Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibeliuksen kuvasta poistettu sisar – häpesikö säveltäjämestari mielisairasta siskoaan?

Kulttuuri
 
Hämeenlinnan historiallinen museo
Alkuperäisessä kuvassa Linda vasemmalla. Retusoidussa kuvassa jäljellä on enää Maria Charlotta Sibelius ja Janne eli Jean.
Alkuperäisessä kuvassa Linda vasemmalla. Retusoidussa kuvassa jäljellä on enää Maria Charlotta Sibelius ja Janne eli Jean. Kuva: Hämeenlinnan historiallinen museo

Pari vuotta sitten teatteriohjaaja Helena Hasselblatt tutki Nikkilän mielisairaalaan historiaa internetissä ja törmäsi merkilliseen kuvapariin.

Toisessa oli kuuluisa kuva Maria Charlotta Sibeliuksesta lastensa Jannen (Jean) ja Lindan kanssa. Viereisestä kuvasta söpö pikkutyttö oli retusoitu jäljettömiin.

”Kylmät väreet kulkivat ihollani, ja karvat nousivat pystyyn”, Hasselblatt muistelee. ”Aloin miettiä, miksi hänet on pyyhitty pois säveltäjän elämästä.”

”Sitten ajattelin, että tässä on tarina kerrottavaksi.”

Porvoon seudulla vaikuttavaa Itä-Uudenmaan teatteria johtava Hasselblatt tilasi aiheesta näytelmän, jota on esitetty Svenska Teaternissa tällä viikolla viimeisen kerran.

Myöhemmin Den Älskanden voi nähdä vielä ainakin Taidetehtaalla Porvoossa, kenties muuallakin.

”Mielestäni kiinnostavaa oli, miksi nämä veljekset menestyivät, mutta sisar jäi unohduksiin”, Hasselblatt sanoo. ”Se oli kysymysmerkki, jonka halusin selvittää.”

Hämeenlinnan historiallinen museo
Linda Sibelius
Linda Sibelius

Kiehtova tuntemattoman Sibeliuksen tarina onkin. Linda oli Sibeliusten kolmesta sisaruksesta vanhin, kaksi vuotta Jannea ja kuusi vuotta Christiania vanhempi. Veljiensä tavoin hän oli musiikillisesti lahjakas ja soitti lapsena usein yhdessä heidän kanssaan. Jälkeensä jättämien muistelmaluonnosten mukaan hän myös nautti soittamisesta.

”Muistan kuinka mukavaa oli soittaa Jannen, äidin ja Kittin kanssa Ave Mariaa. Meillä oli piano, sitten saimme harmonin, ja myöhemmin Axel toi meille pianinon”, Linda kirjoittaa, tarkoittaen Kittillä Christian-veljeään.

Yhteinen musiikkiharrastus jatkui nuoruusikään saakka. Yhteisissä harjoituksissa Linda soitti usein pianoa, Janne viulua ja Christian selloa.

Jean Sibelius noin vuonna 1890.
Jean Sibelius noin vuonna 1890.

Tämän jälkeenkin meni vielä pitkään hyvin. Ave Mariasta pitäminen oli kenties enteellistä, sillä aikuisikään mennessä Lindasta oli varttunut syvästi uskonnollinen nuori nainen, joka halusi vetäytyä syrjään maailmasta mutta piti yhä äidillisen hellästi huolta veljistään.

Tilanne huononi 1800-luvun viimeisinä vuosina. Linda oli valmistunut menestyksellisesti opettajaksi ja opetti matematiikkaa muun muassa Tampereella. Hän kuitenkin koki syvän pettymyksen tuottaneen rakkaussuhteen, minkä lisäksi äidin kuolema vaikutti häneen voimakkaasti.

Perheen isä oli kuollut lavantautiin jo tytön ollessa viisivuotias.

Samaan aikaan veljekset menestyivät kumpikin tahoillaan, toinen nousevana säveltäjänä, toinen arvostettuna psykiatrina. Linda puolestaan etsi omaa tietään ja lähti muun muassa lähetyssaarnaajaksi Tunisiaan.

Matka epäonnistui surkeasti.

Myöhemmin Jean sai todistaa sisarensa ensimmäistä vakavaa mielenterveyskohtausta ja hälytti Christianin apuun. Tuolloin säveltäjällä itsellään oli vakavia vaikeuksia alkoholin kanssa. Sisaren tukeminen jäikin vahvasti Christianin vastuulle. Tämä oli luontevaa, sillä tämä oli psykiatrian suomalainen uudistajahahmo ja Lapinlahden sairaalan ylilääkäri vuodesta 1904.

Maanis-depressiiviseksi diagnosoitu Linda päätyi hoidettavaksi Lapinlahteen ja Pitkäniemeen, josta hänet myöhemmin siirrettiin Nikkilän mielisairaalaan.

Molemmat veljekset vierailivat sairaalassa hänen luonaan, Jean tosin harvemmin. Railakasta elämää viettänyt säveltäjä oli ajoittain huolissaan myös omasta mielenterveydestään.

”Näen hänen kohtalossaan omani”, hänen kerrotaan todenneen erään sairaalavierailun jälkeen.

Hasselblatt kuitenkin uskoo molempien veljien välittäneen siskostaan.

”Minusta vaikuttaa, että heidän välillään oli aidosti lämmin suhde. Jean esimerkiksi lähetti hänelle nuotteja sairaalaan soitettavaksi. He olivat myös aktiivisessa kirjeenvaihdossa keskenään.”

Entä sitten se järkyttävä retusoitu kuva? Eikö se todista häpeästä mielenterveysongelmaista sisarta kohtaan?

”Ei välttämättä”, sanoo Sibeliuksen synnyinkodin opas ja museoavustaja Erkki Seppälä.

”Se riippuu tietysti siitä, kuka retusoinnin on tehnyt.”

Seppälä myöntää, ettei ole koskaan aikaisemmin nähnyt kyseistä kuvaa. Sen sijaan hän tietää toisen sisaruskuvan, josta on retusoitu Lindan lisäksi myös Christian.

”Siinä on kuitenkin haluttu luoda vain yksittäispotretti Jeanista”, hän sanoo. ”Ei siinä ole ollut häpeästä kysymys.”

Myös teatteriohjaaja Hasselblatt sanoo pitävänsä veljeksiä syyttöminä. Hän muistelee kuulleensa retusoijien olleen kuvan julkaisseen lehden toimituksessa.

”Luulen, että mielisairaus on ollut niin häpeällistä siihen aikaan, että häntä ei ole sen takia haluttu esittää näiden menestyneiden veljien rinnalla.”

Hasselblatt muistelee asiaa käsitellyn Yle Svenskan radiodokumentissa Detta beträffande frk Linda Sibelius, joka perustuu Sibelius-tutkija Gitta Henningin aineistoon.

Soitto dokumentintekijöille siis.

”Kyllä lehden toimitus on sen retusoinut”, vahvistaa dokumentin ohjaaja Charlotte Airas.

Dokumentin mukaan kuva liittyy juttuun, joka julkaistiin Sibeliuksen 50-vuotisjuhlallisuuksien aikaan. Jostain syystä tekijät halusivat häivyttää tuolloin jo huonokuntoisen Lindan lapsuudenkuvasta olemattomiin.

Jäljelle jäivät äiti ja päivänsankari.

Mutta veljekset ovat siis syyttömiä?

”No, kyllä he lähettivät siskolleen kirjeen, jossa toivoivat, että tämä ei osallistuisi niihin 50-vuotisjuhliin”, Airas sanoo.

”Kai joku siskon saama kohtaus olisi ollut liian kiusallinen.”

Linda Sibelius kuoli Nikkilän mielisairaalassa vuonna 1932. Samaan aikaan Jean-veli kirjoitti kahdeksatta sinfoniaansa.

Lähteet: Vesa Sirén: Aina poltti sikaria – Jean Sibelius aikalaisten silmin (Otava 2000), ainola.fi, sibelius.fi

Oikaisu kello 16.55: Pääkuvan kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että Linda olisi oikealla puolella. Hän on kuvassa vasemmanpuoleinen lapsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat