Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättäjät ylsivät finaaliin

Historian katveet ja ajankohtainen polemiikki kiinnostivat Tieto-Finlandian raatia.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Finaaliin päässeissä teoksissa käsitellään muun muassa Marimekkoa, karttoja ja pyhiinvaelluksia.
Finaaliin päässeissä teoksissa käsitellään muun muassa Marimekkoa, karttoja ja pyhiinvaelluksia. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

”Emme ottaneet huomioon kirjan aihepiiriä, tekijää tai kustantajaa”, Tieto-Finlandian esiraadin puheenjohtaja, viestintäasiantuntija Heikki Hakala totesi ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa maanantaiaamuna. ”Emme ajatelleet mitään valittavien kirjojen keskinäistä tasapainoa.”

Yhtään suurten yleiskustantamoiden julkaisemaa teosta ei päässyt mukaan. Sivuun jäivät myös kaikki elämäkerrat, tietokirjallisuuden huomioarvon ja myynnin perinteinen ykköslaji.

Näin kävi ensimmäisen kerran vuodesta 1989 lähtien jaetun palkinnon historiassa.

Hakala tähdentää, että kustantajista koostuvan Suomen kirjasäätiön asettama sääntö on yksiselitteinen ja hyvä: raadin tehtävänä on seuloa esiin kuusi mielestään parasta tietokirjaa. Mitään erilaisia taustatekijöitä ei pidä ottaa huomioon.

Kulissien takana kustantajat kuitenkin toivovat, että kirja-alan kannalta elintärkeän joulumyynnin alkaessa esiin nostettaisiin teoksia, joilla olisi mahdollisuus nousta myös kaupallisiksi menestyksiksi.

Valituksi tulivat Sari Katajala-Peltomaan, Christian Krötzlin ja Marjo Meriluoto-Jaakkolan toimittama Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla (SKS), Esa Koivurannan, Kati Pehkosen, Tuija Sorjasen ja Annina Vainion Marimekko. Suuria kuvioita (Into), Tiina Miettisen Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600–1700-luvuilla (Atena), Marjo T. Nurmisen Maailma piirtyy kartalle. Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen Säätiö), Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli (Atena) sekä Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin? (SKS).

Tätä ennen niistä eniten esillä on ollut Marimekko-kirja, mutta mikään myyntihitti sekään ei ole.

Heikki Hakalan lisäksi raatiin kuuluivat toimittajat Leeni Peltonen ja Maria Pettersson. He saivat eteensä kaikkiaan pitkälti kolmatta sataa teosta.

”Aika monen kirjan kohdalla parempi lopputulos olisi saavutettu, mikäli kirjan rakenteeseen olisi kiinnitetty enemmän huomiota”, Hakala luonnehtii.

Hänen näkemyksensä mukaan tekijän intohimo kohdistuu asiasisältöön, ja vähemmälle huomiolle jää esitystapa – joka onkin vanhastaan ollut kustannustoimittajan työsarkaa.

”Onko niin, että ajan ankaruus näkyy myös siinä, että kustannustoimittajan panosta ei aina ole riittävästi käytössä”, Hakala pohti puheessaan.

Voittajan julistaa toimittaja Arto Nyberg 26. marraskuuta. Palkintosumma on 30 000 euroa.

Kaksi nimikettä ehdokaslistalle saivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Atena. Sen sijaan muun muassa Otava, WSOY, Tammi, Gummerus ja Siltala eivät yhtään.

Tietokirjallisuuden tuoreimman myyntilistan kärjessä ovat jalkapalloilija Jari Litmasen ja jääkiekkoilija Jarkko Ruudun elämäkerrat.

Niiden jälkeen eniten syyskuun aikana myi peräti viisi aikuisten värityskirjaa. Kyseinen laji luokitellaan jostain syystä Suomessa tietokirjallisuuteen. Myös Isin ja tyttöjen lettikirja menestyy nyt hyvin.

Marjo T. Nurminen: Maailma piirtyy kartalle. John Nurmisen säätiö.

”Näyttää yleistajuisella otteella, kuinka kartat heijastavat paljon muutakin kuin eri aikakausien maantietoa: ne ovat aina toimineet myös uskonnollisten ja kulttuuristen arvojen ja asenteiden peilinä”, Tieto-Finlandian raati perustelee.

”Johdattelee lumoavalle tuhatvuotiselle aikamatkalle, jonka aikana kuva maailmasta vähitellen vakiintui nykyihmiselle tutuksi karttakuvaksi.”

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta. Atena.

”Kertoo naisten elämästä perheessä ja työelämässä 1600–1700-luvuilla. Mitä he elämältään toivoivat? Mitä tapahtui, jos mies petti ja jätti? Miten toimia, jos raskaus yllätti? Kirja osoittaa, että naisten elämän keskeiset teemat ovat varsin ajattomia”, Tieto-Finlandian raati perustelee.

”Palvelukseen lähtö avasi monelle tilattomalle naiselle varallisuuden hankinnan lisäksi mahdollisuuden hankkia vapautta ja valinnanvaraa puolison suhteen.”

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin? SKS.

”Ansiokas yhteenveto siitä, mitä eläinten kokemusmaailmasta on saatu selville. Yllättävän suuri osa eläinten käyttäytymisestä perustuu omakohtaiseen oppimiseen.”

”Tutkijat ovat keksineet monia näppäriä tapoja havainnoida eläinten motivaatiota, päätöksentekoa ja tunnetiloja. Tavoitteena on muun muassa vähentää sitä stressiä ja kipua, jota koe-eläimet kokevat tutkijoiden ja hoitajien tietämättä ja tarkoittamatta.”

Annikka Mutanen (HS 26.8.)

Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli. Atena.

”Käy läpi 1800-luvun alussa alkanutta kansallista projektia, jonka seurauksena Ruotsista tuli 1920- ja -30-luvuilla maailman johtava maa eugeniikassa eli rodunjalostusopissa. Se heijastui myös sodanjälkeiseen sosiaalidemokraattien sosiaalipolitiikkaan.”

”Rotubiologian maailmanmahdiksi Ruotsi nousi 1920-luvulla. Uppsalaan perustettiin vuonna 1922 maailman ensimmäinen valtiollinen rotubiologian tutkimuslaitos.”

Tommi Nieminen (HS 25.1.)

Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen, Annika Vainio: Marimekko - Suuria kuvioita. Into.

”Kirjaan mahtuu melkoinen määrä yksityiskohtaista, vähän tylsääkin yrityshistoriaa eikä siinä Marimekkoa seuranneelle ole valtavan paljon uutisia, mutta joitakin on: Menikö Marimekon siirto Amerilta Paakkaselle kaikkien sääntöjen mukaan? Kirja vihjaa, että näin ei olisi ollut.”

”Tunnettua historiaa täydentävää tietoa on kirjassa paljon, samoin myös herkullisia anekdootteja, jotka kertovat siitä, millaista melodraamaa Marimekossa on usein näytelty.”

Kristiina Markkanen (HS 9.9.)

Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl, Marjo Meriluoto-Jaakkola (toim.): Suomalaiset pyhiinvaellukset keskiajalla. SKS.

”Artikkeleista käy ilmi, missä ja miksi keskiajan suomalaiset vaelsivat ja mitä tietoja heistä on jäänyt. Periaatteessa jokainen kirkko oli katolisella keskiajalla pyhiinvaelluskohde, sillä jo 700-luvulla määrättiin, että alttarilla piti olla pyhäinjäännös. Jos ei ihan Jeesuksen luita, hiuksia tai tilkkua kaavusta niin ainakin murena jostakusta marttyyrista.”

”Kun kauas lähdettiin, valmistelut olivat huolellisia.”

Suvi Ahola (HS 3.4.)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat