Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junnu Vainion kuolemasta 25 vuotta – testaa, erotatko mestarin riimit väärennöksistä

Kulttuuri
 
Teppo Lipasti / Lehtikuva
Junnu Vainio kuvattuna vuonna 1971.
Junnu Vainio kuvattuna vuonna 1971. Kuva: Teppo Lipasti / Lehtikuva

Juha ”Watt” Vainion kuolemasta on kulunut 25 vuotta.

Junnunakin tunnettu Vainio kuului suomalaisen iskelmämusiikin suosituimpiin sanoittajiin erityisesti kansan ääntä tulkitsevien kappaleidensa ansiosta. Alkuaikoina yhtenäiskulttuurin otolliseen maaperään uppoavat menestyslaulut olivat rempseitä irrotteluja, mutta vuosien varrella kappaleet muuttuivat huumoriltaan hienovaraisemmiksi.

Aina hän kuitenkin kykeni heijastelemaan tavallisen kansan tuntemuksia.

Nykyisinkin hän todennäköisesti löytäisi aiheensa – ja kuulijakuntansa – siitä kansanosasta, joka ei Helsingin herrojen metkuille lämpene.

Yhtä varmaa on, että hän tekisi muutaman rasistisimmille populisteille irvailevan laulun.

Monenlaisia tarinoita Vainon tuotantoon mahtuukin, sillä kaikkiaan hän jätti jälkeensä noin 2400 sävellystä tai sanoitusta. Sanataiteilijan työ lieneekin jollain tavalla koskettanut lähes jokaista suomalaista.

Kappaleissa oli useimmiten jotain henkilökohtaista mukana.

”Junnu oli mestari rakentamaan pieniä tarinoita, joissa käsiteltiin isoja juttuja”, sanoittajakollega Jukka Virtanen tiivisti Kalevan haastattelussa viisi vuotta sitten.

Esimerkeiksi Virtasen mainitsemista ”pienistä suurista tarinoista” käynevät vaikkapa Albatrossi ja Kotkan poikii ilman siipii.

Vainion riimittelytaitoa ovat ihastelleet paitsi aikalaiset, myös nuoremmat sukupolvet.

"Juice ja Junnu Vainio ovat mun idoleitani, niiltä olen oppinut sekä sen, että mistä tahansa voi kirjoittaa, että hyvien riimien tärkeyden." totesi Haloo Helsinki -yhtyeen Elli Haloo Imagessa vuonna 2014.

Nyt pääset testaamaan kykyäsi tunnistaa Vainion kuolemattomat tekstit. Seuraavassa testissä on kappaleenpätkiä, joista vain yksi on oikea, kaksi muuta köpelöitä jäljitelmiä.Erotatko siis aidon Junnun väärennöksestä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat