Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteella rikastuu Suomessa harva: Leif Segerstam, Jari Tervo, Vesa-Matti Loiri ja Cheek kärkinimiä

Kulttuuri
 
Jari Tervo, Vesa-Matti Loiri ja Jare ”Cheek” Tiihonen ovat kultuurin tulokärkeä.
Jari Tervo, Vesa-Matti Loiri ja Jare ”Cheek” Tiihonen ovat kultuurin tulokärkeä.

Tänään maanantaina julkaistut suomalaisten verotiedot paljastavat taas, että harva todella rikastuu Suomessa taiteen tai viihteen tekemisellä.

Kulttuurialan huippunimet voivat vain haaveilla sellaisesta miljoonaluokan ansio- tai pääomatulotasosta, jolla Suomessa päästään verotietolistan kärkeen. Ulkomailla suurimmat pop-tähdet ovat tulokärkeä, meillä suurimpienkin artistien ansiot ovat kovatuloisten listalla vaatimattomia.

Taiteilijoista kovatuloisimpina on perinteisesti pidetty kapellimestareita, suosituimpia kirjailijoita ja koko kansan viihdetaiteilijoita.

Kirjailijoista esimerkiksi Jari Tervo tienasi viime vuonna noin 237 264 euroa, muun muassa Ella-kirjoista ja -elokuvista tuttu Timo Parvela noin 191 115 euroa. Kjell Westön ansiot olivat noin 173 618 euroa.

Tuloillaan kirjailijoiden kärkeä edustava Tervo on tulolistalla vasta sijalla 6 823, siis kaukana kärjestä.

Esiintyvän taiteen puolella Vesa-Matti Loiri tienasi noin 258 593 euroa, Paula Koivuniemi noin 243 694 euroa. Stadionin viime vuonna kaksi kertaa täyteen myyneen Cheekin eli Jare Tiihosen tulot olivat viime vuonna yhteensä 243 584 euroa.

Ilta-Sanomat nosti verovertailuissaan esiin Vain elämää -sarjan tämänhetkisen tuotantokauden muusikot. Heistä vain Anssi Kela ja VilleGalle tienasivat yli 100 000 euroa, ensi vuonna tilanne saattaa olla toinen.

Korkeakulttuurin piiristä erottuvat kapellimestarit, joiden ansiot ovat menestyvien pop-tähtien tasolla.

Kapellimestareista kärkipaikan otti jälleen ylivoimaisesti Leif Segerstam. Hänen verotettavat tulonsa ylittävät samalla kaikkien muidenkin taiteilijoiden tulot.: Segerstamin ansio- ja pääomatulot olivat viime vuonna 390 147 euroa.

BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo tienasi viime vuonna runsaat 187 000 euroa. Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu taasen tienasi viime vuonna 167 163 euroa, Helsingin kaupunginorkesterin John Storgårds noin 180 220 euroa ja Jukka-Pekka Saraste noin 160 777 euroa. Tampere Filharmoniassa työskentelevä Santtu-Matias Rouvalikin ylsi yli 150 000 euron ansioihin. Esa-Pekka Salonen asuu Los Angelesissa.

Taiteilijoiden tulojen vertailua vaikeuttaa se, että harva heistä tekee perinteistä palkkatyötä.

Osa tekee työtään yrityksen kautta. Työ on epäsäännöllistä ja tulot saattavat siksi vaihdella suuresti. Esimerkiksi viime vuoden Finlandia-voittaja Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -romaanin menestys myyntilistoilla näkynee vasta tämän vuoden verotiedoissa. Voittaja valitaan aina loppuvuodesta.

Moni harhautuu ajattelemaan, että mediassa tiuhaan esiintyvä, tai nimekkäänä pidetty artisti on myös varakas artisti. Tämä ei useimmiten pidä paikkaansa. Kuvataiteilijoista nimekkäimmät ja arvostetut, kuten esimerkiksi Eija-Liisa Ahtila, Jani Leinonen ja Heikki Marila eivät pääse lähelle hyvätuloisinta kärkeä. Mediahuomio ei mitenkään automaattisesti näy teosmyynnissä.

Valtakunnan nimekkäimpien taiteilijoiden tulot ovat toki moneen tavalliseen palkansaajaan verrattuna mukavat. Hyvätuloisimpiin suomalaisiin verrattuna heidän ansionsa ovat kuitenkin varsin vaatimattomat.

Taiteilijat ovat yhä usein erittäin pienituloisia.

Oikaisu 2.11. klo 16.15: Artikkeliin lisätty Leif Segerstamin, Sakari Oramon ja Santtu-Matias Rouvalin tiedot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat