Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmankarttoja, Marimekkoa ja piikoja – Tieto-Finlandiassa kisaa rikas aihekirjo

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Marjo Nurminen kirjoitti puolisonsa Juha Nurmisen päätoimittaman teoksen Maailma piirtyy kartalle.
Marjo Nurminen kirjoitti puolisonsa Juha Nurmisen päätoimittaman teoksen Maailma piirtyy kartalle. Kuva: Rio Gandara / HS

Yhtään suurten yleiskustantamoiden julkaisemaa teosta ei päässyt mukaan, kun Tieto-Finlandian raati julkisti kuusi ehdokasta maanantaiaamuna. Sivuun jäivät myös kaikki elämäkerrat, tietokirjallisuuden huomioarvon ja myynnin perinteinen ykköslaji.

Näin kävi ensimmäisen kerran vuodesta 1989 lähtien jaetun palkinnon historiassa.

”Emme ottaneet huomioon kirjan aihepiiriä, tekijää tai kustantajaa”, esiraadin puheenjohtaja, viestintäasiantuntija Heikki Hakala totesi puheessaan. ”Emme ajatelleet mitään valittavien kirjojen keskinäistä tasapainoa.”

Hakala tähdentää, että kustantajista koostuvan Suomen kirjasäätiön asettama sääntö on yksiselitteinen ja hyvä: raadin tehtävänä on seuloa esiin kuusi mielestään parasta tietokirjaa. Erilaisia taustamuuttujia, joiden määrä on loputon, ei pidä ottaa huomioon.

Into Kustannus
Marimekko – Suuria kuvioita -kirjan (Into Kustannus) kirjoittajat Annina Vainio (takana vasemmalta), Esa Koivuranta, Tuija Sorjanen. Edessä vasemmalta Kati Pehkonen, Nina Karlsson ja Otto Ponto.
Marimekko – Suuria kuvioita -kirjan (Into Kustannus) kirjoittajat Annina Vainio (takana vasemmalta), Esa Koivuranta, Tuija Sorjanen. Edessä vasemmalta Kati Pehkonen, Nina Karlsson ja Otto Ponto.

Valituksi tulivat Sari Katajala-Peltomaan, Christian Krötzlin ja Marjo Meriluoto-Jaakkolan toimittama Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla (SKS), Esa Koivurannan, Kati Pehkosen, Tuija Sorjasen ja Annina Vainion Marimekko. Suuria kuvioita (Into), Tiina Miettisen Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600–1700-luvuilla (Atena), Marjo T. Nurmisen Maailma piirtyy kartalle. Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen Säätiö), Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli (Atena) sekä Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin? (SKS).

Hakalan lisäksi raatiin kuuluivat toimittajat Leeni Peltonen ja Maria Pettersson.

Kaikkiaan raati sai eteensä pitkälti kolmatta sataa teosta.

”Aika monen kirjan kohdalla parempi lopputulos olisi saavutettu, mikäli kirjan rakenteeseen olisi kiinnitetty enemmän huomiota”, Heikki Hakala luonnehtii.

Hänen näkemyksensä mukaan tekijän intohimo kohdistuu asiasisältöön, ja vähemmälle huomiolle jää esitystapa – joka onkin vanhastaan ollut kustannustoimittajan työsarkaa.

”Onko niin, että ajan ankaruus näkyy myös siinä, että kustannustoimittajan panosta ei aina ole riittävästi käytössä”, Hakala tuumii.

Hän uskoo, että kustantajat saisivat toimitustyöstä koituvat kustannukset takaisin myynnin kasvuna, sillä huolellinen tulos parantaa kiinnostavuutta ja luettavuutta.

Voittajan julistaa toimittaja Arto Nyberg 26. marraskuuta. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Kaksi nimikettä ehdokaslistalle saivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Atena. Sen sijaan muun muassa Otava, WSOY, Tammi, Gummerus ja Siltala eivät yhtään.

Tietokirjallisuuden tuoreimman myyntilistan kärjessä ovat jalkapalloilija Jari Litmasen ja jääkiekkoilija Jarkko Ruudun elämäkerrat.

Niiden jälkeen eniten syyskuun aikana myi peräti viisi aikuisten värityskirjaa. Kyseinen laji luokitellaan jostain syystä Suomessa tietokirjallisuuteen.

Myös Isin ja tyttöjen lettikirja menestyy nyt hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat