Näin syntyi kakkoslevy Homeland, joka lennättää Hindi Zahraa taas päivittäin maasta seuraavaan. Ennen Helsinkiin tuloaan hän konsertoi lauantaina Norjassa. Perjantaina oltiin Brysselissä ja torstaina Roomassa.

Matkustelussa on Hindi Zahran kaltaiselle nomadille ja innostujalle paljon hyviä puolia. Aina kun laulaja menee uuteen maahan, hän esimerkiksi selvittää, millainen on juuri kyseisen maan musiikkiperinne.

”Ehdottomasti, ehdottomasti! Se on minun kohtaloni. Koska muutin lapsena paikasta toiseen, minun piti sopeutua uuteen ja olla aina utelias kaikkea uutta kohtaan. Piti oppia, ettei sovi pysyä omassa kuplassaan.”

Suomeen Hindi Zahra tulee nyt ensi kertaa. Kysymykseen, tietääkö hän maastamme jo valmiiksi jotain, hän vastaa ensin spontaanilla, kimeällä kiljaisulla.

”En! Ainoa mitä tiedän, on se, että teidän kielenne alkuperää ei tiedetä. Teillä on tosi kiinnostava kieli!” Hindi Zahra intoilee.

Itse hän puhuu espanjaa, arabiaa, marokonarabiaa, berberikieltä ja englantia. Seuraavaksi hän aikoo oppia italiaa.

Jatkuvasti reissaavaa ja joka paikasta itseensä vaikutteita imevä muusikko rakastaa nimenomaan tätä: kulttuurien kirjoa. Kun häneltä kysyy, mikä kulttuuri on hänen identiteettinsä, hän intoutuu taas uusille kierroksille.

”Haa, tämä on kiinnostavaa! Toisaalta kysymys identiteetistä oikein ärsyttää minua. Olen toki marokkolainen, sillä passini on Marokon ja olen syntynyt siellä. On vaikea olla ranskalainen, sillä ollakseen eurooppalainen pitäisi näyttää eurooppalaiselta jotta sinut otettaisiin mukaan jengiin.”

Mutta tosiasiassa Hindi Zahra sanoo olevansa ihan kaikkea, ja niin olemme me muutkin hänen sukupolvensa edustajat.

”Meihin on vaikuttanut amerikkalainen, eurooppalainen, afrikkalainen kulttuuri. Me olemme multikulttuurisia, ja se on tulevaisuus. Ja silti kaikki taistelevat sitä vastaan! Haha!” laulajatar nauraa röhöttää.

”Ihmiset eivät halua olla universaaleja. Mutta minäpä kerron: me ollaan samassa maailmassa.”

Juuri tätä, yhtä isoa yhteistä maapalloa, Hindi Zahra haluaa teroittaa ihmisille. Hän sanoo olevansa onnellinen siitä, että on nimenomaan muusikko. Kuinka tehokasta onkaan rakentaa siltoja kansojen välille juuri musiikin avulla. Useiden eri kielien ja useiden eri musiikkikulttuurien avulla.

Musiikki on yksi suuri matka, Hindi Zahra sanoo.

”Miettikää, jos olisi vain yksi kulttuuri. Oh my god, kuinka surullista se olisi!”

Hindi Zahra bändeineen Savoy-teatterissa sunnuntaina 1.11. klo 19.

Jean Blondin / Reuters
Hindi Zahra esiintyi Marrakechissa toukokuussa 2011.
Hindi Zahra esiintyi Marrakechissa toukokuussa 2011.
Pascal Rossignol / Reuters
Hindi Zahra esiintyi Ranskan Lillessä helmikuussa 2011.
Hindi Zahra esiintyi Ranskan Lillessä helmikuussa 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat