Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden luontokuvan voitti manipuloitu kuva – joulukuussa päätetään, mitä kuville saa tehdä

Kulttuuri
 
Markku Niskanen
Antti Leinonen
Vuoden Luontokuva 2015 ”Äiti oota.”
Vuoden Luontokuva 2015 ”Äiti oota.” Kuva: Antti Leinonen

Vuoden luontokuvaksi valittiin pari viikkoa sitten Antti Leinosen ottama siluettikuva Äiti oota. Kuvassa hirvenvasa kulkee emänsä jäljessä kesäyön taivasta vasten. Leinosen haastatteluissa kävi pian ilmi, että kuva on otettu vuonna 2013 ja Leinonen on kääntänyt alkuperäisen kuvansa peilikuvaksi.

Kumpikin asia herätti kummastusta kommenttipalstoilla ja valokuvapiireissä.

Lähes kaikissa luontokuvakilpailuissa haetaan elämyksellistä, pysäyttävää kuvaa kesyttämättömästä luonnosta. Niissä halutaan pitää kiinni aitoudesta eli siitä, että kuvissa esiintyvät asiat ovat oikeasti tapahtuneet. Siksi useimpien kilpailusääntöjen mukaan kuvat eivät saa olla lavastettuja tai manipuloituja. Silti joskus kilpailuihin on osallistuttu jopa kuvilla täytetyistä eläimistä.

Upean kuvan saaminen villieläimistä vaikkapa Suomen luonnossa ei ole helppoa, ellei siihen valmistaudu hyvin. On tavallista, että luontokuvaajat keräävät hyväksi katsomansa paikan lähelle eläinraatoja houkutellakseen petoja ruokailemaan – ja tulemaan kuvatuiksi.

Antti Leinosen kuvan takana on pitkäjänteinen työ. Leinonen oli retkillään huomannut kuvaukseen hyvin sopivan mäkisen hakkuuaukon. Hän on kertonut, että hänelle syntyi mielikuva hirvisonnista taivasta vasten.

Leinonen oli jopa ostanut metsähallitukselta luvan kaataa paikalta puita jotta näkymä olisi puhdas. Sellainen, jonka hän tarvitsi mielikuvansa toteuttamiseen – täydellisen kuvan ottamiseen.

Sitten hän vei paikalle nuolukiven, suolakimpaleen, joka houkuttelee paikalle hirviä.

Leinonen kuvasi tällä paikalla yhden kesän. Seuraavana kesänä ensimmäisellä kuvauskerralla aamuyönä taivas oli upean keltainen, ja hirvet tulivat nuolukivelle. Kaikki oli täydellistä, paitsi että hirvet kävelivät vasemmalle. Hän päätti kääntää kuvan peilikuvaksi, jotta hän sai liikkeen näyttämään joustavammalta. Hän haki klassista kauneutta.

Äiti oota -kuvan syntyminen ei siis todellakaan ole ollut sattumaa, vaan luonnon tuntevan taiteilijan teos, jota toteuttaessaan hän on muokannut ympäristön hakemaansa kuvaan sopivaksi.

Ovatko nuo kuvat sitten totta? Kyllä, hirviemo ja sen vasa kulkivat tuolla aukealla kyseisenä yönä, kun Leinonen oli kuvaa ottamassa. Eläimet ovat kyllä luonnollisessa ympäristössään, mutta valokuvaaja on houkutellut ne haluamalleen kuvauspaikalle vähän samalla tavalla kuin vaikkapa hääkuvaaja pyytää ihmisiä haluamaansa kuvauspaikkaan joen rannalle.

Leinonen päätyi siis kääntämään kuvan niin, että hirvien kulkusuunta muuttui vasemmalta oikealle. Meidän mielissämme eteenpäin kulkemista paremmin kuvaavaksi.

Näin pelkistetyssä kuvassa muutos vaikuttaa pieneltä, mutta luontokuvakilpailun säännöt kieltävät kaikenlaisen manipuloinnin. Luontokuvaajat eivät taas koe, että kuvan kääntäminen peilikuvaksi olisi kuvan manipulointia. Se on ollut sallittua Vuoden Luontokuva -kilpailussa ennenkin.

Erityisesti lehtikuvaan perehtynyt visuaalisen viestinnän asiantuntija Hannu Vanhanen sanoo, että kuvan kääntäminen peilikuvaksi on merkittävä muutos, jonka perustana on estetiikka ja länsimaisen lukusuunnan korostaminen. Vanhasen mukaan lehti- ja luontokuvat ovat viimeisiä dokumenttikuvan saarekkeita, joiden kuvanottohetkellä ja käsittelemättömyydellä on merkitystä.

Suomen Luonnonvalokuvaajien järjestösihteeri Timo Saarinen taas sanoi Aamulehden haastattelussa, että kuvan kääntäminen ei ole manipulointia. Kuvasta ei ole poistettu mitään, eikä siihen ole lisätty mitään.

Luonnonvalokuvaajat päättävät joulukuussa ensi vuoden kilpailun säännöistä. Heillä on edessään pohdinta siitä, pitäisikö sääntöjä löysätä tai tiukentaa. Tai pitäisikö kilpailun sääntöjä manipulaation osalta tulkita tiukemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat