Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Median vahtikoira saa uuden vetäjän: ”Tämä on hurja aika aloittaa tehtävässä”

Kulttuuri
 
Saako sananvapauden nimissä valehdella?
Saako sananvapauden nimissä valehdella?
Sananvapaus takaa kaikkien mielipiteiden kuulluksi tulemisen, mutta saako sananvapauden nimissä valehdella? Entä onko sananvapaus uhattuna Suomessa? Vastaajana Elina Grundström, joka valittiin juuri Julkisen sanan neuvoston uudeksi puheenjohtajaksi. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus: Rio Gandara HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Julkisen sanan neuvoston (JSN) uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Elina Grundström. 52-vuotias Grundström on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Tammikuun alussa aloittava Grundström seuraa tehtävässä Risto Uimosta, joka on johtanut Julkisen sanan neuvostoa vuodesta 2010. Uimonen hoiti tehtävää kaksi kautta.

Seuraavan puheenjohtajan toimikausi on pidentynyt kolmesta neljään vuoteen. Sama henkilö voi toimia puheenjohtajana korkeintaan kaksi kautta.

Elina Grundström on toiminut aiemmin Vihreän Langan ja Ylioppilaslehden päätoimittajana sekä Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina. Hän on julkaissut useita tietokirjoja, pari vuotta sitten esimerkiksi teoksen Musta orkidea, jossa Grundström selvitti, mistä halvat orkideat tulevat.

Hänet tunnetaan myös kantaaottavana kolumnistina, yhtenä erityisalanaan sananvapausasiat. Media-alaa Grundström on seurannut myös Markkinointi&Mainonta-lehdessä.

Puheenjohtaja valittiin JSN:n historiassa ensimmäistä kertaa avoimella haulla. Hakemuksia tuli kaikkiaan 18.

Uuden puheenjohtajan valitsivat valintalautakunnan puheenjohtaja Arto Nieminen, Jukka Holmberg Sanomalehtien Liitosta, Mikko Hoikka Aikakausmediasta ja Atte Jääskeläinen Yleisradiosta.

Edeltäjistään Elina Grundströmin erottaa se, että hän saa olla nyt JSN:n ensimmäinen kokopäiväinen puheenjohtaja.

Lisääntyneen ajan myötä hän aikoo ottaa nyt aiempaa näkyvämmin esiin sen, mitä on ”oikea ja aito journalismi suhteessa kaikenlaiseen muuhun viestintään”.

Sitä ”kaikenlaista muuta” viestintää kun on parhaillaan liikkeellä, enemmän kuin koskaan, sanoo Grundström

”Tämä on hurja aika alkaa JSN:n puheenjohtajaksi, sillä koskaan suomalaiseen journalismiin ja sananvapauteen ei ole kohdistunut niin paljon uhkia kuin nyt. Niitä tulee aika monelta rintamalta.”

Grundströmin mukaan JSN on kansainvälisestikin ainutlaatuinen elin, sillä siinä koko ala on mukana määrittelemässä, mitä on hyvä journalismi. Se on hänen mukaansa hyvin tärkeä instituutio, jota ilman Suomessa tuskin olisi kansainvälisissä vertailuissa esiin tullutta, maailman suurinta sananvapautta.

Seuraavana JSN:n tehtävänä on uuden puheenjohtajan mukaan määritellä uudelleen journalismin raja muihin asioihin, esimerkiksi valeuutissivustoihin sekä uudentyyppisen sisältömarkkinointiin.

”Ja siihen päälle tulee vielä kaupallisen median kustannuskriisi. Nämä ovat ne kolme kaikkein huolestuttavinta kehitystä tällä hetkellä”, Grundström sanoo.

Elina Grundström tunnustaa, ettei hän ole ollut aina samaa mieltä Risto Uimosen kanssa kaikista tämän henkilökohtaisista mielipiteistä. Tästä huolimatta tuleva puheenjohtaja on ollut hyvin tyytyväinen itse neuvoston työhön Uimosen aikana.

”Neuvoston profiili, uskottavuus ja tunnettuus ovat kohonneet hurjasti. Päätöslinja on ollut johdonmukainen ja tiukkakin.”

Vaikka suomalainen sananvapaus onkin nyt uhattuna, Grundström katsoo, että JSN pystyy suojelemaan sitä tekemällä perustyönsä hyvin.

”Se onnistuu perustelemalla päätökset ja viestimällä voimakkaasti, mitä eroa on aidolla lähdekriittisellä ja faktatarkistetulla journalismilla suhteessa kaikkeen muuhun viestintään, mitä tässä nyt pyörii.”

Valeuutissivustojen materiaali ei voi tulla JSN:n käsittelyyn, sillä ne eivät noudata JSN:n ohjeita. Grundströmin mukaan tällaisetkin sivustot on silti mahdollista saada kuriin:

”Pitää vain lisätä tietoutta siitä, mitä on aito, Journalistin ohjeita noudattava journalismi. Olisi tärkeää, että ihmiset ymmärtäisivät tämän: kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta kenelläkään ei ole oikeutta omiin faktoihinsa.”

Grundström korostaa erityisesti juuri mielipiteiden ja faktojen erottamista toisistaan. Hänen mukaansa esimerkiksi vastamedian käsite on harhaanjohtava. Siinä ajatellaan, että journalismi olisi ikään kuin yksi mielipide muiden joukossa, jolle vastamedia tarjoaa vastakkaisen mielipiteen.

”Sehän ei pidä paikkaansa. Uudet feikkisivustot esittävät olevansa journalismia, mutta ne eivät kerta kaikkiaan ole sitä. Niitä ei ole tehty journalistin ohjeiden mukaisesti.”

Oikaisu 2.11. klo 15.53: JSN:n puheenjohtajan toimikausi on nyt pidentynyt kolmesta neljään vuoteen, ei lyhentynyt.

Kalle Kervinen / HS
Elina Grundström on JSN:n seuraava puheenjohtaja.
Elina Grundström on JSN:n seuraava puheenjohtaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat